Έχουμε θέμα
Δεν φταίνε οι Λαρνακείς για την απουσία πλάνου και τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης
Γράφει το City of Larnaka
Ένα άρθρο της ιστοσελίδας energy.reporter.com.cy σκιαγραφεί το τραγελαφικό κράτος που ζούμε. Το άρθρο αναφέρεται στον εκ διωγμό των εταιρειών υδρογοναθράκων από την πόλη μας και πολύ σωστά αναφέρει τις επιπτώσεις που έχουν οι εταιρείες από την αντιμετώπιση που είχαν από το κράτος γενικότερα.
Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 2 χρόνια η κυβέρνηση εν απουσία στρατηγικού πλάνου για την εξυπηρέτηση των εταιρειών αποφάσισε χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη και χωρίς καμία πολεοδομική άδεια να προχωρήσει με την εγκατάσταση των εταιρειών στο λιμάνι της πόλης μας. Ο λάθος χειρισμός από τις τοπικές αρχές αλλά και ο τρόπος που στήθηκε το όλο σκηνικό έφεραν τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου, παρόλα αυτά οι εταιρείες ξεκίνησαν τις εργασίες τους για ένα χρόνο και στις 30/07/2016 έλαβαν το ΟΧΙ για συνέχιση των εργασιών τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από δημοκρατική διαδικασία.
Να θυμίσουμε όμως λίγες ατάκες που ακούγονταν από τους υποστηρικτές που ήθελαν και θέλουν ακόμη οι εταιρείες αυτές να είναι στην πόλη μας
1. Υπουργός Συγκοινωνιών και΄Εργων: Μόνο ένα χρόνο και μετά θα φύγουν. Ούτε οι ίδιες δεν θέλουν το λιμάνι της Λάρνακας
2. Υπουργός Eνέργειας: Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση
3. Δήμαρχος Λάρνακας: Θα διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά
4. ΕΒΕΛ: Η πόλη θα έχει πολλά οφέλη
Και πολλά άλλα που ακούγονταν και γράφονταν για τη χρήση του λιμανιού από τις εταιρείες. Η πόλη για ακόμα μια φορά πλήρωσε το μάρμαρο για το καλό της Οικονομίας του τόπου και φιλοξένησε τις εταιρείες οι οποίες στην πόλη μας είχαν μόνο τη λειτουργία τους στη Λάρνακα, ενώ τα γραφεία τους η μεν Noble στη Λεμεσό και η ENI στη Λευκωσία. Ξέρετε η Λάρνακα μόνο λιμενεργάτες μπορεί να προσφέρει. Εμείς δεν έχουμε νέους πτυχιούχους που θα μπορούσαν να εργαστούν στα γραφεία των εταιρειών αυτών.
Σήμερα διαβάζουμε για την άρνηση των εταιρειών να «μετακομίσουν» στο λιμάνι της Λεμεσού μιας και έχουν ήδη δαπανήσει πολλά εκατομμύρια για να δημιουργήσουν τις αποθήκες τους στο λιμάνι της Λάρνακας.
Ειδικότερα, Eni και Noble υπολογίζεται ότι έχουν επενδύσει γύρω στα €7 εκατ. για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεών τους στη Λάρνακα.
Η Total, η οποία ετοιμάζεται να τρυπήσει στο τεμάχιο 11, έχει συμφωνήσει όπως οι υποστηρικτικές της δραστηριότητες εγκατασταθούν στο λιμάνι της Λεμεσού, όμως η Noble και η Eni δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα τόσο εύκολα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ENI σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εξυπηρετεί τις δραστηριότητές της από την Αίγυπτο, αρνούμενη κατηγορηματικά να μεταφερθεί στη Λεμεσό.
Εδώ μπαίνει ο τίτλος μας. Δεν φταίνε οι Λαρνακείς για την απουσία πλάνου της κυβέρνησης. Είναι πασιφανές πως το κράτος λειτούργησε με μεγάλο ερασιτεχνισμό στο χειρισμό των κολοσσών. Μια χώρα που γνώριζε εδώ και χρόνια ότι θα εισερχόταν σε αυτόν τον τομέα έπρεπε να είχε προετοιμάσει το έδαφος και να μην χαθεί ο παραμικρός χρόνος. To Βασιλικό ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ είναι ο ιδανικότερος χώρος για την ανάπτυξη αυτών των εργασιών και όμως η κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να διαχειριστεί την όλη κατάσταση με αποτέλεσμα σήμερα οι η πόλης μας να πληρώνει το μάρμαρο και φυσικά ως κράτος να γινόμαστε ρεζίλι απέναντι στις εταιρείες οι οποίες με το δίκαιο τους αντιδρούν.
Από την άλλη όμως δεν μπορεί πάλι η Λάρνακα να πληρώσει τα σπασμένα. Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην δοθεί παράταση όμως ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά η κυβέρνηση ήρθε να αναιρέσει την απόφαση και να δώσει παράταση από μόνη της και εδώ θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
1. Ποια τα οφέλη της τοπικής οικονομίας από τις εργασίες στο λιμάνι; (εκτός των μερικών θέσεων εργασίας σε επίπεδο εργατών)
2. Τι πρόσφεραν στην πόλη οι εν λόγω εταιρείες σαν αντισταθμιστικά;
3. Που είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για χρονική διάρκεια παραμονής 1 έτους;
Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από τους αρμόδιους.
Ακόλουθεί το σχετικό άρθρο energy.reporter.com.cy εδώ