Κοινωνία
Δεν πήραν μαθητή με αναπηρία διήμερη εκδρομή σε Δημοτικό σχολείο της Αραδίππου
Μαθητής με αναπηρία, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε διήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το σχολείο του, λόγω του ότι η συνοδός του, δεν επιθυμούσε να τον συνοδεύσει.
Τα πιο πάνω υποστηρίζει η ομάδα ‘Αγκαλιά Ελπίδας Non Profit Organisation’, αναφερόμενη σε μαθητή που φοιτά σεΔημοτικό Σχολείο της Αραδίππου.
Όπως αναφέρεται στην δημοσίευση του συνδέσμου, η πρόφαση που επικαλέστηκε το σχολείο, ήταν η άρνηση της συνοδού του, να τον συνοδεύσει γιατί δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της.
Επίσης, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε να ζητήσει απαντήσεις για το περιστατικό, ωστόσο η ιδιαιτέρα του, τους είπε να μιλήσουν με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή, στον οποίο άφησαν μήνυμα αλλά δεν επικοινώνησε μαζί τους.
«Ο διευθυντής του σχολείου, η δασκάλα της τάξης και η δασκάλα της ειδικής μονάδας απολογούνται αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην δημοσίευση.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, για να σχολιάσει το πιο πάνω περιστατικό.
Ο κ. Λαμπριανίδης μας ανάφερε αρχικά ότι το περιστατικό δεν υπάγεται στον σύνδεσμό τους, ωστόσο, δήλωσε πως, «αυτά τα περιστατικά είναι απόδειξη ότι τα παιδιά με αναπηρία δεν τυγχάνουν της μεταχείρισης που οφείλει να τους προσφέρει το κράτος».
Όσον αφορά τις υπηρεσίες, ο κ. Λαμπριανίδης υποστήριξε πως, «Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αποφασίζει κεντρικά για να διασφαλίζονται στα παιδιά με αναπηρία οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται».
Σχετικά με τους συνοδούς, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, μας ανάφερε ότι, «υπάρχει συχνό πρόβλημα μαζί τους».
Επίσης, ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι, «το Υπουργείο δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στο πρόβλημα».
Επιπλέον, η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε και με μητέρα παιδιού με αναπηρία, ζητώντας της να μας σχολιάσει της κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με τους συνοδούς.
Η πρώτη τοποθέτηση της εν λόγω μητέρας ήταν πως, «η κατάσταση είναι μπάχαλο».
Όπως μας εξήγησε, για να γίνει η πρόσληψη του συνοδού, οι γονείς βλέπουν τα βιογραφικά των ατόμων που ενδιαφέρονται, λίγο πριν την συνεδρία των αρμοδίων για να αποφασίσουν.
Η Επιτροπή Πρόσληψης, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, είναι επταμελής και αποτελείται από τους πιο κάτω:
- Πρόεδρο Σχολικής Εφορείας ή εκπρόσωπό του
- Τρία Μέλη της Σχολικής Εφορείας
- Διευθυντή/ντρια του σχολείου *
- Εκπαιδευτικό τάξης/ειδικής μονάδας/Συμβουλευτικής *
- Συνδετικό/ή Λειτουργό ή άλλο εκπρόσωπο του Υ.Π.Π.
- Γονέα ή εκπρόσωπο των οικογενειών των παιδιών που θα εξυπηρετούνται.
– Όπου υπάρχει (*) η ψήφος του μέλους μετρά ως μία
Επίσης, υπογράμμισε πως, «δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος έλεγχος ως προς το ποινικό μητρώο των ατόμων που βάζουν υποψηφιότητα για την θέση του συνοδού», κάτι που την προβληματίζει.
Ακόμη, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, σχολίασε και την αίτηση που συμπληρώνουν οι υποψήφιοι συνοδοί, η οποία όπως υποστήριξε, «είναι ελλιπή».
Πιο κάτω η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσει ο υποψήφιος για την θέση του συνοδού:
*Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου
Πηγή: tothemaonline.com
Της Μαρινέλλας Παναγιώτου