Συνεντεύξεις
Αντώνης Ορθοδόξου: Η ύφεση δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη του Ομίλου μας
«Μόνο ευκαιριακά θα επωφεληθεί η Κύπρος από την κρίση στην Αίγυπτο», τονίζει ο Αντώνης Ορθοδόξου
«Οι εμπειρίες αποκτούνται μέσα από τα πεπραγμένα λάθη και επιτυχίες».
Με αισιοδοξία κοιτάζει το μέλλον ο Όμιλος Εταιρειών Ορθοδόξους, παρόλο που οι εξελίξεις και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στην οικονομία δεν μπορούν να προβλεφθούν. Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αντώνης Ορθοδόξου αναφέρει ότι η οικονομική ύφεση δε στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη του Συγκροτήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δυσκολίες προστάζουν προσαρμογή στη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία πρέπει να είναι καλά μελετημένη και προγραμματισμένη. Εξάλλου, επισημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την κρίση που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, μόνο ευκαιριακά, καθώς αυτό που απαιτείται είναι ένα «σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον τόσο εντός όσο και πέριξ της Κύπρου», εξηγώντας ότι η βιομηχανία του τουρισμού ποτέ δεν ευνοείται από τον πόλεμο.
-Πώς βρίσκουν το Συγκρότημα Εταιρειών Ορθοδόξου τα 20 χρόνια ζωής, που συμπληρώνει φέτος ;
-Αυτά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν πράγματι γεμάτα από δράση, αγωνίες, προσπάθειες και αλλαγές και μια συνεχή δουλειά βασισμένη σε στόχους και επιδιώξεις.
Έχοντας υπόψη μου πώς αρχίσαμε και πού φθάσαμε δεν αισθάνομαι τίποτε άλλο, παρά ικανοποιημένος. Ο άνθρωπος πιστεύω πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να έχει το « γνώθι σ’ αυτόν». Εκεί που αντιλαμβάνεται ότι κάνει ή έκανε λάθος πρέπει να το αποδέχεται και να πράττει ανάλογα, μιας και μόνο με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται και προοδεύει. Έτσι και εμείς προχωρήσαμε, διορθώνοντας τα λάθη και αδυναμίες μας και καταφέραμε να φθάσουμε στο σήμερα και να αισθανόμαστε πλήρως ικανοποιημένοι.
–Ποιές θεωρείτε τις πιο σημαντικές εμπειρίες από αυτές που έχετε αποκτήσει, σε αυτά τα 20 χρόνια, όσον αφορά τη λειτουργία μιας επιχείρησης και ιδίως της δικής σας;
-Είναι γεγονός ότι με τα χρόνια ο άνθρωπος αποκτά κάποιες εμπειρίες στη ζωή, είτε αυτές είναι από την επαγγελματική του καριέρα ή από την προσωπική του ζωή. Οι εμπειρίες αποκτούνται μέσα από τα πεπραγμένα λάθη και επιτυχίες. Το σημαντικότερο όμως είναι να μπορείς να διακρίνεις τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες τις οποίες απόκτησες μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και δεδομένα. Μόνο έτσι γίνεσαι «σοφότερος» και βελτιώνεσαι. Η μεγαλύτερη εμπειρία που απέκτησα στην επαγγελματική μου ζωή είναι να μην πανικοβάλλομαι στις δυσκολίες, αλλά να προσπαθώ να προσαρμοστώ στη νέα τάξη πραγμάτων. Φυσικά οποιαδήποτε προσαρμογή, πρέπει να είναι καλά μελετημένη και προγραμματισμένη. Επίσης εμπειρίες αποκτάς στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης, διοίκησης και στελέχωσης.
Όσον αφορά τη λειτουργία, από τη δική μου εμπειρία, πρέπει να είναι συνέχεια προσαρμοσμένη με τις απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς. Σχετικά με τη Διοίκηση, χρειάζεται να είσαι πάντοτε σε εγρήγορση και πολύ ενήμερος του τι γίνεται, ενώ πρέπει να είσαι ευέλικτος, όπου απαιτείται.
