Κοινωνία

Η 75χρονη που έπεσε “θύμα” γραφειοκρατίας και έγινε για δεύτερη φορά πρόσφυγας

H προσφυγιά χτύπησε για δεύτερη φορά την πόρτα της Κατίνας Παύλου.

Το alphanews.live σας μεταφέρει την δική της ιστορία η οποία άρχισε δυο χρόνια πριν. Η 75χρονη συνταξιούχος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι που διέμενε τα τελευταία σαράντα χρόνια καθώς μέρα με τη μέρα έβλεπε την κατάρρευσή να πλησιάζει.

Οι εικόνες που εξασφάλισε το alphanewslive από την οικία της κ. Παύλου καταδεικνύουν το μέγεθος της φθοράς και της καταστροφής. Μπορεί κανείς να διακρίνει και την ακαταλληλότητα να διαμένει κάποιος σε αυτό.

Η 75χρονη πρόσφυγας από το Άρσος της Λάρνακας, φιλοξενείται προσωρινά τα τελευταία δύο χρόνια σε συγγενικό της σπίτι. Η οικία της στο συνοικισμό του Καλού Χωριού Λάρνακας, ανεγέρθη σε συνοικισμό αυτοστέγασης και βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη. Εδώ και 40 χρόνια δεν απέκτησε ποτέ τίτλο ιδιοκτησίας.

Θύμα” γραφειοκρατίας και … πεδίου βολής

Στενά συγγενικά της πρόσωπα, μας ανέφεραν πως η κυρία Κατίνα νιώθει “θύμα” της γραφειοκρατίας…νιώθει πρόσφυγας για δεύτερη φορά. Καταγγέλλουν ότι η πολιτεία της γύρισε την πλάτη και πως ο φάκελος με το αίτημά της για άμεση επιδιόρθωση της οικίας της, παραμένει εδώ και τρία χρόνια στα συρτάρια της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.

Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πολλοί κάτοικοι του Καλού Χωριού Λάρνακας λόγω του πεδίου Βολής της Εθνικής Φρουράς, που λόγω δυνατών εκρήξεων προκαλούνται ζημιές στα σπίτια.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας που δημιουργεί το πεδίο βολής στην κοινότητα.

Συγγενικό της πρόσωπο, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, την συμβούλευσε πριν δυο χρόνια να το εγκαταλείψει καθώς το σπίτι βρισκόταν υπό κατάρρευση.  Η αγωνία του και οι φόβοι πως το σπίτι θα καταρρεύσει ενόσω η Κατίνα Παύλου διαμένει σε αυτό μεγάλωνε. Η ίδια φοβούμενη για την ασφάλειά της, κατέφυγε σε συγγενικό της σπίτι μέχρι να βρει τη λύση.

Η πρώτη αίτηση για βοήθεια προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας απεστάλη στις 29 Δεκεμβρίου του 2015. Σε αυτή αναφέρεται,

“Θέλω να σας παρακαλέσω να έρθετε να επιθεωρήσετε την κατοικία μου για τι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αρκετοί μου λένε να το εγκαταλείψω λόγω της επικινδυνότητας του. Έχει χτιστεί πριν 40 χρόνια με σχέδια που υπέδειξαν τότε οι κρατικές υπηρεσίες.

Η απάντηση ήρθε οκτώ μήνες αργότερα, με λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης να μεταβαίνει στην οικία της κ. Παύλου και να ετοιμάζει έκθεση.

Αφού καταγράφηκαν τα προβλήματα από λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης, μια δεύτερη έκθεση ετοιμάζεται από λειτουργό των Δημοσίων Έργων για να σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μάρτιος 2017

Όπως μας ανέφεραν τα μέλη της οικογένειας της κ. Παύλου, τον Μάρτιο του 2017, επικοινώνησαν εκ νέου με λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης. Μια δεύτερη έκθεση που αναφέρει ότι το σπίτι χρειάζεται άμεσα επιδιόρθωση στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

15 μήνες αργότερα

Ένα χρόνο αργότερα, και αφού δεν έλαβε ποτέ κανείς απάντηση, η οικογένεια της κ. Παύλου  απέστειλε επιστολή στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών στις 14 Ιουνίου του 2018.

