Επιχειρήσεις
«Γλαύκος Κληρίδης» ονομάστηκε το τερματικό του αεροδρομίου Λάρνακας
Τελετή ονομασίας στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την επέτειο των δέκα χρόνων της λειτουργίας της Hermes Airports, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η μετονομασία του αεροδρομίου αποτελεί μια οφειλομένη από την πολιτεία προς καταξιωμένους ηγέτες πράξη”. Πρόσθεσε πως αυτή είναι ημέρα χαράς “γιατί έχουμε την ευκαιρία να γιορτάζουμε τα δεκάχρονα της ίδρυσης της Κοινοπραξίας αλλά και της λειτουργίας απόλυτα επιτυχημένα δύο αεροδρομίων της πατρίδας μας”.
Ανέφερε ακόμα ότι «αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Γλαύκο Κληρίδη, δίνοντας το όνομα του στο τερματικό του μεγαλυτέρου αεροδρομίου της χώρας μας, το οποίο συνιστά την κύρια πύλη εισόδου και εξόδου από την Κύπρο. Η απόφαση μας για μετονομασία του τερματικού του αεροδρομίου της Λάρνακας ελήφθη έχοντας υπόψη πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μία ξεχωριστή πολιτική για την πατρίδα μας πολιτική προσωπικότητα», είπε, και πρόσθεσε πως «ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που με το έργο, τις ιδέες και την καθημερινή του παρουσία, ενίσχυε το κλίμα μετριοπάθειας, στήριζε το διάλογο, εμπλούτιζε τη δημοκρατία».
‘Ηταν, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο καλός καραβοκύρης όπως ο αείμνηστος Ζιαρτίδης τον απεκάλεσε, που στις ώρες του προδοτικού πραξικοπήματος παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος, όπως εύστοχα είχε αναφέρει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. ‘Ηταν ο ηγέτης που ανέδειξε τη χώρα μας, διεξάγοντας αγώνα για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβαθμίζοντας καθοριστικά σε μία κρίσιμη περίοδο την διεθνή μας υπόσταση και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».
Σημείωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «υπήρξε ακόμα μία αναγνωρισμένη διεθνώς προσωπικότητα, που διακρίθηκε στον αγώνα κατά του ναζισμού κατά την περίοδο του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η πολύμορφη και πολυετής συμβολή του στους αγώνες του κυπριακού λαού έχει καταγραφεί στην ιστορία με θετικό πρόσημο. Επιπλέον, επί προεδρίας του αειμνήστου Γλαύκου Κληρίδη, ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουμε σε συμφωνία με εταιρεία από τον ιδιωτικό τομέα για ανέγερση των δύο νέων αερολιμένων στη χώρα μας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «η τουρκική εισβολή και οι συνέπειες της ανέδειξαν ήδη από το 1974 πόσο κρίσιμη είναι για τον τόπο και την οικονομία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε νησί, πόση ανάγκη υπάρχει για επαρκή σύνδεση της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο, και πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία αεροδρομίων ικανών να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον επιχειρηματία Νίκο Σιακόλα, και είπε πως «έχει αποδείξει ότι λειτουργεί καλύτερα και από τους σύγχρονους υπολογιστές». Πρόσθεσε πως με τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει καθώς και με την πρωτοβουλία, τη συνέργεια και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο «έγινε κατορθωτή η σύμπραξη με διεθνούς κύρους εταιρείες, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα το προνόμιο να απολαμβάνουμε αεροδρόμια εφάμιλλα των αεροδρομίων του εξωτερικού».
Σημείωσε πως «στις 12 Μαΐου του 2006 υπογράφτηκε με την επιτυχούσα κοινοπραξία Hermes η συμφωνία παραχώρησης των αερολιμένων που προνοούσε την κατασκευή νέων τερματικών κτηρίων σε Λάρνακα και Πάφο και τη διαχείριση τους από τη Hermes Airports για 25 χρόνια”, επισημαίνοντας πως “η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το παράδειγμα των αεροδρομίων είναι ό,τι το καλύτερο για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία πολλές φορές υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να έχουμε μια επιτυχή πορεία κατά τη διάρκεια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για μετά το 60, είτε πρόκειται για μετά την καταστροφή του 1974”.
Πρόσθεσε πως το οικονομικό θαύμα “δεν ήταν παρά η κυβερνητική αποφασιστικότητα, η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία που συνέβαλαν ώστε σε ελάχιστο χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγεννηθεί μέσα από τη τέφρα της και να έχουμε στη συνέχεια μια χώρα με πρωτόγνωρες επιδόσεις, που μέσα από αυτή την προκοπή έγινε κατορθωτό να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα να ενταχθεί και στη ζώνη του ευρώ».
Για ένα νησί όπως η Κύπρος, συνέχισε, «οι αερολιμένες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ως έργα υποδομής και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η ανάπτυξη και λειτουργία των νέων αερολιμένων, με την ύπαρξη σύγχρονων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση της Κύπρου, μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό στήριγμα στην κυπριακή οικονομία και στις προσπάθειες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις», είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού ανέφερε ότι «τα αεροδρόμια μας συμβάλλουν στην οικονομία μας με ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος», σημείωσε πως «η λειτουργία των δύο αεροδρομίων διασφαλίζει περισσότερες από 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μέσω των συμβάσεων σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προσπαθούμε να υπερπηδήσουμε ένα σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που είναι η απουσία επαρκών και μακροχρόνιων δυνατοτήτων του κράτους», επεσήμανε.
Ανέφερε επίσης ότι «με τις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Hermes όσο και των κρατικών φορέων, και τις στοχευμένες δράσεις που υλοποιήθηκαν, αναμένουμε φέτος αριθμό επιβατών που θα ξεπεράσει τα 8,4 εκατομμύρια, με την ευχή να φτάσουμε τα 9 εκατομμύρια, κάτι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό επιβατών που έχουν διέλθει μέχρι σήμερα από τα αεροδρόμιά μας».
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ηermes Airports, Παναγιώτης Χατζηπαντελής, ανέφερε ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας, από σήμερα, θα υπενθυμίζει σε κάθε επισκέπτη την προσφορά του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη στην Κύπρο. “Από το 2006 που η διεθνής κοινοπραξία εννέα μετόχων ανέλαβε τη διαχείριση και τον έλεγχο των Διεθνών Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η Hermes Airports συνεχίζει να αναπτύσσεται, αποδεικνύοντας την αξία και την προοπτική της, συμβάλλοντας έμπρακτα στην οικονομία και τον τουρισμό της Κύπρου”, είπε ο κ. Χατζηπαντελής.
Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα, τα αεροδρόμια της Κύπρου προσφέρουν εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και τελευταίας τεχνολογίας. Περισσότερες από 70 αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, συνδέοντας την Κύπρο με περισσότερους από 110 προορισμούς σε 40 χώρες. Η λειτουργία των δύο αεροδρομίων διασφαλίζει περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντελή, «με ετήσια συνεισφορά στην οικονομία που ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου δικαιολογημένα θεωρούνται ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία και διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Αναφερόμενος στην επιβατική κίνηση, είπε πως «η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ρεκόρ για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των επιβατών πέραν του 14% σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Ο κ. Χατζηπαντελής ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Hermes Airports να ενισχύσει το πρόγραμμα αναδάσωσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, προσφέροντας το συμβολικό ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Hermes Airports, Νίκος Σιακόλας, ανέφερε ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας και το αεροδρόμιο Πάφου υποδέχονται και φιλοξενούν κάθε μέρα περίπου 24 χιλιάδες ταξιδιώτες, ντόπιους και ξένους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγο του `Αντρη, η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη και ο σύζυγος της, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, και Γεωργίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο Δημαρχεύων Λάρνακας, ο πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, ο στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, Παντελής Κούρος, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, και άλλοι επίσημοι.
Μετά τις ομιλίες παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