Όσον αφορά τη στελέχωση, πολύ σημαντικό να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και με το κατάλληλο επίπεδο γνώσης και εμπειρίας. Ακόμα μια σημαντική εμπειρία είναι η γνώση που αποκτάς μέσα από διάφορες αλλαγές στην επιχείρηση. Πρέπει να ομολογήσω ότι προτού φθάσουμε μέχρι εδώ, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές αλλαγές και αυτές μου προσέφεραν γνώσεις, βασισμένες στις εμπειρίες, οι οποίες βοήθησαν τα μέγιστα στη συνεχή ανάπτυξη του Συγκροτήματός μας.
-Το οικονομικό κλίμα όταν αρχίσατε ήταν διαφορετικό από το σημερινό; Σε τί διέφερε και πώς καταφέρατε να προσαρμοστείτε;
Σε είκοσι χρόνια αλλάζει όχι μόνο το οικονομικό κλίμα σε μια χώρα, αλλά και ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί ο καθένας από εμάς.
Το 1995 όταν πρωτοξεκίνησα, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, διότι υπήρχε ένας συνεχής ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία γενικότερα.
Το πρώτο γραφείο της εταιρείας ήταν στο χωριό Ξυλοφάγου και θυμάμαι τότε όλη η περιοχή των Κοκκινοχωρίων και ιδίως ο τομέας της γεωργίας ανθούσε από δουλειές και δραστηριότητα. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά λόγων των εμποροοικονομικών αλλαγών.
Ακόμη ένας λόγος που τα πράγματα ήταν πιο εύκολα είναι ότι η επιχείρηση ήταν μικρή και επομένως και οι ανάγκες και απαιτήσεις εξίσου μικρές.
Ωστόσο ήταν πιο εύκολο να πετύχεις και να διαπιστώσεις την πρόοδο, διότι η αύξηση του κύκλου εργασιών από 10% στο 11% ήταν και είναι πιο εύκολη από την αύξηση του 1000% στο 1100%, παρόλο που και στις δυο περιπτώσεις μιλούμε για 10% αύξηση.
Η προσαρμογή στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες ήταν συνεχής και σταδιακή. Πριν το 2008 υπήρχε περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, η οποία έχει μειωθεί μετά το 2008 με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και περιοριστεί η κατανάλωση. Αυτό το αντιμετωπίσαμε με διάφορες αλλαγές στη λειτουργία και τη στρατηγική της εταιρείας για συμπλήρωση του κενού.
Για παράδειγμα μετά το 2008- 2009 είχαμε αποφασίσει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας στον τομέα των επιχειρηματικών ταξιδιών «corporate travel». Παρ’ όλες τις δυσκολίες της αγοράς, εμείς καταφέραμε να συμπληρώσουμε το κενό. Σήμερα προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.
-Από ένα μικρό γραφείο το 1995 φθάσατε σήμερα να διοικείτε έναν όμιλο με 7 συνολικά εταιρείες. Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
-Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο «μυστικό» της επιτυχίας, το οποίο εάν εφαρμοστεί, λύνονται αυτομάτως τα προβλήματα. Είναι μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που γίνονται και λαμβάνονται μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρόνο και αναλόγως με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί.
Μέσα στα 20 χρόνια της καριέρας μου και από τη δική μου εμπειρία, μπορώ να πω, ότι όλες μου οι ενέργειες και αποφάσεις βασίζονταν στην επίτευξη κάποιου στόχου.
Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι η επιτυχία δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά είναι μια συνεχής προσπάθεια. Εάν προβλέπεις ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα, τότε τη σταματάς και προχωράς κάπου αλλού.
-Πόσο σημαντικό ήταν για την ανάπτυξη της εταιρείας Orthodoxou Travel και του Ομίλου γενικότερα η δραστηριοποίηση στον τομέα των εταιρικών ταξιδιών;
-Αναμφίβολα, όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτήν τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, γνωρίζαμε πρώτα απ’ όλα τις ιδιαιτερότητες αλλά και το βαθμό δυσκολίας να τους εξυπηρετείς, γιατί πρόκειται για άτομα ψαγμένα ,πολυταξιδεμένα και πολύ απαιτητικά. Μέσα από τα χρόνια και τη δουλειά μας, γίναμε καλύτεροι και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε απαιτητικούς πελάτες, οι οποίοι δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από ένα έμπιστο ταξιδιωτικό συνεργάτη.