Σε αυτή σημείωνε,

“Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε λάβει μέχρι σήμερα και εάν και εφόσον έχετε λάβει κάποια απόφαση. Παράλληλα, σας ενημερώνω ότι τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της ακαταλληλότητας της οικίας αναγκάστηκα να μετακινηθώ και να φιλοξενούμε σε συγγενικός σπίτι. Όλα τα υπάρχοντά μου παραμένουν στην εν λόγω οικία τα οποία καταστρέφονται. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια είναι απελπιστική και παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την θετική επίλυση του προβλήματος του οποίου αντιμετωπίζω”.

Πριν λίγες μέρες η Κατίνα Παύλου, έλαβε την προφορική απάντηση “επίδομα ενοικίου”. Κάτι που η ίδια αρνείται και ζητά άμεσα η οικία στην οποία έζησε περισσότερο από τη μισή της ζωή να επιδιορθωθεί.

Διαχρονικό πρόβλημα οι φθορές σε προσφυγικούς συνοικισμούς

Το γεγονός ότι προσφυγικοί συνοικισμοί που έχουν κτιστεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα επιβεβαιώνει και η βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, η οποία έγινε πολλές φορές δέκτης παραπόνων ενώ το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στη Βουλή.

Μιλώντας στο alphanews.live, η κ. Κουκουμά ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο  σχέδιο για επιδιόρθωση σε προσφυγικές κατοικίες ιδιαίτερα σε αυτές που δεν έχουν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας.

“και έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση να περιμένει ο κόσμος να εξετάζονται οι αιτήσεις και με χαριστικές διαδικασίες από τον Υπουργό για να παραχωρήσει μικρά κονδύλια που δεν καλύπτουν τα απαραίτητα για να ζήσουν σε αξιοπρεπή συνθήκες. Παρά τις εκτιμήσεις των μηχανικών του Δημοσίων Έργων το ποσό είναι πολύ μικρό”.

Η ίδια έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την περιοχή του Καλού Χωριού Λάρνακας και είδε από κοντά τα προβλήματα των κατοίκων.

“Οι άνθρωποι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τις φθορές αλλά και από τον θόρυβο που προκαλεί το πεδίο βολής. Και αντιλαμβάνεστε εκεί χτίζονται συνοικισμοί αυτοστέγασης και οδηγείται και άλλος κόσμος θα βρεθεί με ρωγμές στα σπίτια.

Μετέωρες κατοικίες

Η Σκεύη Κουκουμά, αναφέρει πως η μόνη λύση είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για συντήρηση φθορών και ζημιών στις κατοικίες.

“Τέτοιο σχέδιο είναι απομακρυσμένο κατά την άποψή μου, μακάρι του Υπουργείο να το θέσει στις προθέσεις του. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό να έρθει σε συνεδρία της Επιτροπής για να συζητήσουμε το θέμα της προσφυγικής πολιτικής που άπτεται διαφόρων θεμάτων, όπως οι τιτλοποιήσεις, όσοι κατοικούν σε τουρκοκυπριακή γη να πάρουν έστω το πιστοποιητικό πίστωσης και ο κόσμος να νιώθει μια ασφάλεια ότι αυτή η κατοικία δεν είναι μετέωρη και δεν θα έρθει το κράτος μετά να την πάρει και να την δώσει σε άλλη οικογένεια, οι διαχωρισμοί οικοπέδων που δεν έχει ολοκληρωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει αρχίσει”.

Για την λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυρία Κατίνα Παύλου τα τελευταία χρόνια, το alphanews.live απέστειλε επιστολή στους αρμοδίους του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δική του θέση στο ζήτημα.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »