Breaking News

Κοινωνία

Κλειδώνει το θέμα του χρυσού σε Αραδίππου

Αποφασίζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο για την αίτηση ανέγερσης εργοστασίου

Οριστικά αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου αποφασίζει για την έκδοση οικοδομικής άδειας στην εταιρεία Krysanera Ltd για την ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο τέλος και με βάση τις ενδείξεις η λήψη θα είναι θετική για την εταιρεία κατά πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.   Σήμερα, θα προηγηθεί συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου κλήθηκαν να παραβρεθούν όσοι εμπλέκονται με το θέμα για να καταθέσουν τις απόψεις τους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και πώς αυτά αντιμετωπίζονται.

Για το εργοστάσιο χρυσού έχουν συσταθεί ομάδες πρωτοβουλίας οι οποίες εναντιώνονται στην έκδοση οικοδομικής άδειας, με το επιχείρημα ότι το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την προϋπάρχουσα οικιστική ζώνη.   Σύμφωνα με ομάδα πρωτοβουλίας, κριτήριο χωροθέτησης για την εταιρεία αποτέλεσε η γειτνίαση της με το αεροδρόμιο Λάρνακας και όχι η κατηγορία και το είδος των εργασιών που θα επιτελούνται εκεί. Στη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου αναμένονται επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να προκληθούν στην εγγύτερη και στην ευρύτερη περιοχή.

Καθησυχαστικός για το θέμα του χλωρίου παρουσιάζεται ο μελετητής της Krysanera Γιάννης Φεσάς ο οποίος διενήργησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εταιρεία Khrysanera. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για τον εξευγενισμό, δηλαδή την απομάκρυνση των ημιπολύτιμων ξένων στοιχείων από τον χρυσό, είναι γνωστή εδώ και 100 χρόνια». Πρόσθεσε ότι η χρήση του αερίου χλωρίου είναι μέρος της συγκεκριμένης μεθόδου και θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρή ποσότητα. Υπογράμμισε πως «το χλώριο εισάγεται στην Κύπρο με τους τόνους για διάφορες χρήσεις. Δεν βλέπω τον λόγο τόσης πολλής ανησυχίας, χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχουν ρίσκα για τα οποία έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φεσάς είπε πως το εργοστάσιο θα είναι κλειστό, δεν θα μπορεί να φεύγει τίποτε από μέσα, θα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έκρηξη και ότι υπάρχει σχέδιο δράσης σε διαδικασία. Εκ μέρους των διαμαρτυρομένων πολιτών ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας και σημείωσε ότι «σ’ αυτήν δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η φορά του ανέμου που στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ανατολικά, προς την πλευρά της Δρομολαξιάς». Πρόσθεσε ότι «διακυβεύεται το δικαίωμα για καλή διαβίωση των πολιτών» και σημείωσε πως «μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου υπάρχουν τέτοια εργοστάσια δίπλα από σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές».

Ελάχιστες οι οχλήσεις, λέει η εταιρεία   Σύμφωνα με την εταιρεία Krysanera, το προτεινόμενο εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές όπως εξάλλου προνοεί και η Κυπριακή και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διαθέτει τα μέσα για να εκμηδενίσει την όποια ρύπανση και θα είναι στεγανοποιημένο ώστε να μην μπορεί να διαρρεύσει οτιδήποτε επικίνδυνο στο περιβάλλον. Θα διαθέτει διπλά και τριπλά συστήματα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ακόμα και σε περίπτωση αστοχίας φίλτρων και πλυντηρίων αερίων.

Πέραν τούτων, είναι σχεδιασμένο να διακόπτει τη λειτουργία του άμεσα, αν κάτι φαίνεται ότι δεν λειτουργεί κανονικά. Όσο για το χλώριο για το οποίο γίνεται τόσος θόρυβος, η μέγιστη ποσότητα που θα βρίσκεται εντός της εγκατάστασης, σε ειδικό χώρο φύλαξης και χρήσης, είναι 30.000 φορές λιγότερη από την ποσότητα που καθορίζει η Οδηγία SEVESO ΙΙΙ για τη λήψη ειδικών μέτρων.

Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »