Αναπτυξιακά Έργα
Έρχονται οι μνηστήρες για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας
Εντατικές διαπραγματεύσεις για την ανάθεση της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και του περιβάλλοντος χώρου ξεκινούν τη Δευτέρα στο υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στο κάλεσμα του Yπουργείου προς τους τρεις της μικρής λίστας που πέρασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ο ένας έχει κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς τη διεκδίκηση του έργου.
Πρόκειται για την «Peninsular and Oriental Steam Navigation Company and Cabo Marina S. de R.L. de C.V», που στην πράξη πρόκειται για κοινοπραξία της εταιρείας Dubai Port World, η οποία ήδη κατέχει και διαχειρίζεται το λιμάνι της Λεμεσού μαζί με την αμερικανική IGY Marinas. Η εν λόγω κοινοπραξία, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα είναι έκπληξη αν προσέλθει στην τελική φάση διεκδίκησης του έργου.
Αντίθετα, φαίνεται πως συνεχίζεται με ιδιαίτερο ζήλο το ενδιαφέρον της ισραηλινής κοινοπραξίας, της «AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd», που αποτελείται από δύο ισραηλινές εταιρείες από τις οποίες η Ampa ειδικεύεται σε μεγάλες χερσαίες εμπορικές αναπτύξεις και χρηματοδοτήσεις και η Israel Shipyards είναι πρώην κρατική εταιρεία με ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, αναμένεται για τις διαπραγματεύσεις και ο τρίτος διεκδικητής, η κινεζική «China Communications Construction Company Limited», η οποία ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει τις τελικές της προθέσεις για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για τον μεγαλύτερο σε μεγέθη και αριθμούς μνηστήρα για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, είναι κρατική εταιρεία και τα ετήσιά της έσοδα ανέρχονται σε περίπου $55 δισ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σχεδιαστής και κατασκευαστής λιμανιών στον κόσμο.
Σε καμία από τις τρεις κοινοπραξίες δεν υπάρχει κυπριακή συμμετοχή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», διευθετήθηκε τελικά θέμα που προέκυψε σε σχέση με την ιδιοκτησία της γης στην οποία προβλέπεται να γίνει η ανάπτυξη του λιμανιού, της μαρίνας και των εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων. Προέκυψε θέμα ως προς το σε ποιο θα εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο – μέχρι τώρα από το 1973 που κατασκευάστηκε το λιμάνι δεν είχαν εκδοθεί.
Η λύση που προέκυψε, μετά από συνεννοήσεις μεταξύ του υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη και του Προέδρου της Αρχής Λιμένων Πέτρου Κρασά, είναι όπως για την έκταση που είναι καθορισμένη ως λιμενική εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στην Αρχή Λιμένων, που θα έχει και την επιχειρησιακή και εποπτική ευθύνη και για τις δεκαετίες που θα διαχειρίζεται το λιμάνι και τη μαρίνα ο ιδιώτης επενδυτής.
Για τη γη όπου προβλέπεται να γίνουν οι οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, λόγω και της μορφής που θα έχει εκεί η ανάθεση στους επενδυτές, να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα έχει και την ευθύνη για τις λύσεις που θα δοθούν μετά την πάροδο του χρόνου αξιοποίησης των αναπτύξεων από τους ιδιώτες επενδυτές. Όμως ταυτόχρονα, θα τεθεί όρος ώστε η ιδιοκτησία της γης αυτής, να μεταβιβαστεί από το κράτος στην Αρχή Λιμένων, με τη λήξη της 100ετούς παραχώρησης.
Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές στον «Φ», η λύση αυτή κρίθηκε ως πιο λειτουργική, αφού το κράτος θα είναι αυτό που θα διαχειριστεί τη γη με νέα ανάθεση ή άλλως πως, μετά τις πρώτες 4-5 δεκαετίες που θα έχουν «γεράσει» οι χερσαίες αναπτύξεις.
Πρόκειται για ανάλογο πλαίσιο, με αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Υπουργείου και Αρχής Λιμένων και στην προηγούμενη προσπάθεια ανάθεσης της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας στη «Ζήνων» που έληξε άδοξα. Ωστόσο, επειδή στις κρατικές υπηρεσίες και την Αρχή Λιμένων θυμόταν ότι υπήρξε το ίδιο πρόβλημα και ανάλογη λύση τότε, επειδή άλλαξαν πρόσωπα και στο Υπουργείο και στο Κτηματολόγιο και στην ΑΛΚ, υπήρξε σύγχυση και προβληματισμός, ακόμα και διαφωνίες και κάποιες προστριβές ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ». Τελικά εμπλεκόμενοι άμεσα και στις τότε ρυθμίσεις, λειτούργησαν καταλυτικά για τη λύση που δόθηκε, αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις.
