Γενικά
Μάριος Κασουλής: Ο τυφλός καθηγητής που διδάσκει με τα μάτια της ψυχής…
Κατάλαβε πως ηχογραφούσα από τον τρόπο που μιλούσα. Τον επηρέασε λίγο. « Δεν είμαι πολύ συνηθισμένος σε αυτά, αλλά καταλαβαίνω πως είναι η δουλειά σου», μου είπε και χαμογέλασε.
Πόσα χρόνια διδάσκετε;
Μπορεί ως παιδί και ως μαθητής να μην πίστευα πως μπορούσα να το κάνω. Όμως σιγά σιγά άρχισα να το θέλω. Το πρόβλημα μου με πείσμωσε. Και με παρότρυνση των καθηγητών μου κατάλαβα σταδιακά πως ήταν απλά ένα εμπόδιο, που δεν ήταν όμως αρκετό να σταματήσει τα όνειρά μου.
Μέσα στην αίθουσα δεν είμαι μόνος μου. Έχω βοηθό, ο οποίος πληρώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Εγώ νιώθω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι στον τρόπο διαβάσματος. Απλά εγώ διαβάζω από βιβλία που είναι τυπωμένα στο σύστημα για τυφλούς Μπρέιλ.
Τα διαγωνίσματα τα σκέπτομαι εγώ και τα γράφω στην γραφή Μπρέιλ. Ακολούθως τα λέω στην βοηθό μου, τα γράφει και μετά τα εκτυπώνουμε. Στην συνέχεια στην διόρθωση μου διαβάζει τι έχει γράψει ο κάθε μαθητής και στην συνέχεια της λέω εάν η απάντηση είναι σωστή ή λανθασμένη και τι βαθμολογία πρέπει να πάρει.
Δεν άργησα να καταλάβω πως τα πρακτικά προβλήματα μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης. Και προφανώς δεν είναι και τα πιο ουσιαστικά για ένα καθηγητή. Τι γίνεται όμως με πιο βαθιά ζητήματα. Όπως η επικοινωνία με τα παιδιά χωρίς την οπτική επαφή;
Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Όταν όμως το δουλέψεις, τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης. Μπορείς για παράδειγμα να καταλάβεις ένα μαθητή και από τον ήχο της φωνής του. Και κάποιες φορές αυτός ο τρόπος να είναι και πιο αποδοτικός από τον συμβατικό.
Ο τρόπος και το ύφος που μιλούν τα παιδιά λέει πολλά. Και εγώ λόγω του προβλήματος της όρασης τα ακούω πολύ πιο βαθιά.
Οι σχέσεις είναι άριστες.
Οι μαθητές δεν εξωτερικεύουν εύκολα αυτό που νιώθουν. Σπάνια με ρωτούν για το πρόβλημα μου. Το αποφεύγουν. Αν το έκαναν δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το συζητήσω μαζί τους. Η κυπριακή κοινωνία είναι όμως κλειστή και μπορεί κα ντρέπονται να το αναφέρουν.
Σε γενικές γραμμές δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Μόνο μία φορά στο δεύτερο χρόνο που έπιασα δουλειά, με κάλεσε η διευθύντρια και μου είπε ότι κάποιοι γονείς είχαν παράπονο από εμένα ότι δεν εξηγούσα καλά το μάθημα. Δεν ξέρω όμως εάν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που έκαναν παράπονο στη διευθύντρια. Θα μπορούσε να είχε να κάνει και με το πρόβλημά μου.
Εάν όμως υπάρχει ρατσισμός είναι από ελάχιστα άτομα. Η πλειοψηφία δεν είναι έτσι.
Θα ήθελα να πω σε αυτά τα παιδιά να μην το βάζουν ποτέ κάτω. Να το παλέψουν. Ακόμα κι αν τους έρχονται αναποδιές στο δρόμο τους πρέπει να τα τις προσπερνούν. Εάν παλέψουν για τα όνειρά τους και πιστέψουν σε αυτά, θα τα καταφέρουν.
Έχεις και facebook; Ρώτησα αυθόρμητα. Όχι, αλλά γιατί δεν θέλω μου απάντησε. Όχι γιατί δεν μπορώ…
Πηγή: reporter.com.cy