Κοινωνία
Ανησυχίες Βουλευτών για το θεματικό πάρκο κροκοδείλων
Να προφυλαχθεί η βιοποικιλότητα του κυπριακού περιβάλλοντος, να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και να διερευνηθεί το ενδεχόμενo πιθανής μετάδοσης ασθενειών, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, προτού δοθεί άδεια για τη δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων. Για πολιτική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί θετική γνωμάτευση από την Περιβαλλοντική Αρχή έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι «έχει εκδώσει μια γνωμοδότηση το Τμήμα Περιβάλλοντος η οποία με ειδικούς, αυστηρούς όρους, όπως μας έχει επισημανθεί, 16 τον αριθμό, έχει συναινέσει στο να αδειοδοτηθεί το πάρκο κροκοδείλων». «Εκκρεμεί η απόφαση της Πολεοδομικής Αρχής εκπρόσωπος της οποίας μας δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των κινημάτων ενάντια στη δημιουργία φάρμας κροκοδείλων, προτού λάβει την τελική απόφασή της για την οποία θα έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος», πρόσθεσε. Σε ερώτηση πότε θα γίνει αυτό, απάντησε ότι δεν έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα Εκείνο που υπέδειξα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, «είναι ότι πρέπει να προφυλάξουμε με βάση την αρχή της βιοποικιλότητας το περιβάλλον και τον οικότοπο της πατρίδας μας».
Ο κροκόδειλος, σημείωσε, «είναι ξενικό είδος και άρα σε περίπτωση που θα γίνει μια τέτοια φάρμα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, πολύ μεγάλες ασφαλιστικές δικλείδες». Είπε ακόμη ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για την πιθανότητα μετάδοσης νοσημάτων. Την έκπληξή του Κινήματος για το γεγονός ότι «η Περιβαλλοντική Αρχή εξέδωσε θετική γνωμάτευση για ένα έργο το οποίο, οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι κανένα μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής δεν το στήριξε», εξέφρασε ο Γιώργος Περδίκης. Εξήγησε ότι υπάρχει συμβουλευτική αρχή, στην οποία συμμετέχουν δέκα σύμβουλοι από κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς και «κανένας από αυτούς δεν έδωσε θετική γνωμάτευση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πάρα πολλές ενδείξεις και πληροφορίες ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για να προωθηθεί αυτό το έργο, ότι η Περιβαλλοντική Αρχή έχει υποστεί αφόρητες πιέσεις από τον πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος για δικούς του λόγους θέλει οπωσδήποτε αυτό το έργο να προωθηθεί». «Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική παρέμβαση σε μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί αντικειμενικά και με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων», είπε, προσθέτοντας ότι έχει να κάνει επίσης και με τη βιωσιμότητα του έργου, τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου, του πρασίνου και ούτω καθεξής.
Κάλεσε σε διερεύνηση των πληροφοριών ότι εντοπίστηκε στους κροκόδειλους ο ιός του Δυτικού Νείλου. Καλούμε το Τμήμα Πολεοδομίας να απορρίψει αυτό το έργο ως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είπε. Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε γενικότερα σε κενό που υπάρχει στη νομοθεσία στην Κύπρο για τα ζώα. «Επιτέλους αυτό το χάος πρέπει η πολιτεία, Κυβέρνηση, Βουλή και Τοπικές Αρχές να αναλάβουν να το κλείσουν», είπε. Από την πλευρά του ο συνιδιοκτήτης του ομίλου εταιρειών που επιθυμεί να προχωρήσει στη δημιουργία του πάρκου με 170 ως 200 κροκοδείλων Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς όρους που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για το θεματικό πάρκο που θα στοιχίσει συνολικά €8 εκ., ότι θα προχωρήσει στη δεντροφύτευση αρκετών χιλιάδων δέντρων και θάμνων της χλωρίδας του τόπου καθώς και ότι θα τηρούνται πολύ αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας.
Την αντίθεση του εξέφρασε ο Χαραλάμπος Χαραλάμπους, εκ μέρους των κατοίκων και της κίνησης ενάντια στη δημιουργία φάρμας κροκοδείλων, ο οποίος έκανε αναφορές σε δημοσιεύματα στο Ισραήλ σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που δραπέτευσαν κροκόδειλοι, ενώ έκανε λόγο και για εντοπισμό του ιού του Δυτικού Νείλου σε αριθμό κροκοδείλων.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ –