Μια αδικία σε βάρος των ορφανών της αεροπορικής τραγωδίας «ήλιος», βαδίζει προς αποκατάσταση, καθώς κινείται ο μηχανισμός για να δοθεί στα παιδιά αυτά μέρος των χρημάτων που έχασαν κατά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 ή μετά από σύναψη αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
Πρόκειται για τα χρήματα, τα οποία είχαν λάβει τα ορφανά από ασφαλιστικές εταιρείες ως αποζημιώσεις, μετά το θάνατο των γονέων τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.
Το θέμα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «φιλελεύθερος». Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Επίτροπος Προεδρίας και μέλος της Επιτροπής που συστάθηκε για τη διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων, Φώτης Φωτίου, «πρόκειται για 30 παιδιά και νεαρούς ενήλικες (οι οποίοι ήταν ανήλικοι το 2005 όταν έχασαν τους γονείς τους)».
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ήδη η απόφαση έχει ληφθεί από την «Επιτροπή παρακολούθησης ανθρωπιστικών ζητημάτων Μαρί – Ήλιος και άλλων ανθρωπιστικών θεμάτων» της Κυβέρνησης, ενώ οι επί μέρους λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οπόταν και θα καθοριστούν τα ποσά που θα λάβουν τα ορφανά, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Επίσης θα αποφασιστεί οριστικά και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους. Μελετάται δε το ενδεχόμενο να επιστραφούν σε δόσεις.
Το αίτημα της επιστροφής των χρημάτων στα παιδιά αυτά είχε τεθεί αρκετές φορές από τους συγγενείς. Οι αποζημιώσεις αυτές υπολογίζονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ δύο περιπτώσεις παιδιών έχασαν καταθέσεις που άγγιζαν το ένα εκατομμύριο, χρήματα τα οποία είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα της Λαϊκής τράπεζας. Οι συγγενείς απηύθυναν εκκλήσεις για επίλυση του θέματος, καθώς τα παιδιά αυτά, μετά το θάνατο το γονιών τους δεν είχαν πόρους για να σπουδάσουν και να θέσουν τα θεμέλια για τη ζωή τους. Η σύνταξη των παππούδων τους, πολλές φορές δεν ήταν αρκετή για να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα.
Διορισμοί στο Δημόσιο για συγγενείς των θυμάτων του Μαρί
Σημειώνεται πως η «Επιτροπή παρακολούθησης ανθρωπιστικών ζητημάτων Μαρί – Ήλιος και άλλων ανθρωπιστικών θεμάτων» έχει προσφάτως αποφασίσει όπως ένα άτομο κάθε μιας από τις 13 οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί, λάβει διορισμό στο δημόσιο. Δικαίωμα διορισμού θα έχουν οι σύζυγοι και τα παιδιά των ηρώων, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σύζυγοι και παιδιά, το δικαίωμα θα μεταφέρεται σε ένα α[πό τα αδέλφια του ήρωα.