Από το 2007 φτάσαμε στο 2018
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη διαδικασία ανάθεσης ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας ξεκίνησε το 2007 με προσφορές που υποβλήθηκαν τότε μέσω των οποίων επιλέγηκε ως προτιμητέος προσφοροδότης η «Ζήνων». Οι διαπραγματεύσεις, μετά από καθυστερήσεις και λόγω προσφυγών, κατέληξαν το 2012 με επιλογή της «Ζήνων». Ωστόσο για σειρά λόγων, από τους οποίους κυριότερος ήταν ότι οι ξένες εταιρείες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιουργήθηκαν κενά χρηματοδότησης που δεν αποδεχόταν η κυβερνητική πλευρά, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρωθεί άδοξα, μετά και από πολλές παρατάσεις στο τέλος του 2014.
«Αμφιτρίτη» με επτά μήνες καθυστέρηση
Πρόκειται για το σχέδιο «Αμφιτρίτη» και η διαδικασία διεξήχθη στη βάση μελέτης που ετοίμασε για λογαριασμό της Κυβέρνησης ο οίκος «Ernst and Young». Ο διαγωνισμός ξεκίνησε ουσιαστικά τον Νοέμβριο 2016, όταν προκηρύχθηκε η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος.
Ακολούθησε αξιολόγηση και υποβολή τελικών προτάσεων. Τον Μάρτιο είχαν ανακοινωθεί οι διεκδικητές, που ήταν συνολικά πέντε. Πέραν των τριών που αναφέρονται για το τελικό στάδιο (δηλαδή τις «Peninsular and Oriental Steam Navigation Company and Cabo Marina S. de R.L. de C.V», «AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd» και «China Communications Construction Company Limited»), είχαν μείνει εκτός της τελικής λίστας δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες: Οι MACE International (UK), M.G.E Venture, SEA Alliance, OINT Venture V.T.S, EMS&FRS και η AVI GIANT Corporation & Affiliates. Να σημειωθεί ότι και στις δύο κοινοπραξίες, που αποκλείστηκαν, υπήρχε και κυπριακή συμμετοχή.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο προτιμητέος προσφοροδότης προβλεπόταν να αναδειχθεί μέχρι το τέλος του 2017, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση επτά μηνών περίπου στη διαδικασία, που οφείλεται κυρίως σε καθυστέρηση ετοιμασίας και ελέγχου των νομικών εγγράφων της σύμβασης, ενώ υπήρξε και προσωρινή επιπλοκή με προσφυγή από ενδιαφερόμενο που αργότερα αποσύρθηκε. Η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των τριών προσφοροδοτών της τελικής φάσης, ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου του περασμένου χρόνου, ενώ τα τελικά έγγραφά τους δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, αντί του Αυγούστου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Ο χώρος που θα αναπτυχθεί αφορά συνολική περιοχή 510.000 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει τη μαρίνα Λάρνακας, το λιμάνι Λάρνακας και την περιβάλλουσα περιοχή, η οποία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων αποτελεί χερσαίο χώρο χωρίς ανάπτυξη μέχρι τώρα.
Η χωρητικότητα της μαρίνας που θα κατασκευαστεί θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τις 1.000 θέσεις (350 σήμερα), ενώ η μικτή χερσαία περιοχή εκτιμάται να καλύψει μια επιφάνεια 98.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία περιλαμβάνει συντελεστή δόμησης 40%. Επίσης, στο λιμάνι προγραμματίζεται όπως η μια του πλευρά –η βόρεια– θα είναι μόνο για λιμενικές εργασίες ενώ η νότια πλευρά, που διαθέτει επίσης χερσαίο χώρο 185.000 τετραγωνικών μέτρων, θα γίνουν αναπτύξεις με συντελεστή δόμησης 120%.
Η συνολική οικοδομήσιμη γη ανέρχεται σε 260.000 τετραγωνικά μέτρα, όπου επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων μέχρι 15 ορόφων και προβλέπεται να ανεγερθούν, μεταξύ άλλων, κατοικίες, εμπορικοί χώροι, ξενοδοχείο, γραφεία, εστιατόρια και χώροι αναψυχής και άθλησης.
Πηγή: philenews.com