Εκπαίδευση
Ακτινογραφία μόρφωσης των Κυπρίων (πίνακες)
Ραγδαία αύξηση του διδακτικού προσωπικού τις τελευταίες δεκαετίες
Όχι πολλά χρόνια πριν, το μοναδικό προσόν που κατείχε ένας στους τρεις Κύπριους ηλικίας 20 ετών και άνω, ήταν το απολυτήριο Δημοτικού. Σήμερα, το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών παρουσιάζει σημαντική άνοδο και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ευρωπαϊκές μελέτες κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά στο ποσοστό αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται μέσα από Δείκτες Εκπαίδευσης 1985-2014 της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν πόσο έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Αναλυτικότερα, με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, το ποσοστό των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης δεν υπερέβαινε το 87%. Σήμερα, ανέρχεται στο 99%. Αντίστοιχα, οι φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 1985 ήταν μόλις 28%. Το ποσοστό τους διπλασιάστηκε μετά από μια δεκαετία και τώρα, πάνω από επτά στους δέκα συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, εξάγονται αφού διαιρεθεί ο συνολικός αριθμός μαθητών στο κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, ασχέτως ηλικίας, με τον πληθυσμό της ομάδας ηλικίας που θα έπρεπε να είχαν εγγραφεί σε αυτό το επίπεδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας για το ανώτατο μορφωτικό επίπεδο των Κυπρίων ηλικίας 20 ετών και άνω, κατά εκπαιδευτική βαθμίδα: Όπως προκύπτει, το 1997 το 15% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν είχε τελειώσει το Δημοτικό. Σχεδόν ένας στους τρεις έμεινε μόνο με το απολυτήριο Δημοτικού και 40% με απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στους ενήλικες με πτυχίο Τριτοβάθμιας, περιορίζονταν στο 17%. Η τελευταία καταγραφή, που έγινε από την αρμόδια Υπηρεσία, ήταν το 2014 και με βάση τα ευρήματα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Τα άτομα 20 ετών και άνω που δεν ολοκλήρωσαν ή δεν φοίτησαν στο Δημοτικό, περιορίζονται στο 6%. Με μοναδικό προσόν το απολυτήριο Δημοτικού είναι το 14% του πληθυσμού και αντίστοιχα, με απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης το 45%. Οι δε πτυχιούχοι της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήλθαν στο 35%.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του διδακτικού προσωπικού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 1985 εργοδοτούνταν μόλις 673 νηπιαγωγοί (293 στα δημόσια νηπιαγωγεία και 380 στα ιδιωτικά). Τη σχολική χρονιά 2013-14 οι νηπιαγωγοί ανήλθαν σε 2.209 (814 στα δημόσια και 1.395 στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία).
Όσον αφορά στους δασκάλους, επίσης τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών και από 2.225, έφτασαν αισίως τους 4.676. Στην προκειμένη περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται στα δημόσια σχολεία. Ραγδαία αύξηση καταγράφεται και στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1985 οι καθηγητές ήταν περίπου 3.000, σε σύγκριση με 7.132 κατά το 2013-14. Από αυτούς, οι 5.949 διδάσκουν στη δημόσια εκπαίδευση και οι υπόλοιποι 1.183 στα ιδιωτικά σχολεία. Η θεαματικότερη αύξηση, όμως, αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προ 30ετίας το διδακτικό προσωπικό αριθμούσε μόλις 289 άτομα, ενώ τώρα ανέρχεται σε 1.848.
Φοιτητές στην Κύπρο και το εξωτερικό
Πηγή: www.philenews.com