Οικονομία

Διαβατήρια: Στόχος να γίνονται ξένες επενδύσεις στην οικονομία

Απαλείφεται η υποχρέωση για επένδυση σε ομόλογα- Αναζητείται φόρμουλα ελέγχου επενδύσεων

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται σε σχέση με τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις για έκδοση διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές. Οι διεργασίες σε κυβερνητικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι νέοι κανονισμοί. Σημαντικές αλλαγές αφορούν στην απάλειψη της πρόνοιας για επένδυση σε κρατικά ομόλογα, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η περίοδος προσαρμογής, η οποία θα δοθεί έπειτα από σχετική, πολιτική απόφαση –επίσης- σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σε άτυπες συζητήσεις της με φορείς του κλάδου επαγγελματικών υπηρεσιών, επεξεργάζεται τις ρήτρες που θα θέσει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο εκάστοτε αιτητής διαβατηρίου θα επενδύει τα χρήματά του στην οικονομία και μάλιστα θα διατηρεί τα 2,5 εκατ. ευρώ εντός συνόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των άνωθεν αλλαγών σημαντικές παράμετροι που αλλάζουν με τις νέες οδηγίες αφορούν:
1. Απόδειξη παραμονής για συγκεκριμένη περίοδο του εκάστοτε επενδυτή στην Κύπρο κι έπειτα να παραχωρείται διαβατήριο. Ως ενδιάμεση λύση προωθείται η έκδοση βίζας παραμονής, προκειμένου η άνωθεν αλλαγή να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο.
2. Αυξάνεται η περίοδος εξέτασης αιτήσεων για έκδοση διαβατηρίου, προκειμένου να μην αξιολογείται ως απευθείας παραχώρηση στον κάθε ξένο επενδυτή, δίχως αυστηρές διαδικασίες. Τα σημερινά δεδομένα υπαγορεύουν έκδοση εντός δύο μηνών, ενώ η νέα οδηγία θα αναφέρεται σε περίοδο 6 με 8 μηνών. Η εν λόγω αλλαγή προωθείται έπειτα από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Η παραχώρηση διαβατηρίων σε ομάδες επενδυτών με ελάχιστη επένδυση 2.5 εκατ. ευρώ κατ’ άτομο, θα τερματιστεί και θα παραχωρείται διαβατήριο σε κάθε άτομο που προχωρεί –μεμονωμένα- σε επένδυση της τάξης των 2,5 εκατ.

inbusiness

Σημειώνεται ότι για το τελευταίο σημείο γίνεται μεγάλη συζήτηση στις τάξεις των στελεχών των επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και σε επίπεδο αρμόδιων φορέων όπως ο ΣΕΛΚ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο CIPA, αφού κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση ότι τα χρήματα διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία και όχι σε παγωμένους λογαριασμούς ή μη δρώσες επιχειρήσεις.

Aνάγκη για περίοδο προσαρμογής και επενδύσεις
Την ίδια ώρα ως κομβικής σημασίας κρίνεται και το θέμα παραχώρησης περιόδου προσαρμογής, προκειμένου να μην προκύψει εμπλοκή με ήδη υποβληθείσες αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίων. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παραχώρηση περιόδου προσαρμογής της τάξης των τριών με έξι μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με υποδείξεις της Κομισιόν, αλλά παράλληλα να διατηρήσει τα φορολογικά και δημογραφικά κίνητρα που προσφέρει, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το κομμάτι της προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Σχετικά νέα

X
Translate »