Αναπτυξιακά Έργα

«Δεν… σπάζει στα δύο το λιμάνι Λάρνακας»

Λιμάνι και μαρίνα «ψυχαγωγίας» βλέπουν οι επενδυτές

Έντεκα ακριβώς χρόνια πριν, στο προσκήνιο ήταν και πάλι το θέμα του λιμανιού της Λάρνακας, αν θα γινόταν ξεχωριστή ανάπτυξη ή κοινή ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας. Μάλιστα υπήρχε έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των Υπουργείων Εμπορίου και Τουρισμού (υπό τον Γ. Λιλλήκα) και Συγκοινωνιών (υπό τον Χάρη Θράσου) εντός της ίδιας τότε Κυβέρνησης (Τ. Παπαδόπουλου). Τελικά το θέμα οδηγήθηκε στο Υπουργικό, όπου λαμβανομένης υπόψη και της αδυναμίας αυτόνομης ανάπτυξης του λιμανιού, λήφθηκε απόφαση για ενιαία ανάπτυξη με κύριο τουριστικό χαρακτήρα. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, κατακυρώθηκε, ακολούθησαν προσφυγές, τελικά κατακυρώθηκε στη «Ζήνων». Οι διαπραγματεύσεις με τη «Ζήνων» ήταν χρονοβόρες, μπήκαμε στα πρώτα στάδια της κρίσης, χάθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, δόθηκαν επανειλημμένες παρατάσεις. Τελικά τίποτα δεν έγινε, ενώ φτάσαμε έτσι στο 2015 και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Τώρα ξεκίνησε νέα διαδικασία. Προσλήφθηκαν μελετητές, αλλά στο μεταξύ δόθηκε για διαχείριση από ιδιώτες το λιμάνι Λεμεσού – με διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατα από πλευράς πολιτικών και οικονομικών φορέων της Λάρνακας ξεκίνησαν έντονες αντιδράσεις για ορισμό ανώτατων επιτρεπόμενων ποσοτήτων και όγκων εμπορικών υγρών και ξηρών φορτίων, χύμα φορτίων και εμπορευματοκιβωτίων που τέθηκαν για το λιμάνι Λάρνακας στις κρατικές συμφωνίες ανάθεσης των δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού, βρίσκονται στο προσκήνιο.

Ο «Φ» στράφηκε προς τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη για απαντήσεις σε επιχειρήματα, επικρίσεις για το θέμα πού βρίσκονται οι διαδικασίες για το λιμάνι Λάρνακας ήταν η πρώτη ερώτηση.

Η διαδικασία ξεκίνησε, οι μελετητές εργάζονται και έχουν ετοιμάσει την πρώτη προκαταρτική έκθεση για τις πιθανές χρήσεις του λιμανιού, εξηγεί ο υπουργός. Οι όροι εντολής που τους δόθηκαν ήταν για να αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα με κατεύθυνση τον τομέα της ψυχαγωγίας, δηλαδή να είναι επιβατηγό λιμάνι σε συνδυασμό και με τη μαρίνα, αλλά να υπάρχει και διατήρηση των εμπορικών χρήσεων του λιμανιού. Δεν είχε αποκλειστεί η εμπορική χρήση, αλλά σίγουρα η κύρια κατεύθυνση, είναι να αναπτυχθεί το λιμάνι μαζί με την μαρίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της γης, εμπορικές δραστηριότητες, καταστήματα και γενικά το συναφές φάσμα εργασιών, αναφέρει ο υπουργός.

Στην προκαταρτική μελέτη αναλύουν τις υφιστάμενες χρήσεις του λιμανιού, το θέμα της μαρίνας, το θέμα ενδεχόμενης ανέγερσης ξενοδοχείου, καταστημάτων και σίγουρα την έκταση που μπορεί να έχει η ανάπτυξη για οικιστικούς σκοπούς, για γραφεία κ.λπ. στη περιοχή. «Ταυτόχρονα», προσθέτει, ο υπουργός Μεταφορών, «μας έχουν εισηγηθεί να προχωρήσουμε και σε μια βασική περιβαλλοντική μελέτη για να δούμε ποιες υφιστάμενες χρήσεις μπορούν να συνάδουν με την μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού».

Το δύσκολο μέρος της εξίσωσης, σημειώνει, «είναι ότι πρέπει να ικανοποιήσουμε και τις απαιτήσεις της πόλης του Ζήνωνα για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, πρέπει όμως ταυτόχρονα να δούμε πώς θα εξυπηρετήσουμε και τις τοπικές ανάγκες της βιομηχανίας μέσω του λιμανιού της Λάρνακας».

Το παράπονο και η δυσφορία προέρχονται από τους ποσοτικούς περιορισμούς που τέθηκαν για το λιμάνι της Λάρνακας σε σχέση με τις συμφωνίες ανάθεσης της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού, του υποβάλλουμε. Ο υπουργός απαντά ότι «τέτοιες συμφωνίες έχουν συνήθως παρόμοιες προβλέψεις. Οι μέγιστοι όγκοι απαιτήθηκαν από τους επενδυτές στη Λεμεσό, για δική τους προστασία. Δηλαδή όχι για να πάρουν εργασίες από το λιμάνι Λάρνακας, αλλά για να μη δοθούν από την Αρχή Λιμένων προνομιακά τέλη κ.λπ. με τα οποία να προωθήσει ανταγωνιστικά το λιμάνι Λάρνακας».

