Οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές αποζημίωσης για το Κούρεμα

Με σημερινή απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων για το κούρεμα καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο του 2013, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν.

Σε ανακοίνωση του το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει οι αγωγές αποζημιώσεως απορρίπτονται εφόσον “διαπιστώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνέβαλε σε προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας προσφευγόντων, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Όσον αφορά στις αιτήσεις αναιρέσεως οι οποίες αφορούσαν τις προσφυγές ακυρώσεως κατά της δηλώσεως του Eurogroup του Μαρτίου του 2013 (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-105/15 P έως C-109/15 P), το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Γενικό Δικαστήριο ορθώς έκρινε ότι η δήλωση του Eurogroup δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί ως κοινή απόφαση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συμμετοχή της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν μεταβάλλει τις δηλώσεις του, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η δήλωση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 αποτελεί απόφαση και των δύο αυτών θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Τέλος, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η θέσπιση, από τις κυπριακές αρχές, του αναγκαίου νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως επιβληθείσα από μια υποτιθέμενη κοινή απόφαση της Επιτροπής και της ΕΚΤ η οποία έλαβε τη μορφή της δηλώσεως της Ευρωομάδας του Μαρτίου του 2013. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο απορρίπτει τις αιτήσεις αναιρέσεως και επικυρώνει τις διατάξεις του Γενικού Δικαστηρίου της 16ης Οκτωβρίου 2014.

Για τις αιτήσεις αναιρέσεως που αφορύσαν τις αγωγές αποζημίωσης, το Δικαστήριο καταλήγει σε συμπέρασμα ότι το Γενικό Δικαστήριο ‘πλανήθηκε’ καθώς έκρινε ότι δεν συμπίπτει των αρμοδιοτήτων του να αποφασίσει για τια εν λόγω αγωγές.

Επομένως, το Δικαστήριο αναιρεί τις διατάξεις της 10ης Νοεμβρίου 2014. Το  Δικαστήριο για το θέμα των αποζημιώσεων επισημαίνει ότι «η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Λαμβανομένου υπόψη του σκοπού και της φύσεως των υπό εξέταση μέτρων καθώς και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17, παράγραφος 1, του Χάρτη. Κατά συνέπεια», προσθέτει το Δικαστήριο, «δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν συνέβαλε σε προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας των προσφευγόντων. Δεδομένου ότι η πρώτη προϋπόθεση για τη θεμελίωση της εξωσυμβατικής ευθύνης της Ένωσης δεν πληρούται, το Δικαστήριο απορρίπτει τις αγωγές αποζημιώσεως».

 

Πηγή: ant1iwo.com

Σχετικά νέα

X
Translate »