Εκπαίδευση
Η “καυτή πατάτα” της… αξιολόγησης εκπαιδευτικών
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο τομέας της Παιδείας μετά και την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας, με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, στο πλαίσιο συζήτησης για τον τραγικό χαμό του 10χρονου μαθητή, Σταύρου Γιωργαλλή.
Ο κ. Χαμπιαούρης είχε αναφέρει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί με ψυχολογικά προβλήματα στα σχολεία, δήλωση που ενόχλησε την ΠΟΕΔ. Η ενόχληση μάλιστα έφτασε μέχρι και στο σημείο να μελετούν μέτρα και να καταγγέλλουν σε διεθνή φόρα τoν Υπουργό για υπόσκαψη του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Οι δασκάλοι κατηγορούν τον Υπουργό ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το Υπουργείο του.
Τα μέτωπα τα οποία έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο είναι πολλά, με εκείνο της ασφάλειας στα Δημόσια Σχολεία να φαντάζει το κυριότερο στο παρόν στάδιο.
Ωστόσο, σε κάποιο στάδιο το Υπουργείο θα κληθεί να εξετάσει και το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, στη βάση προτάσεων και εισηγήσεων που θα τεθούν από τους φορείς κατόπιν συζήτησης με το Υπουργείο.
Το ιστορικό
Το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν είναι σημερινό και χθεσινό, στο τραπέζι των συζητήσεων εκπαιδευτικών και Υπουργείου. Αντίθετα η συζήτηση αυτή πάει πίσω στην διακυβέρνηση Βασιλείου και φυσικά σε κάθε μεταγενέστερη διακυβέρνηση από τότε μέχρι και σήμερα.
Το 2011 μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι πλευρές έφτασαν πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν πλήρως στο περιεχόμενο μιας πρότασης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ωστόσο το ζήτημα “κόλλησε” στο κόστος που είχε η διαδικασία αξιολόγησης.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πριν περίπου ενάμιση χρόνο επί Υπουργείας Κώστα Καδή, όπου το Υπουργείο συνέταξε μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία και τέθηκε στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να γίνει ουσιαστική εμβάθυνση, με αποτέλεσμα το θέμα να “παγώσει” εκεί. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι πολλά από τα στοιχεία της πρότασης αυτής θα εμπεριέχονται και στη νέα πρόταση Χαμπιαούρη. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα υπάρξει στη νέα πρόταση πρόνοια για αξιολόγηση της ψυχολογικής-ψυχικής κατάστασης του εκπαιδευτικού.
Έναρξη της συζήτησης στις 29 Μαΐου λέει ο Υπουργός
Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, είχε εξαγγείλει την έναρξη διαλόγου για το θέμα της αξιολόγησης, για τις 29 Μαΐου, τα γεγονότα και οι εξελίξεις φαίνεται πως το βάζουν για ακόμη μια φορά στον “πάγο”, τουλάχιστον όσο αφορά τη συγκεκριμένα ημερομηνία.
Όπως έχουμε πληροφορηθεί, για τις 29 Μαΐου κλήθηκαν να παραστούν εμπλεκόμενοι φορείς, ωστόσο μόνο για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Ωστόσο, αναμένεται ότι το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τι αναφέρει η πρόταση Καδή
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας,”η εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου, ολοκληρωμένου και πολυδιάστατου συστήματος αξιολόγησης, όχι μόνο του εκπαιδευτικού αλλά και του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα στηρίζεται στις σύγχρονες τάσεις και θα προάγει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία”.
Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος αξιολόγησης:
-Πολυδιάστατη αξιολόγηση (θα λαμβάνονται υπόψη ποικίλες διαστάσεις που αφορούν τον αξιολογούμενο και το έργο του)
-Κριτήρια αξιολόγησης με την χρήση έγκυρων και επιστημονικά θεμελιωμένων εργαλείων αξιολόγησης
-Η αξιολόγηση θα είναι συμμετοχική. Θα γίνεται από τρεις αξιολογητές ενώ και ο ίδιος ο αξιολογούμενος θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία, μέσω της Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης.
-Τα διευθυντικά στελέχη της εκπαίδευσης θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης των διευθυντικών/ηγετικών στελεχών που θα προσφέρει Δημόσια Σχολή Εκπαιδευτικής Ηγεσίας.
-Υιοθετείται ξεκάθαρη διαδικασία αντιμετώπισης των περιπτώσεων υπηρεσιακής ανεπάρκειας ή ακαταλληλότητας.
-Περιλαμβάνονται συγκεκριμένες διαδικασίες επαγγελματικής στήριξης και βελτίωσης των εκπαιδευτικών.
-Προτείνονται διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες.
Δείτε την πρόταση αναλυτικά ΕΔΩ
Οι αντιρρήσεις
Σχετικά με την εν λόγο πρόταση, εκφράστηκαν αντιρρήσεις όσο αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα της στην εφαρμογή.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Επικεφαλής για θέματα Παιδείας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, μας αναφέρθηκε πως πρόκειται για μια φιλοσοφική πρόταση, καθώς δεν είναι καν κοστολογημένη.
Όπως μας είπε, η πρόταση ενισχύει τον επιθεωριτισμό και την γραφειοκρατία, σε βάρος της εκπαίδευσης των μαθητών, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα αναλώνουν τον χρόνο τους για την προσωπική τους αξιολόγηση και όχι για να μορφώνουν τα παιδιά.
Παράλληλα, ανέφερε πως το κόστος με βάση τα όσα αναφέρονται, θα είναι πολύ μεγάλο.
Η θέση της ΠΟΕΔ
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε συγκεκριμένα “εμείς όλο το διάστημα μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, θεωρούμε ότι είναι και ήταν προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία στα σχολεία. Από τη μέρα που θα κλείσουν τα σχολεία στις 18 Ιουνίου, από το ίδιο βράδυ μέχρι για όσο χρειαστεί, εμείς ως ΠΟΕΔ είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠ για συζήτηση μέσα σε σωστό και θεσμικό διάλογο. Να συζητήσουμε σε όλο του το βάθος και έκταση το σύστημα αξιολόγησης”.
Ο κ. Φυλακτού είπε συγκεκριμένα πως το σχέδιο αξιολόγησης το οποίο εισηγήθηκαν παλαιότερα και γραπτώς, πρέπει να εμπεριέχει διαδικασία ενίσχυσης και στήριξης των εκπαιδευτικών, που κρίνεται στη βάση συγκεκριμένων αποδείξεων και τεκμηρίων, ότι χρήζουν υπηρεσιακής στήριξης.