Το όριο που συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο όγκος εργασιών που είχε το λιμάνι Λάρνακας το 2014 που είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια. «Είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους επενδυτές για να αναπροσαρμόσουμε τους αριθμούς αυτούς μέσα στην μεταβατική περίοδο», σημειώνει και διευκρινίζει επίσης ότι τα μέγιστα όρια που τέθηκαν δεν είναι σταθερά, αλλά αυξάνονται κάθε χρόνο ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή της οικονομίας της Κύπρου.

Μάριος Δημητριάδης: «Αν θέλουμε επενδυτές να τους σεβαστούμε»

«Ο τελικός στόχος του υπουργείου είναι να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, δηλαδή να προσελκύσουμε ικανούς επενδυτές», δηλώνει ο Μάριος Δημητριάδης αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του: «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις όλων των φορέων της Λάρνακας. Δεν μπορεί να κάνουμε το λιμάνι λίγο απ’ όλα και ταυτόχρονα να βρούμε και επενδυτή όπως τον θέλουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να έχουμε υπόψη μας ότι είναι οι επενδυτές που θα βάλουν τα χρήματά τους για την ανάπτυξη του λιμανιού».

Επίσης, υπογραμμίζει ο υπουργός, «δεν μπορεί να κρυβόμαστε, το κύριο λιμάνι της Κύπρου είναι αυτό της Λεμεσού και επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις δυνατότητες: Το λιμάνι της Λάρνακας είναι ένα μικρό λιμάνι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αν ζητούσαμε προτάσεις για να κάνουμε σημαντικό εμπορικό λιμάνι αυτό της Λάρνακας, θα ήταν σαν να κοροϊδεύαμε και τους επενδυτές που επιλέξαμε μέσω διεθνούς διαδικασίας μόλις προ μερικών μηνών. Η εμπειρία και οι αριθμοί της κίνησης στο λιμάνι Λάρνακας δεν μας επιτρέπουν να δικαιολογήσουμε σημαντική εμπορική δραστηριότητα. Από τους μελετητές, μεταξύ άλλων ζήτησα να εξετάσουν και το σενάριο να “σπάσει” το λιμάνι σε δύο δραστηριότητες, αλλά η απάντηση είναι ότι έτσι δεν είναι βιώσιμη ούτε η μία ούτε και η άλλη ανάπτυξη, αλλά ό,τι θα γίνει, θα γίνει όμως σε συνεργασία με εκείνους που επηρεάζονται άμεσα από την λειτουργία του λιμανιού. Πέραν των άλλων δεδομένων, θα φύγουν από δίπλα και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, που φέρνουν αρκετό εισόδημα και στο λιμάνι, οπότε περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι δραστηριότητες. Εξάλλου γι’ αυτό και πρόσφατα αναγκαστήκαμε να εξαγοράσουμε και τους αχθοφόρους της Λάρνακας. Αυτό έγινε δύο φορές, παρεμβαίνουμε, και λίγο μετά το 2000 λόγω της ουσιαστικής αδράνειας του λιμανιού της Λάρνακας δόθηκαν αποζημιώσεις, έγινε μάλιστα τελετή στο γραφείο του τότε υπουργού Συγκοινωνιών που παρέδιδε σε ένα-ένα τους αποχωρούντες τις επιταγές αποζημίωσής τους» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

«Δεν το γνώριζα», σχολιάζει ο υπουργός, όμως, μας τονίζει, παραμένει το ερώτημα: «Για 20 χρόνια όλοι παραπονούνται ότι δεν έχει δουλειές το λιμάνι και όταν προσχωρούμε με ένα σχεδιασμό έρχονται και λένε ότι αποκλείουμε την προοπτική ανάπτυξης και τις δουλειές στο λιμάνι».

Το πρόβλημα με τις εξαγωγές γύψου

Με βάση τα στοιχεία και τους αριθμούς για την δραστηριότητα στο λιμάνι, η αύξηση της κίνησης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον διπλασιασμό των ποσοτήτων γύψου που εξάγονται, κυρίως προς το Ισραήλ, που διεξάγεται από δύο εταιρείες.

Στοιχεία του «Φ» αναφέρουν ότι υπάρχουν και αυστηρές επιστολές από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον υπουργό Μεταφορών να σχολιάζει λακωνικά ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και προβλήματα.

«Εμείς θεωρούμε ότι ναι, πρέπει να γίνει περιβαλλοντική μελέτη», απαντά ο υπουργός. «Έτσι κι αλλιώς πρέπει όμως να βρούμε κατάλληλη ικανοποιητική λύση. Και αυτή είναι η λύση του Βασιλικού. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μελέτες, που έδειξαν ότι χρειάζεται μια πρόσθετη υποδομή στο Βασιλικό και είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας για την υποδομή αυτή που δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό ξεχωριστά από τις αναγκαίες υποδομές για εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων για φυσικό αέριο. Στο Βασιλικό κατασκευάζεται τώρα και μια προβλήτα για παρόμοια φορτία από ιδιωτική εταιρεία, και με βάση την άδεια που τους δόθηκε, μπορεί να εξυπηρετεί και ανάλογα προϊόντα τρίτων», καταλήγει ο Μάριος Δημητριάδης.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »