Παιδί και Οικογένεια

Έρευνα: “Βιολογική διατροφή και υγεία παιδιών”

Ξεκινά αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, η βιολογική φάση της παρεμβατικής μελέτης «Βιολογική διατροφή και υγεία παιδιών» του ORGANIKO LIFE+.

Η έρευνα διενεργείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), το οποίο ανήκει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που συντονίζει το έργο. Περίπου 200 παιδιά δημοτικού θα τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικά γεύματα για 40 διαδοχικές ημέρες που θα παρασκευάσει το Αιθέριο Bio Stores.

Το έργο ORGANIKO LIFE+ αποτελεί συνεργασία που χρηματοδοτείται από το LIFE+ πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχο έχει να παράξει νέα γνώση για την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των πιθανών ωφελειών της συστηματικής βιολογικής διατροφής για παιδιά αλλά και τη μελέτη επίδρασης της βιολογικής γεωργίας στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής (www.organikolife.com ).

Οι ειδικοί στόχοι της μελέτης είναι: i) Να εξακριβωθεί κατά πόσον η υιοθέτηση της βιολογικής διατροφής από παιδιά μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση του οργανισμού τους από χημικά (φυτοφάρμακα) και ii) να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της συστηματικής βιολογικής διατροφής σε πιθανή βελτίωση βιοδεικτών οξειδωτικού στρες/φλεγμονής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά το βιολογικό πρόγραμμα διατροφής που θα τους δοθεί για 40 μέρες.

Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς αναφορικά με την αγορά, προετοιμασία και παράδοση των βιολογικών γευμάτων. Θα συλλεχθούν δείγματα ούρων από τα παιδιά, στα οποία θα αναλυθούν μεταβολίτες φυτοφαρμάκων και βιοδείκτες οξειδωτικού στρες/φλεγμονής.

Επιπλέον, θα συλλεχθούν, με τη χρήση ερωτηματολογίων, πληροφορίες που έχουν σχέση με την οικιακή χρήση χημικών-φυτοφαρμάκων και τις συνήθειες των παιδιών.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν πέντε δημοτικά σχολεία της Λεμεσού, αυτό του Αγίου Παντελεήμονα, της Εκάλης, του Ποταμού Γερμασόγειας Β, της Τριχερούσας και της Χαλκούτσας.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στήριξη των Διευθυντών των Δημοτικών σχολείων και των δασκάλων, αλλά κυρίως των παιδιών και γονέων τους που συμμετέχουν στη μελέτη. «Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα από τον ενθουσιασμό και ενέργεια των πλείστων παιδιών για συμμετοχή τους στην έρευνα.

Εχουμε λάβει σχόλια γονέων που μας ενημέρωσαν για τη θέληση των παιδιών τους να λάβουν μέρος στην έρευνα παρόλο που οι γονείς ήταν αρχικά διστακτικοί», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Κωνσταντίνος Χ Μακρής.

Η παιδική παχυσαρκία είναι σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Κύπρο και αποτελεί παράγοντα ρίσκου για σειρά μεταβολικών διαταραχών στη μετέπειτα περίοδο της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς και στο ευρύ κοινό για να διαπιστωθεί ακολούθως η πιθανότητα περαιτέρω διεύρυνσης πρακτικών προώθησης υγιεινής διατροφής σε καντίνες σχολείων, ανά το παγκύπριο.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Δρ. Κων/νο Χ. Μακρή, αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο ΤΕΠΑΚ στο τηλέφωνο 25002398.

Σχετικά νέα

X
Translate »