Εκπαίδευση
Επτά νέες ρυθμίσεις για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο
Στον αέρα παραμένει η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενόψει και της πρότασης νόμου για αναβολή ενός έτους, με το υπουργείο Παιδείας να καταθέτει επτά νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον θεσμό.
Στις νέες προτάσεις περιλαμβάνεται η πιλοτική εφαρμογή των εν λόγω εξετάσεων, μόνο για την Α΄ Λυκείου, υπό τη μορφή ενός παγκύπριου διαγωνίσματος που θα εφαρμόζεται με αισθητά μειωμένη ύλη στο τέλος του τετραμήνου. Μάλιστα, παρά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας, χθες ο Υπουργός, Κώστας Χαμπιαούρης, ανέφερε ως ενδεχόμενο την προετοιμασία και τροποποιητικών κανονισμών. Πάντως, αρκετοί βουλευτές καθώς και η ΟΕΛΜΕΚ επιμένουν στη θέση ότι πρέπει να δοθεί η παράταση του ενός χρόνου, ώστε να μελετηθούν ξανά οι εξετάσεις ανά τετράμηνο.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, η προετοιμασία των επτά ρυθμίσεων αποτελεί μία προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία ως προς τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και να μην χρειαστεί να ψηφιστεί η αναβολή. Ειδικότερα, στο κείμενο των αλλαγών αναφέρεται:
1. Τα μεγάλα διαγωνίσματα καταργούνται στα εξεταζόμενα μαθήματα.
2. Μείωση φόρτου δεικτών επιτυχίας και επάρκειας στα τρία τέταρτα, των ήδη μειωμένων δεικτών και περιγράμματος ύλης, στα εξεταζόμενα μαθήματα στο πρώτο τετραμήνο.
3. Ο προφορικός βαθμός καθορίζεται από την εργασία στην αίθουσα διδασκαλίας, την κατ’ οίκον εργασία, πρότζεκτ μεταφοράς της γνώσης σε πραγματικές καταστάσεις ζωής, συμβολή σε εκδόσεις, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις.
4. Ο Υπουργός έχει τη δικαιοδοσία να ρυθμίζει τις ημερομηνίες εξέτασης (π.χ. Δεκέμβριος ή τελευταία εβδομάδα τετραμήνου). Την ίδια περίοδο η σχολική μονάδα θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
5. Τα εξεταστικά δοκίμια αναπτύσσονται ενιαία και κεντρικά. Στα σχολεία αποστέλλεται η περιγραφική ανάλυση του ποια γνώση και δεξιότητα εξετάζει η κάθε δραστηριότητα, μαζί με τα αποτελέσματα των μαθητών της κάθε σχολικής μονάδας, ούτως ώστε να δίνεται πραγματική, συνεχής και διαφοροποιημένη ανατροφοδότηση. Η εβδομάδα ανατροφοδότησης καταργείται εφόσον θα είναι συνεχής και στοχευμένη.
6. Η αντιστοιχία γραπτής βαθμολογίας στα δύο τετράμηνα θα είναι 40%-60%.
7. Όλα τα πιο πάνω θα ρυθμιστούν με εγκύκλιο του Υπουργείου προς τις σχολικές μονάδες, για την εφαρμογή της αξιολόγησης πρώτου και δεύτερου τετραμήνου για την Α’ Λυκείου. Νοείται ότι επιπρόσθετες εισηγήσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συζητηθούν.
Μέχρι και κανονισμούς καταθέτει ο Υπουργός
Τη σκέψη να καταθέσει τροποποιητικούς κανονισμούς επί των εξετάσεων ανά τετράμηνο εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, βασισμένους στα επτά σημεία των νέων τροποποιητικών ρυθμίσεων. «Είμαστε έτοιμοι. Έχει ψηφισθεί μια νομοθεσία και εμείς πιστεύουμε στην εφαρμογή των τετραμήνων, τα οποία εφαρμόζονται σε σχολεία στο εξωτερικό, σε ιδιωτικά και κάποτε και σε δημόσια σχολεία της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Εμείς από την πλευρά μας, δουλέψαμε για τέσσερις μήνες και αναζητήσαμε λύσεις, καθίσαμε στο τραπέζι του διαλόγου, μειώσαμε την ύλη, προτείναμε πιλοτική εφαρμογή μόνο για την Α’ Λυκείου. Τι άλλον να κάνουμε; Δώστε μια ευκαιρία να δοκιμαστεί και να λάβουμε μια ανατροφοδότηση». Πάντως, μετά από όλα αυτά, ο Υπουργός είπε ότι αν κάποιοι που πιστεύουν ότι η αναβολή είναι για το καλό των παιδιών, τότε ας ψηφίσουν την αναβολή.
Επιπλέον, από την πλευρά της η πανεπιστημιακός Μαίρη Κουτσελίνη στάθηκε στην ενίσχυση του τίτλου του απολυτηρίου διεθνώς, μέσω των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Όπως ανέφερε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η σκέψη για την προώθηση της αυτόματης αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εξήγησε μάλιστα ότι η αναγνώριση του πτυχίου στο εξωτερικό βασίζεται σε δύο κριτήρια. «Το πρώτο έχει να κάνει με το περιεχόμενο του πτυχίου, στο οποίο είχαμε πολλά προβλήματα και για αυτό φύγαμε από τον θεσμό του Ενιαίου Λυκείου. Ένα δεύτερο κριτήριο είναι ο τρόπος με τον οποίο αποκτά τους βαθμούς ο μαθητής. Τα απολυτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα εξετάζονται από τα γραφεία Παιδείας της κάθε χώρας, ώστε να αναγνωρίζονται αυτόματα», ανέφερε, τονίζοντας πως με τις εξετάσεις θα ενισχυθεί το κύρος του τίτλου.
Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε το Υπουργείο, σχολίασε ότι κρατούν τα θετικά των εξετάσεων και βελτιώνουν όσα σημεία το χρειάζονται. «Μειώνεται ο φόρτος εργασίας, καταργούνται τα υπόλοιπα διαγωνίσματα, παραμένουν ανοιχτές οι μονάδες στη διάρκεια των εξετάσεων».
Επιμένει στην αναβολή η ΟΕΛΜΕΚ – Τι λένε οι γονείς
Την επιθυμία των καθηγητών να δοθεί τουλάχιστον ένας χρόνος αναβολής στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους. Όπως συγκεκριμένα είπε ο κ. Σωκράτους, «η επίσημη θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι να δώσουμε έναν χρόνο αναβολή. Μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις είτε στο γυμνάσιο είτε στο λύκειο». Από την πλευρά της ΟΛΤΕΚ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Λυσάνδρου, σημείωσε πως σήμερα θα συνέλθει το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο, ώστε να ληφθεί απόφαση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Πίστωση χρόνου ζητούν οι γονείς, αφού το ελάχιστο διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους δεν ήταν αρκετός για να ληφθεί συλλογική απόφαση. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δεν είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν επί των νέων εξελίξεων.
«Λάβαμε κάποιες νέες προτάσεις από το Υπουργείο, τις οποίες στείλαμε στις έξι επαρχιακές μας επιτροπές, ενώ αναμένουμε και κάποιες διευκρινίσεις. Την ερχομένη εβδομάδα μπορούμε να τοποθετηθούμε». Πάντως, όπως σχολίασε, υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία στις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Πηγή: philenews