Για τον κάθε επιχειρηματία ο χρόνος είναι πολύτιμος για αυτό και εμείς ως Orthodoxou Travel & Τours λειτουργούμε πάντοτε σε αυτό το πλαίσιο.
Το όφελος για τον Όμιλο, είναι ότι μέσα από τη συνεργασία στον τομέα των ταξιδιών, με αρκετούς πελάτες αναπτύξαμε συνεργασίες και σε άλλους τομείς, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο μακροχρόνιες σχέσεις και συνεργασίες.
-Ποιά τα σχέδια σας για το μέλλον και πώς βλέπετε την ανάπτυξη του ομίλου γενικά, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος;
-Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Στόχος μας είναι αφενός η ανάπτυξη και αφετέρου να διατηρήσουμε τη θέση, την οποία κατέχουμε και το επίπεδο υπηρεσιών, που προσφέρουμε στο κοινό να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανάπτυξη μιας επιχείρησης εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Οι ενδογενείς σχετίζονται με την κυπριακή αγορά, οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά. Οι εξωγενείς είναι αυτοί, που μας επηρεάζουν έμμεσα τις περισσότερες φορές και που διαφοροποιούν και τους ενδογενείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να αυξάνεται, όχι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και να διαφοροποιείται η πορεία της ανάπτυξης.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, νοουμένου ότι υπάρχουν οι προοπτικές. Επειδή όμως η κυπριακή αγορά είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, όπως το travel, θα πρέπει να επεκταθούμε, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, αυξάνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες, καθώς και παρεμφερείς δραστηριότητες.
Πιστεύω ότι η κυπριακή οικονομία άρχισε να βρίσκει το ρυθμό της και ελπίζω ότι στα επόμενα χρόνια, το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί, έτσι που να βοηθήσει το εμπόριο γενικά. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα με τυχόν λύση του Κυπριακού, αλλά όπως έχω αναφέρει προηγουμένως, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Για εμάς η οικονομική ύφεση δε στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Αυτό το αποδείξαμε με τη συνεργασία που έχουμε με τη Blue Air και τη δημιουργία επιχειρησιακής βάσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Ιανουάριο φέτος, καθώς και τις εβδομαδιαίες πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήταν μεγάλη η επένδυση και το ρίσκο, αλλά το αντιμετωπίσαμε με αισιοδοξία και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στις ανάγκες της αγοράς, παρέχοντας στο επιβατικό κοινό μια ποιοτική και value for money επιλογή για τα ταξίδια τους προς τις δύο ελληνικές πόλεις.
–Η τουριστική βιομηχανία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μετά την τραγωδία με το ρωσικό αεροπλάνο στο Σινά φαίνεται να βρίσκεται ξανά σε τεντωμένο σχοινί. Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα αποκομίσει οφέλη από το πλήγμα που δέχθηκε η Αίγυπτος;
-Αρχικά να ευχηθούμε να σταματήσει το συντομότερο αυτός ο πόλεμος, που καθημερινά «καταπίνει» χιλιάδες ζωές, να εξομαλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, καθώς επίσης και να σταματήσει η φυγή ανθρώπων από τα σπίτια τους, γιατί είμαστε άνθρωποι και η ψυχή πονά όταν βλέπει ένα τέτοιο ανθρωπιστικό δράμα.
Ωστόσο, ουδείς λησμονά ότι η βιομηχανία του τουρισμού ποτέ δεν ευνοείται από τον πόλεμο, καθώς χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα για να καρπίσει, να αναπτυχτεί και να αποδώσει. Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την κρίση που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, μόνο ευκαιριακά. Εμείς χρειάζεται να έχουμε σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον τόσο εντός όσο και πέριξ της Κύπρου κι αυτό πρέπει να έχουμε κατά νου.
H συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Οικονομική Καθημερινή το μήνα Νοέμβριο 2015