Επιχειρήσεις
Δημήτρης Ζαβοροτνιτσιένκο: Από την Λάρνακα κατέκτησε το παγκόσμιο με τους 3D εκτυπωτές του
Ένα μικρό εργαστήρι στο Κίτιο στην Λάρνακα, κατάφερε να παράγει και να εξάγει υπερσύγχρονους εκτυπωτές στο παγκόσμιο.
Πριν 4 χρόνια έκανε τα πρώτα βήματα του στην δημιουργία τρισδιάστατου εκτυπωτή ο Δημήτρης Ζαβοροτνιτσιένκο, ιδιοκτήτης της 3D Ilios.
Ο πρώτος εκτυπωτής δημιουργήθηκε για τις ανάγκες άλλου project και συγκεκριμένα για το τηλεκοντρόλ ανοικτού κώδικα, καθώς χρειάζονταν εξαρτήματα τα οποία έπρεπε να εκτυπωθούν από τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Η αδυναμία στην Κύπρο να βρουν κάτι ανάλογο και η χαμηλή χρηματοδότηση τους οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου εκτυπωτή.
https://www.youtube.com/watch?v=tIXdx_rPhls
Όπως δήλωσε στο BusinessNews ο ιδιοκτήτης της 3D Ilios, «πήγα σε μια ιστοσελίδα που κάνει crowd funding. Είπαμε αρχικά να κάνουμε 1-2 εκτυπωτές και αν θέλει κάποιος να του φτιάξουμε και αυτού. Στο τέλος χρειάστηκαν και άλλα άτομα 3D Printers και έτσι καταλήξαμε να φτιάξουμε περισσότερα από το αναμενόμενο. Κάπως έτσι φτιάχτηκε η εταιρεία και έγινε η κύριά μου ενασχόληση».
Έτσι έφτιαξε και το εργαστήριό του, εντός του σπιτιού του, όπου φτιάχνει τους εκτυπωτές εξ΄ ολοκλήρου εκεί.
Ο Δημήτρης είναι μόνος του στην Κύπρο όμως συνεργάζεται με προγραμματιστές στο εξωτερικό.
Η κατασκευή και η συναρμολόγηση των εκτυπωτών όμως γίνεται αποκλειστικά στο εργαστήριό του.
Ερωτηθείς για την ζήτηση που έχουν οι εκτυπωτές εντός της Κύπρου, ο Δημήτρης απάντησε πως «έχουμε τη δυνατότητα για αποστολή εκτυπωτών στην Κύπρο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της εταιρείας μας δεν πωλήσαμε ούτε ένα εκτυπωτή στο νησί. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στην Κύπρο το τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς και να κάνεις πωλήσεις σε έτσι αγορά. Όλες οι αγορές γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και αποστέλνονται στο εξωτερικό».
Ο Δημήτρης δήλωσε δυσαρεστημένος από τη μηδαμινή ζήτηση που έχουν οι εκτυπωτές στο νησί.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να κάνει γνωστή την εταιρεία στην Κύπρο καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει λόγος να προβούμε σε μια τέτοια κίνηση. Δεν υπάρχει λόγος καθώς δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση στο νησί».
Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξαν κατά καιρούς δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία αναφέρονταν στο έργο της εταιρείας του.
«Επικοινωνούν μαζί μας κάθε χρόνο πολλές εταιρείες για να μεταβούμε στο εξωτερικό σε εκθέσεις, αλλά δεν έχω αυτή την ευχέρεια. Καθώς δεν έχω αρκετή χρηματοδότηση για τέτοιου είδους ταξίδια», είναι το μεγάλο παράπονο του Δημήτρη.
Ενώ την ίδια ώρα δήλωσε ότι «οι πωλήσεις έπεσαν το τελευταίο εξάμηνο και έχω ανάγκη για εξεύρεση επενδυτή που θα επενδύσει στην εταιρεία».
Μπορεί οι προτάσεις που του έγιναν κατά καιρούς για μετεγκατάσταση της εταιρείας του σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού να ήταν αρκετά δελεαστικές και με μεγάλες προοπτικές, αλλά η αγάπη του για την Κύπρο είναι αυτό που τον κρατάει «δεμένο» στο νησί καθώς εδώ το σπίτι του, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Πηγή: businessnews.com