Breaking News

Εκπαίδευση

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τα κλιματιστικά στα σχολεία

Η αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών, σχετικά με την αναγκαιότητα να τοποθετηθούν κλιματιστικά στα σχολεία συνεχίζεται. Από τη μία πλευρά το υπουργείο Παιδείας, επιμένει στη θέση ότι τα σχολεία είναι κλειστά κατά τις ζεστές ώρες και τους καυτούς μήνες.

Εγείρει μάλιστα θέμα επικινδυνότητας για την υγεία των μαθητών από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, έξω στο προαύλιο και μέσα στην κλιματιζόμενη τάξη. Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν άθλιες συνθήκες.

Παράλληλα αντικρούουν το επιχείρημα του υπουργείου, ότι εκτίθεται η υγεία των παιδιών, αφού το ίδιο έχει τοποθετήσει συστήματα κλιματισμού στις λυόμενες αίθουσες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ανάμεσα στους 30°C με 40°C, κυμαίνεται η θερμοκρασία στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Χθες, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η μέρα ήταν δροσερή, εντούτοις τα θερμόμετρα των δασκάλων κατέγραφαν υψηλές θερμοκρασίες.

«Οι συνάδελφοι κατέγραφαν στις 7:45 το πρωί 30°C, όπου μέχρι το μεσημέρι έφτασαν στους 33°C», είπε και πρόσθεσε: «Σε χώρους των 38°C και 40°C, ιδίως όταν δεν διαθέτουν επαρκή σκίαση, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να βγαίνουν έξω για διάλειμμα ή για γυμναστική, αφού η ηλιοφάνεια είναι επικίνδυνη ακόμη και για καρκίνους». Δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως η πλειοψηφία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και σχολείων διαθέτουν στις αίθουσες διδασκαλίας τους κλιματιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με θερμόμετρο στα σχολεία οι δάσκαλοι

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, αναφέρθηκε σε φτηνές δικαιολογίες από πλευράς υπουργείου. «Ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, πριν από ένα χρόνο δήλωνε ότι θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στα σχολεία για να μπουν κλιματιστικά. Χθες, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέας Μαραγκός, το διέψευσε».

Σχετικά με τη θέση του υπουργείου για κινδύνους στην υγεία των μαθητών από την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Σήμερα έχουμε περισσότερες από 100 λυόμενες αίθουσες στα σχολεία, που έχουν κλιματιστικά, τα οποία εγκαθιστά το υπουργείο. Εκείνα τα 2.500 παιδιά αρρώστησαν; Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές;». Επιπλέον, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων δεν έχει θερμομόνωση στην κατασκευή και στα πορτοπαράθυρα, ενώ παράλληλα είναι χαμηλοτάβανα.

«Οι μαθητές είναι σαν μαραμένα κοτόπουλα», είπε, τονίζοντας πως παραπονιούνται ότι ζεσταίνονται, και πως οι ανεμιστήρες –οι οποίοι κάποτε ανακυκλώνουν τη σκόνη– δεν μπορούν να καλύψουν 25 παιδιά και έναν εκπαιδευτικό.

Την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικών σημείωσε και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος υπογράμμισε πως οι συνθήκες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίες είναι άθλιες. «Η πραγματικότητα είναι πως είναι αφόρητα, όχι μόνο τώρα, αλλά και τον Σεπτέμβριο. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και προτεραιότητα». Επιπλέον ανέφερε πως στη Μέση Εκπαίδευση, υπάρχουν μαθητές που παρακολουθούν αυτή την περίοδο ενισχυτική διδασκαλία για τις ανεξετάσεις, σχολιάζοντας πως τα διαγωνίσματα αρχίζουν ήδη από τον Μάιο, με την απόδοση να επηρεάζεται και να πέφτει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.  «Η εγκατάσταση κλιματιστικών δεν αποτελεί ένα καινούριο αίτημα. Τέθηκε ήδη από πέρσι και από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ) στα πολιτικά κόμματα και στον τέως υπουργό Παιδείας, από τον οποίο πήραμε υποσχέσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως «τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ. Σίγουρα η εγκατάσταση κλιματιστικών θα βοηθήσει, ειδικά τους μήνες που διανύουμε αλλά και τον Σεπτέμβρη, όπου είναι ψηλές οι θερμοκρασίες». Πρόσθεσε ακόμη: «Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός και μελέτη, ώστε να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »