Αναπτυξιακά Έργα
ΕΒΕ Λάρνακας, Ελένη Θεοχάρους και εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ συζήτησαν θέματα της πόλης
Θέματα της Λάρνακας όπως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, συζήτησαν πρόσφατα, με μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΛ), η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο βουλευτής Αμμοχώστου Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΕΔΕΚ Χριστόδουλος Λευκαρίτης.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας αναφέρεται ότι στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΕΒΕ στη Λάρνακα, συζητήθηκαν «το θέμα του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, η κατασκευή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, η απόδοση συντελεστών ανάπτυξης στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην επαρχία Λάρνακας, οι Πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης της επαρχίας Λάρνακας, η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και του τουρισμού γενικότερα, η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε αναπτυξιακές εταιρείες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Στην τοποθέτηση του το Επιμελητήριο «αναφέρθηκε στη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, για την οποία παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση οφειλόμενη σε σημαντικό βαθμό στις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες. Την τελευταία τριετία έχει υλοποιηθεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας, αλλά απομένει η ολοκλήρωση της, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της βόρειας ακτής της Λάρνακας».
Για το ενιαίο έργο λιμανιού – μαρίνας το ΕΒΕ εξήγησε ότι «ολοκληρώθηκε η διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος και αναμένεται η έγκριση των όρων για την προσφοροδότηση του έργου. Το Επιμελητήριο έχει αποστείλει απόψεις για τους όρους της προσφοράς τους οποίους θεωρεί αναγκαίους για την επιτυχία του έργου”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση μεταξύ των όρων αυτών είναι «η πραγματοποίηση λιμενικών έργων για τη φιλοξενία σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων μήκους πέραν των 350 m., να διατηρηθεί και διασφαλιστεί η εμπορική χρήση του λιμανιού, να ανακληθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση και προτού εκδοθούν οι τελικοί όροι, οι ποσοτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, η χωρητικότητα της νέας μαρίνας θα πρέπει να είναι απαραίτητα στα χίλια σκάφη, λόγω των πλεονεκτημάτων της μαρίνας Λάρνακας και της αποδεδειγμένης ζήτησης νέων θέσεων ελλιμενισμού, ενώ θα πρέπει επίσης να εξυπηρετούνται και τα mega yachts. Ακόμα η αξιοποίηση του χερσαίου χώρου να γίνει για χρήσεις που προσθέτουν αξία και όχι μόνο για διαμερίσματα, γραφεία και εμπορικές χρήσεις, δηλαδή συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, πολυτελή ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά κέντρα, θεματικά μουσεία και άλλα».
Το ΕΒΕ ενημέρωσε ακόμα τους επισκέπτες ότι «ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας ουσιαστικά εκκρεμεί εδώ και τριάντα χρόνια από τη γνωστή μελέτη “Peter Storrie” και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού, λόγω και της πολύ μεγάλης σημασίας του για την οικονομία της επαρχίας Λάρνακας. Ο δρόμος παρουσιάζει επίσης αυξημένη επικινδυνότητα για πεζούς και για οχήματα, λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος, ενώ τα κατασκευαστικά σχέδια για την τρίτη φάση τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2018, πρέπει να επισπευσθούν, ώστε το έργο να περιληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς».
Ακόμα αναφορικά με το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού που το ΕΒΕ θεωρεί «ως τοπικό θέμα, αφού σύμφωνα με τις αναλογίες γάλακτος που περιλαμβάνονται στο πρότυπο, αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να παράγονται από την κυπριακή κτηνοτροφία, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξαγωγική διαδικασία. Η Λάρνακα διαθέτει την πλειοψηφία της παραγωγής γάλακτος, της τυροκομίας και της εξαγωγής του προϊόντος».
Μετά την ενημέρωση «ακολούθησε παραγωγική συζήτηση, όπου τόσο το Κίνημα Αλληλεγγύη όσο και η ΕΔΕΚ εξέφρασαν επιθυμία για συνεργασία στην προώθηση των τοπικών θεμάτων της Λάρνακας».