Εκπαίδευση

Τα προβλήματα των σχολείων της πόλης μας συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας

Επίσκεψη σε διάφορα σχολεία της Λάρνακας πραγματοποιησε χθες  ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, όπου συζητησε με αρμόδιους φορείς προβλήματα και ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας. Ο Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Λύκειο Βεργίνας και ακολούθησαν επισκέψεις στα Δημοτικά Σχολεία Δροσιάς, Λειβαδιών και Τρούλλων.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Λύκειο Βεργίνας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι «σήμερα επιλέξαμε να επισκεφθούμε σχολεία στη Λάρνακα τα οποία παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συγκεκριμένα προβλήματα. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι τα προβλήματα δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί αλλά τα κοιτάζουμε κατάματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε».

Πρόσθεσε ότι «σε κάθε σχολείο που επισκεπτόμαστε σήμερα συζητάμε τα προβλήματα υποδομής, τα καθημερινά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία και τη συνδρομή της τοπικής Σχολικής Εφορίας, αλλά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα και τα θέματα προβολής του έργου που γίνεται από τα σχολεία μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και σε σχολεία που είτε παρουσιάζουν προβλήματα υποδομής, είτε άλλα λειτουργικά προβλήματα, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικές πρωτοβουλίες και επιδόσεις που γι’ αυτές μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε περήφανοι».
Θέλουμε λοιπόν, συνέχισε, «να προβάλουμε και να στηρίξουμε αυτό το έργο επιλύοντας ακριβώς τα προβλήματα που υπάρχουν στο κάθε σχολείο».
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λύκειο Βεργίνας, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «σίγουρα υπάρχουν προβλήματα υποδομής τα οποία διαχωρίζονται σε καθημερινά που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενέργειες από τη τοπική σχολική εφορία. Υπάρχουν και προβλήματα επιδιόρθωσης που μπορούν να γίνουν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Αυτό που ζητήσαμε σήμερα, είπε, ήταν να γίνει μια ιεράρχηση και μια κοστολόγηση και τα ζητήματα που θα διαχειριστεί η νέα Σχολική Εφορία Λάρνακας να τα διαχειριστεί το συντομότερο δυνατόν. Τα ζητήματα που άπτονται των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας θα ιεραρχηθούν άμεσα και θα τα διαχειριστούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα μπουν στους προγραμματισμούς του Υπουργείου. Σημείωσε πως «υπάρχουν και κάποια άλλα παιδαγωγικά ζητήματα που απασχολούν το σχολείο τα οποία σίγουρα τα έχουμε εντοπίσει και θα τα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την Διεύθυνση».

Αναφορικά με το θέμα της παραβατικότητας, ο Υπουργός είπε πως «είναι και αυτά ζητήματα που απασχολούν διάφορα σχολεία της Κύπρου και δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιήσουμε το οποιοδήποτε σχολείο. Τέτοια κρούσματα μπορεί να δει κανείς σε διάφορα σχολεία, άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία μας αντικατοπτρίζουν το τι συμβαίνει ευρύτερα στη κοινωνία».

Υπενθύμισε ότι «στους κανονισμούς λειτουργίας των Σχολείων που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή υπάρχει πλέον η υποχρέωση του κάθε σχολείου να διαμορφώνει και να υλοποιεί Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Αυτό θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει θετικά προς την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία με ψυχολόγους στα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της παραβατικότητας, ο Κώστας Καδής απάντησε πως «υπάρχει ένας μικρός αριθμός ψυχολόγων, ωστόσο σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για αγορά υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους που θα στηρίξουν κυρίως σχολεία που παρουσιάζουν αυξημένα τέτοιου είδους προβλήματα».

Ο Υπουργός ερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα σχολεία ενέργεια του Διευθυντή του Γυμνασίου Βεργίνας, ο οποίος κατάφερε να επιλύσει προβλήματα υποδομής του σχολείου, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

«Η δική μας προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει να κινηθούμε σταδιακά και κινούμαστε σταδιακά προς την αυτονομία των σχολικών μας μονάδων και η Διεύθυνση του κάθε σχολείου μπορεί να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο» είπε και πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα σχολεία δεν θα έχουν και τη στήριξη της Πολιτείας. Εκεί όμως που η στήριξη της Πολιτείας συμπληρώνεται με τη συνεργασία με άλλους φορείς, αυτή η συνεργασία είναι καλοδεχούμενη».

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης χαιρέτισε την επίσκεψη του Υπουργού και της Επιτροπής στο Λύκειο Βεργίνας και είπε ότι «πρέπει όλοι να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε πάνω απ’ όλα την φήμη αυτού του σχολείου. Γίνονται τόσα καλά πράγματα, τόσες διακρίσεις και προγράμματα για το σχολείο και υπάρχει τεράστια ανάγκη να προβάλουμε αυτό το έργο προς τα έξω».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει το αίσθημα στους γονείς και στους μαθητές ότι αυτό το σχολείο έχει τα άλφα ή βήτα προβλήματα. Αντιθέτως θα πρέπει να τα αναδείξουμε και μέσα από προγραμματισμό και σωστό σχεδιασμό να αντιμετωπιστούν στο σύνολο τους τα ευρύτερα προβλήματα που υπάρχουν».

Όσον αφορά το θέμα της νεανικής παραβατικότητας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «αυτό είναι θέμα για το οποίο όλοι είμαστε σε εγρήγορση, έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατεί και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ειδικής σύσκεψης. Ωστόσο τα προβλήματα αυτά στο συγκεκριμένο σχολείο δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο που υπάρχει σε άλλα σχολεία και οφείλουμε αυτό το σχολείο να το προστατέψουμε για να μην αποτελέσει στο τέλος της μέρας και λόγο φυγής μαθητών».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση στο Λύκειο Βεργίνας συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η Σχολική Εφορία Λάρνακας, υπηρεσιακοί του Υπουργείου, ο Σύνδεσμος Γονέων και το Μαθητικό Συμβούλιο του Λυκείου.

Σχετικά νέα

X
Translate »