Κοινωνία
Εξαρτήσεις: Στήριγμα σε ευάλωτα παιδιά. Με το προληπτικό πρόγραμμα «Αντεξάρτηση» στηρίζει η Λάρνακα
Να προλάβουν τα χειρότερα και να προστατεύσουν παιδιά και νέους από τις εξαρτήσεις, επιχειρούν Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους δήμους να έχουν ήδη αναλάβει ενεργό δράση στην όλη προσπάθεια. Από τον περασμένο Δεκέμβριο άρχισαν να εφαρμόζονται προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες παιδιών/ εφήβων ή ακόμα και νεαρών ενηλίκων, όπως είναι οι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται είτε στο στάδιο της «δοκιμής» εξαρτησιογόνων ουσιών ή προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες ή/και παρουσιάζουν άλλα χαρακτηριστικά τα οποία ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στη συνέχεια σε πάσης φύσεως εξαρτήσεις.
Τα προγράμματα αυτά που προσφέρονται μέσω της συνεργασίας που άρχισε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με τους διάφορούς δήμους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της Αρχής στην επίσημη ιστοσελίδα της, θα απευθύνονται σε παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, σε μαθητές/ στρατιώτες που βρίσκονται στο στάδιο της πειραματικής χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών, σε παιδιά φυλακισμένων και παιδιά ψυχικά ασθενών γονιών, καθώς και σε παιδιά που έχουν γονείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με ουσίες εξάρτησης.
Τα προγράμματα αυτά θα στηρίζουν επίσης παιδιά που έχουν δεχθεί ή δέχονται οποιαδήποτε μορφής κακοποίηση ή βία, ή βρίσκονται υπό την επιμέλεια του κράτους και παιδιά τα οποία είναι μετανάστες και χρειάζονται στήριξη ή είναι παιδιά/ έφηβοι που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.
Τα προγράμματα που προσφέρονται σε όλες της επαρχίες χαρακτηρίζονται από την Αρχή ως «πολυεπίπεδα», αφού θα προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες στήριξης, ανάλογα με την ομάδα των ατόμων που λαμβάνουν τη βοήθεια αυτή. Στις προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται και διάφορες «ελεύθερες» δραστηριότητες απασχόλησης των παιδιών/ εφήβων, νέων ενηλίκων που συμμετέχουν στα προγράμματα.
«Οι υπηρεσίες πολυεπίπεδης στήριξης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αναμένεται να συμβαδίζουν με την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013-2020», αναφέρει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου στο ενημερωτική της δελτίο και προσθέτει ότι τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη κερδίσει τους διαγωνισμούς αναμένεται να εφαρμοστούν σε όλες τις επαρχίες και σε περιοχές οι οποίες επιλέχθηκαν από την Αρχή.
Η έναρξη των προγραμμάτων έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2018. Δηλαδή οι υπηρεσίες στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια θα έχουν διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα όμως ανανέωσης της σχετικής συμφωνίας για έναν συν ένα χρόνο κατόπιν αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του κάθε προγράμματος.
Αναφέρεται ότι παράλληλα με τα προγράμματα αυτά, η Αρχή επεκτείνει τη δράση της καλεί ενδιαφερόμενους φορείς να δηλώσουν την πρόθεση τους για προσφορά άλλων προγραμμάτων που θα σχετίζονται αυτή τη φορά με την πρόληψη. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση, τα προγράμματα αυτά θα έχουν διετή διάρκεια και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι η έγκρισή τους από την Αρχή, η οποία είναι διά νόμου η αρμόδια για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Πρόγραμμα «Αντεξάρτηση» στη Λάρνακα
Στην επαρχία της Λάρνακας έχει ήδη λειτουργήσει το προληπτικό πρόγραμμα «Αντεξάρτηση – Ask – Anti – Add». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από όλους τους δήμους της επαρχίας και περιλαμβάνει τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και την παροχή επαρκούς στήριξης και προληπτικής φροντίδας στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα, το πρόγραμμα συνδυάζει διαδικασίες, μηχανισμούς και εργαλεία κατάλληλα για την καταγραφή και ανάλυση των μορφών και του μεγέθους της αποδοτικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων που εφαρμόζονται. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ενημέρωση των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αξιοποίηση των δημοτικών και κοινοτικών πόρων προληπτικής φροντίδας στην εξάρτηση, επιλογή ομάδων παρέμβασης και δράσεις προληπτικής φροντίδας όπως παροχή περιοδεύουσας συμβουλευτικής που θα παρέχει αξιολογήσεις μαθησιακών δυσκολιών, συναισθηματικών και συμπεριφορών προβλημάτων, καθοδήγηση και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο κα μηνιαίες ομαδικές συναντήσεις γονέων βιωματικού σεμιναρίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν επίσης επιπρόσθετες δράσεις όπως εξερεύνηση της φύσης, προγράμματα σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την προστασία της χελώνας Καρέτα – Καρέτα, δράσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, για επιδείξεις με εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών, και επιπλέον ομαδικές συναντήσεις παιδιών ή γονέων που θα προσαρμόζονται και θα είναι κατάλληλες ανάλογες με την περίπτωση των ατόμων που συμμετέχουν. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανώνονται και κάποιες διαφορετικές εκδηλώσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και δώρα κοινωνικής αντιστάθμισης σε άπορα παιδιά όπως, για παράδειγμα, πάρτι γενεθλίων ή προσφορά δώρων σε ονομαστικές εορτές και άλλες περιστάσεις.
ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ
Επίσης, ύστερα και από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου το οποίο μετονομάστηκε σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, έχει αρχίσει και η προσπάθεια για την ένταξη του τζόγου, της «παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια», στα προγράμματα και τις αρμοδιότητες της Αρχής. Ως εκ τούτου, η Αρχή απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν για έγκριση θεραπευτικά προγράμματα για τον τζόγο τα οποία θα απευθύνονται σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης.
Πηγή: philenews.com