Uncategorized
Η ενισχυµένη πραγµατικότητα και το branding του µέλλοντος
Όταν µιλάµε για AR, εννοούµε την τεχνολογία που «παντρεύει» τον πραγµατικό κόσµο µε τον ψηφιακό. Τεχνητές εικόνες και πληροφορίες συµβαδίζουν µε το φυσικό περιβάλλον µε έναν τρόπο ο οποίος αποτυπώνεται στις οθόνες των «έξυπνων» κινητών. Πάρτε για παράδειγµα µια εφαρµογή για χάρτες όπως το Google Maps. Η οθόνη του smartphone δείχνει τις οδούς, τα οικοδοµικά τετράγωνα κ.ά., αλλά µαζί µε αυτά προβάλλει εικονίδια που αν τα πατήσουµε λαµβάνουµε περισσότερα δεδοµένα για το κτίριο ή την επιχείρηση που αφορούν. Οι τεχνητές αυτές εικόνες δεν βρίσκονται πάνω ή δίπλα από το σηµείο το οποίο κοιτάµε, αλλά µόνο στην οθόνη του κινητού µας, ενισχύοντας µε αυτόν τον τρόπο την πραγµατικότητα γύρω µας µε πληροφορίες που δεν µπορούµε να βρούµε διαφορετικά (εξ ου και ο όρος «ενισχυµένη πραγµατικότητα»). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το παιχνίδι Pokémon Go ήταν ένας τρόπος για να διαπιστώσουµε πώς είναι να βλέπεις τον πραγµατικό κόσµο µέσα από τα «µάτια» του AR. Αλλά αυτό δεν ήταν παρά µια µικρή γεύση από τις µεγάλες δυνατότητές του.
Κάθε σύγχρονη εταιρεία θέτει ως µεγάλο στοίχηµα να εισέλθει µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιτυχία στην καθηµερινότητα των λεγόµενων millennials (οι νέοι που γεννήθηκαν από τις αρχές του ’80 ως τις αρχές του 2000). Όντας, πλέον, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, οι millennials βιώνουν µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πλήρη διαδικασία µετάβασης στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Εκτός όµως από τεχνολογικά «όντα», είναι και τα πλέον απαιτητικά. Έχοντας µάθει να επεξεργάζονται µεγάλο αριθµό πληροφοριών σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα, δεν έχουν τον χρόνο να µετατρέπονται σε απλούς δέκτες ενός «ξερού» προωθητικού µηνύµατος. Το βαριούνται εύκολα, γρήγορα και τελικά το απορρίπτουν. Εκτός και αν η επικοινωνία γίνει αµφίδροµη και η εικόνα του προϊόντος δεν σερβιριστεί «ξαναζεσταµένη», αλλά «φρέσκια», πρωτοποριακή και πρωτότυπη.
Με την ενισχυµένη πραγµατικότητα το προϊόν αποκτά «ψηφιακή ζωή» και είναι πλέον ικανό να πει τη δική του ιστορία στον θεατή. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της PwC/CB Insights, στην αγορά του ΑR/VR επενδύθηκε από venture capitals περίπου 1,5 δισ. δολάρια το 2016, σε 71 συµφωνίες παγκοσµίως. Για τον CEO της Apple, Tim Cook, η ενισχυµένη πραγµατικότητα «ενισχύει την ανθρώπινη απόδοση, αντί να αποµονώνει τους ανθρώπους». Για τον ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon, Jeff Bezos, η τεχνολογία αυτή µπήκε δυναµικά στην καθηµερινότητα της εταιρείας µέσω της πλατφόρµας Amazon Sumerian, στην οποία είναι συγκεντρωµένα όλα εκείνα τα εργαλεία που οι προγραµµατιστές χρειάζονται για να δηµιουργήσουν εφαρµογές AR.