Εκπαίδευση
Εντείνεται το μπάχαλο στην Παιδεία
Ολοένα και ανεβαίνουν οι τόνοι στην Παιδεία, με τα πυρά να εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση. Ο εξορθολογισμός των δαπανών στον τομέα της Εκπαίδευσης, έχει επιφέρει μπάχαλο στις σχέσεις υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικών, γονέων, πολιτικών κομμάτων και Αρχιεπισκόπου, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στο άμεσο μέλλον. Μέσω επιστολής του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ζήτησε χθες τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας, ώστε να συζητηθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, μιλώντας για λαϊκισμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε στον «Φ» ότι προς το παρόν δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση, ενώ όπως είπε απουσιάζουν αρκετοί. Πάντως, ανέφερε ότι «υπάρχει ανάγκη να γίνει συνεδρίαση, όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι παρόν ο υπουργός Παιδείας, ο Γενικός Ελεγκτής και πιθανόν και άλλοι υπουργοί».
Ετοιμοπόλεμοι παρουσιάζονται και οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να λάβουν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δήλωσε ότι «θα αντιδράσουμε σε οποιανδήποτε κίνηση τείνει να βλάψει το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και την ομαλή λειτουργία σχολείων. Όποια μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, πρέπει να λήξουν άμεσα και οπωσδήποτε πριν την 1η Σεπτεμβρίου». Ο κ. Νικηφόρου σημείωσε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να κάνει τα παιδιά διελκυστίνδα, καθώς και να μετατραπούν τα σχολεία σε «αρένα διαμάχης».
Όπως διευκρίνισε, ο οικονομικός εξορθολογισμός είναι απαραίτητος ούτως ώστε να εξοικονομηθούν χρηματικά ποσά για δράσεις και στήριξη των σχολείων. Είπε ακόμη, ότι στηρίζουν τον εκπαιδευτικό εξορθολογισμό με τον οποίο θα διορθωθούν προβλήματα και στρεβλώσεις. «Απαιτούμε να είμαστε παρόντες στον διάλογο για τον εξορθολογισμό, ως ο ένας από τους τρεις πυλώνες της εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Νικηφόρου. Σχολίασε επίσης ότι τις ερχόμενες ημέρες θα συναντηθούν με τους οργανωμένους Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης, αφού συγκλίνουν οι θέσεις τους, αναφέροντας ότι και εκείνοι από την πλευρά τους –μέσω πρωτοβουλιών– προσπαθούν να συνδράμουν στην εξεύρεση χρυσής τομής. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αρχίσει ο πολυπόθητος διάλογος», είπε και πρόσθεσε ότι ακόμη και μέσα σε 48 ώρες μπορεί να βρεθεί λύση, «βιώνουμε μια τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι νερό».
Με αφορμή τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νικηφόρου αναφέρθηκε στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Όπως είπε, είναι η Συνομοσπονδία που αντιτάχθηκε από την αρχή στην εφαρμογή των εν λόγω εξετάσεων και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν. Για το λόγο αυτό χαιρέτησε την απόφαση της Βουλής, να υπερψηφίσει την αναβολή τους για ένα έτος. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την απόφαση της Ολομέλειας «και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια για εφαρμογή όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν την επιτυχή εφαρμογή των εξετάσεων». Προσθέτουν ακόμη, ότι «η τυχόν αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρούμε πως θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές».
Η ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου
Σε μήλον της Έριδος, έχει μετατραπεί η σχολική αργία που δίνεται προς τιμήν της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου. Από τη μία πλευρά, τις τελευταίες ημέρες οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ηλεκτρονικό ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της εν λόγω αργίας και από την άλλη πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων, Χριστάκης Ευσταθίου, έχει ζητήσει και ο ίδιος την κατάργηση της αργίας του ονόματός του. Πάντως, ως προς την πρωτοβουλία, μέχρι χθες το απόγευμα περισσότεροι από 3.150 άνθρωποι είχαν συνυπογράψει, με αίτημα προς το υπουργείο, την κατάργηση της σχολικής αργίας.
Εν αναμονή οι εκπαιδευτικοί
Την από κοινού διάσκεψη των κεντρικών διοικητικών συμβουλίων των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, στις 23 Ιουλίου, αναμένουν οι εκπαιδευτικοί, ώστε να ξεκαθαρίσει το πώς θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, «πλέον πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν φαίνεται να μπορεί να διευθετηθεί διαφορετικά το θέμα». Σχολίασε ακόμη, ότι επιθυμούν διάλογο, χωρίς ειλημμένες αποφάσεις και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Σωκράτους εκτιμά ακόμη, ότι «η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, πάρα τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και ενδεχομένως –αν αλλάξουν οι οδηγίες– να διαφοροποιήσει τη στελέχωση που ήδη έχει ξεκινήσει. Όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν». Σχετικά με τους γονείς, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι πρέπει να αντιληφθούν τα όριά τους και επίσης ότι ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος και ποια η αποστολή του. «Στα εργασιακά ζητήματα, ασφαλώς και δεν έχουν κανένα ρόλο», πρόσθεσε.
ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: «ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ»
Σε καταγγελία στον «Φ» προέβη ο επικεφαλής του γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα ενόψει του εξορθολογισμού ελήφθησαν πριν από ένα χρόνο, μαζί με πολλά ακόμη, και ότι η αποδυνάμωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων γίνεται ώστε να μπορέσουν τα υπόλοιπα μέτρα να εφαρμοσθούν δίχως αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σκοπεύουν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στην κατάργηση θεατρικών και χορωδιακών παραστάσεων των μαθητών, στην κατάργηση των διευκολύνσεων για έκδοση περιοδικού του σχολείου. «Αποβλέπουν στον περιορισμό των στηρίξεων της ειδικής αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση. Σε περιορισμό του χρόνου που διατίθεται στους καθηγητές πληροφορικής για τη συντήρηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη δημιουργία του προγραμματισμού». Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη ότι σκοπεύουν να καταργήσουν τους δύο κύκλους στη Δημοτική Εκπαίδευση. Όπως σχολίασε, «για όλα αυτά υπήρχαν προαποφάσεις και αυτό που κάνουν είναι να διαλύουν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με στόχο να μην αντιδράσει κανένας φορέας όταν θα έρθουν να επιβάλουν και τα πρόσθετα μέτρα».
Ο κ. Χριστοφίδης, με αφορμή τον εξορθολογισμό και τη στελέχωση των σχολείων, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Όπως είπε, «έστελναν τον κόσμο να συμμετάσχει στις εξετάσεις με ψεύτικες ελπίδες. Με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο, έχουν μειωθεί οι θέσεις». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ανάγκες για διορισμό φιλολόγων έχουν μειωθεί στο μισό, ότι οι ανάγκες για θεολόγους έχουν μειωθεί κατά 30% και ότι πλέον υπάρχουν μηδενικές ανάγκες για χημικούς, φυσικούς, βιολόγους και άλλους καθηγητές.
Πηγή: sigmalive