Εκπαίδευση
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Eυρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού το 2014, ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει υπάρξει θύμα bullying και δύο στους τρεις έχουν γίνει μάρτυρες βίαιης συμπεριφοράς. Η Ελλάδα τοποθετείται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι φραστικός, ψυχολογικός ή σωματικός. Ένα παιδί που έχει επανειλημμένα υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι ένα παιδί φοβισμένο, που ενδέχεται να μην μπορεί ή να μην θέλει να μοιραστεί με κανέναν το πρόβλημά του –είτε επειδή φοβάται, είτε επειδή περνά κάποιου τύπου κατάθλιψη, είτε επειδή δεν θέλει να τραυματίσει την εικόνα του.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πέσει -ή να πέφτει- θύμα bullying.
Μειώνεται η απόδοσή του στο σχολείο
Αν το παιδί πέφτει θύμα εκφοβισμού, ένα είναι βέβαιο: υποφέρει –κυρίως ψυχολογικά. Η κακή διάθεσή του, λογικά, θα επηρεάζει την απόδοσή του στο σχολείο. Αν το μυαλό του κυριαρχείται από ερωτήματα όπως «Γιατί δεν με συμπαθούν τα παιδιά;» ή «Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσουν να μ’ ενοχλούν;», είναι επόμενο να «κάνει κοιλιά» στο σχολείο, να χάνει το ενδιαφέρον του και να αποσυγκεντρώνεται.
Δεν του αρέσει το σχολείο
Αν ο χρόνος που περνάει στο σχολείο το παιδί μοιάζει με κακό όνειρο, μοιραία δεν θα θέλει να πηγαίνει. Αν φοβάται ότι θα το προσβάλλουν, θα το χτυπήσουν ή θα το κοροϊδέψουν, τότε θα φοβάται ή, τουλάχιστον, θα δυσανασχετεί με το σχολείο. Δώστε σημασία στον τρόπο που το αντιμετωπίζει: προσέξτε τι λέει όταν επιστρέφει σπίτι ή τη διάθεσή του τις Κυριακές (μια μέρα πριν ξεκινήσει μια νέα σχολική εβδομάδα) ή το αν θέλει να συμμετέχει στις σχολικές εκδηλώσεις. Αν το παιδί δηλώνει ότι δεν περνάει καλά στο σχολείο χωρίς να μοιράζεται περεταίρω λεπτομέρειες, τότε ίσως εκφράζει συγκεκαλυμμένα τη φοβία του.
Εμφανίζει κυκλοθυμία ή έντονες συναισθηματικές εκρήξεις
Η πίεση που του ασκείται είναι μεγάλη επομένως αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, με σημαντικές ή ασήμαντες αφορμές. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην συμπεριφορά του, όπως ξαφνικά ξεσπάσματα σε κλάματα ή υπερβολική εσωστρέφεια, πρέπει να προσπαθήσετε να το πλησιάσετε. Ίσως φοβάται την αντίδρασή σας ή να δυσκολεύεται να αρθρώσει καθαρά το πρόβλημά του.
Έχει αλλάξει η κοινωνική του ζωή
Είτε επειδή οι φίλοι του έχουν στραφεί εναντίον του, είτε επειδή ο αμυντικός μηχανισμός που επιστρατεύει είναι η εσωστρέφεια, ένα παιδί-θύμα bullying ενδέχεται να παρουσιάσει αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά. Μπορεί να αντιληφθείτε ότι φίλοι απ’ το σχολείο ή το φροντιστήριο ξαφνικά εμφανίζονται λιγότερο στο σπίτι ή στο τηλέφωνο ή ότι το παιδί παύει να αναφέρεται σ’ αυτούς. Το πρώτο βήμα από πλευράς σας είναι, σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια προσέγγισης. Κατόπιν, θα πρέπει το παιδί να παρακινηθεί να κάνει νέους φίλους, να δοκιμάσει κάποιο καινούριο χόμπι ή να επανασυνδεθεί με τους παλιούς.
Λέει συχνά ότι χάνει ή ξεχνά τα πράγματά του
Ο εκφοβισμός γίνεται ενίοτε πραγματική, σωματική βία. Σε ακραίες μορφές του bullying, παρατηρούνται βανδαλισμοί, κλοπές ή… “κατασχέσεις”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί-θύμα μπορεί συχνά να αναφέρει ότι έχασε ορισμένα από τα πράγματά του ή ότι δεν έχει καθόλου χρήματα. Αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε βαθμό μυστήρια συχνό, ίσως πρέπει να προβληματιστείτε.