Οικονομία
Στα άκρα η κόντρα για το ναυάγιο του Ζηνοβία
Ανησυχία στις Αρχές για πλήγμα στον καταδυτικό τουρισμό
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση για το ναυάγιο του Ζηνοβία μεταξύ του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου. Οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και εάν δεν υπάρξει υποχώρηση της μιας ή και των δύο πλευρών, τότε η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η εταιρεία, η οποία αγόρασε το ναυάγιο το 1998, προτίθεται να δώσει προθεσμία στα καταδυτικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα αναφορικά με την καταβολή του τέλους των €5 και την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας. Υποστηρίζει ότι οι κανόνες ασφαλείας στις καταδύσεις δεν εφαρμόζονται από όλους τους δύτες που καταδύονται στο ναυάγιο, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για παράνομη αλιεία. Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά την ημερομηνία που θα καθοριστεί, όσοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες της ιδιοκτήτριας εταιρείας, θα απαγορεύεται η κατάδυσή τους στο ναυάγιο.
Εκφράζεται μάλιστα πρόθεση για προσφυγή σε δικαστήρια για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Από την πλευρά τους τα καταδυτικά κέντρα εμφανίζονται αποφασισμένα να παλέψουν μέχρι τέλους προκειμένου να μη διαφοροποιηθεί το καθεστώς καταδύσεων στο ναυάγιο του Ζηνοβία. Ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ζηνοβία και ότι η εταιρεία μπορεί να θεσπίσει κανονισμούς αναφορικά με την ασφάλεια των καταδύσεων, καθώς δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τον εξοπλισμό για τη διενέργεια οποιωνδήποτε ελέγχων. Τονίζουν μάλιστα ότι κατά τις καταδύσεις εφαρμόζονται όλοι οι κανονισμοί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Επαναλαμβάνουν ότι το Ζηνοβία αποτελεί εθνικό πλούτο.
Ενδεικτικές του μπερδέματος που έχει δημιουργηθεί και οδήγησε στην κόντρα των δύο πλευρών είναι οι σχετικές άδειες που έχουν εκδοθεί. Όπως πληροφορήθηκε αρμοδίως ο «Φ», η Αρχή Λιμένων, ως η αρμόδια Αρχή στις προλιμενικές περιοχές, έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια άδεια στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου για εμπορική εκμετάλλευση του χώρου, δηλαδή για καταδύσεις. Η άδεια που εκδόθηκε αφορά περίπου 6.000 τ.μ., όση δηλαδή είναι και η έκταση που καλύπτει το ναυάγιο. Τα καταδυτικά κέντρα, από την πλευρά τους, έχουν άδεια για να καταδύονται στο ναυάγιο από την Αρχή Λιμένων.
Πρόσφατα, μετά την αντιπαράθεση που προέκυψε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, εξασφάλισαν άδεια από την Αρχή Λιμένων και δημιούργησαν αγκυροβόλια εκτός του χώρου των 6.000 τ.μ. Ήδη τα πλοιάρια που μεταφέρουν τους δύτες δένουν πλέον σ’ αυτά τα αγκυροβόλια και όχι στα αγκυροβόλια που υπάρχουν εντός της έκτασης των 6.000 τ.μ. Πάντως οι κρατικές Αρχές ανησυχούν για την κατάσταση, εκφράζοντας φόβους για επηρεασμό χιλιάδων ντόπιων και ξένων που σπεύδουν στη Λάρνακα για να απολαύσουν το μοναδικό ναυάγιο.
Υπολογίζεται ότι το ναυάγιο το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 40.000 δύτες και επιφέρει στην κυπριακή οικονομία έσοδα πέραν των €14 εκατ. ετησίως.
Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
Πηγή: www.philenews.com