Εκπαίδευση
Πως αντιμετωπίζω αποτελεσματικά εκρήξεις θυμού από μικρά παιδιά
Οι εκρήξεις θυμού από τα μικρά παιδιά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Οι εκρήξεις μπορεί να κυμανθούν από το ουρλιαχτό και το κλάμα στο δάγκωμα, κλωτσιές και ρίξιμο αντικειμένων. Κάποια παιδιά μπορεί ακόμα να κρατήσουν την ανάσα τους μέχρι να λιποθυμήσουν. Όταν μια έκρηξη συμβεί, συνήθως έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή, οι εκρήξεις θυμού συνήθως είναι μια προσπάθεια για να κερδίσουν τα παιδιά την προσοχή, να πάρουν κάτι ή να αποφύγουν κάτι. Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία για τις εκρήξεις θα πρέπει να δηλώσετε στο παιδί σας πως δεν είναι αποδεχτές.
Εάν το παιδί σας ξεθυμαίνει πολύ συχνά, πρέπει να θυμάστε πως δεν μπορείτε αμέσως να μειώσετε όλες τις εκρήξεις. Όλα τα παιδιά σε κάποιο βαθμό έχουν εκρήξεις. Ο δικός σας στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της συχνότητας και της έντασης τους. Οι ακόλουθες εισηγήσεις μπορεί να βοηθήσουν:
- Προσπαθήστε να προσέχετε και να επαινείτε την κατάλληλη/επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού σας. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να συμβαίνουν εκρήξεις. Κυρίως, κάντε χρήση των δεξιοτήτων προσοχής και ανταμοιβής σε καταστάσεις που είναι απελπιστικές για το παιδί σας. Αν και μπορεί το ίδιο το παιδί να κάνει χρήση κατάλληλων τρόπων χειρισμού των προβλημάτων του παρά να εκρήγνυται, να βεβαιώνεστε ότι το γνωρίζετε με την προσοχή και την ανταμοιβή σας
- Οι εκρήξεις τείνουν να συμβαίνουν πολύ πιο συχνά όταν ένα παιδί είναι πεινασμένο ή κουρασμένο. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά και τρώει κανονικά
- Κοιτάξτε αν υπάρχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς στο χρόνο που εκρήγνυται. Για παράδειγμα, συμβαίνουν πιο συχνά το απόγευμα όταν το παιδί σας είναι κουρασμένο ή πριν τα γεύματα όταν μπορεί να είναι πεινασμένο; Εάν εντοπίσετε ένα μοτίβο θα πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμα του παιδιού σας για να μειώσετε την πιθανότητα εκρήξεων.
- Παρεμβείτε γρήγορα, είτε πριν να αρχίσει η έκρηξη ή όσο μπορείτε γρηγορότερα αφού ξεκινήσει. Τα περισσότερα παιδιά δεν συμπεριφέρονται κατάλληλα για να έχουν μια έκρηξη.
- Πιο συχνά, εμπλέκονται στη μη κατάλληλη συμπεριφορά όπως για παράδειγμα να αντιμιλάνε, να φωνάζουν, να κλαίνε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πιθανόν να γνωρίζετε πότε μια έκρηξη θα συμβεί. Όποτε γνωρίζετε και έχετε το αίσθημα ότι θα συμβεί μια έκρηξη, παρεμβείτε αμέσως-μην περιμένετε!
- Αγνοήστε τις εκρήξεις. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά βεβαιώνει ότι το παιδί σας δεν λαμβάνει προσοχή για την αρνητική συμπεριφορά του. Η αγνόηση δεν σημαίνει ότι αφήνεις μόνο του το παιδί όταν συμπεριφέρεται επικίνδυνα. Να παρατηρείτε και να επεμβαίνετε όταν συμπεριφέρεται επικίνδυνα!
- Όταν μια έκρηξη συμβεί, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Μην αφήσετε το παιδί σας να αποφύγει τις ευθύνες του όταν έχει μια έκρηξη. Εάν το παιδί σας έχει μια έκρηξη επειδή του είπατε «όχι», μην αλλάξετε τη γνώμη σας!
- Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του παιδιού σας. Δράστε με το να έχετε τον έλεγχο και αντιμετωπίστε την κατάσταση. Να μην ενδώσετε στην έκρηξη!
- Δηλώστε στο παιδί σας ότι είναι αναστατωμένο. Αυτό να το κάνετε μόνο όταν ηρεμήσει! Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε «Συγγνώμη που είσαι τόσο θυμωμένος, αλλά το να εκρήγνυσαι είναι λάθος». Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 4 χρόνων, μπορείτε να το ρωτήσετε να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση που οδήγησε στην έκρηξη.
- Μετά το επεισόδιο της έκρηξης, προχωρήστε. Αφήστε την έκρηξη στο παρελθόν!
- Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράσει τον εαυτό του με λέξεις. Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και την ικανότητα τους να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τις επιθυμίες τους συνήθως οι εκρήξεις μειώνονται!
Αρθρογράφος: Ανδρέας Γ. Δημητρίου, Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος