Κοινωνία

Κρούσμα «Μπλε Φάλαινας» και στην Κύπρο

Διαστάσεις προσλαμβάνει το νέο διαδικτυακό παιγνίδι «Μπλε Φάλαινα», που συστήνεται σε εφήβους μέσω κοινωνικής δικτύωσης και τους καλεί σε ένα παιγνίδι το οποίο χωρίζεται σε στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα, με τελικό στάδιο το κάλεσμα σε αυτοκτονία.

Η εκπαιδευτική ψυχολόγος του υπουργείου παιδείας Χριστίνα Ιωάννου, δήλωσε στον ACTIVE, ότι υπήρχε κρούσμα “Μπλε Φάλαινας” και σε σχολείο της Κύπρου όπου δύο μαθήτριες έφθασαν στο σημείο να χαράσσουν με αιχμηρό αντικείμενο, σύμβολα και αριθμούς στα χέρια τους  τα οποία ήταν ματωμένα. Η έγκαιρη παρέμβαση εκπαιδευτικών, γονιών και αστυνομίας είπε, απέτρεψε τα κορίτσια να συνεχίσουν το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι.

Μία από τις οδηγίες που τους ζητήθηκε ήταν να χαράξουν στο χέρι τους, διάφορα σύμβολα, όπως τη την μπλε φάλαινα και αριθμούς με μόνο σκοπό, να χειραγωγήσει και να εκμεταλλευθεί τις έφηβες και να τις κατευθύνει σε άσχημες πράξεις.

Πως παγιδεύονται οι έφηβοι

Η πρόσκληση εξήγησε η κυρία Ιωάννου, σε αυτό το διαδικτυακό παιγνίδι είναι το πιο εύκολο και προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που το παιδί αποδέχεται την πρόκληση, μπαίνει σε μια πολύ επικίνδυνη διαδρομή, η οποία ονομάζεται παιγνίδι, κατά το οποίο κάποιος με την επωνυμία “Μπλε Φάλαινα” δίνει μέχρι και 50 οδηγίες.

Οι πρώτες οδηγίες είναι πολύ απλές ανέφερε, αλλά ακολουθώντας τις, η τελευταία οδηγία, είναι η διάπραξη αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ψυχολόγο, επηρεάζονται άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτες ηλικίες, κυρίως οι έφηβοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη και τρέφουν περιέργεια να ανακαλύψουν πράγματα. Δεν πέφτουν στην παγίδα οποιοιδήποτε σημείωσε. Κάποιοι σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό, άρχισαν το παιγνίδι αλλά στην πορεία είτε φοβήθηκαν, είτε αντιλήφθηκαν τους κινδύνους και το τερμάτισαν.

Είναι νέο φαινόμενο στο διαδίκτυο και στην αρχή μπορεί να μην αναγνωριστεί, ότι στην πορεία εύκολα μπορεί ένας έφηβος να τραυματιστεί. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και από τους γονιούς είπε η κυρία Χριστίνα Ιωάννου, λέγοντας ότι το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει και προειδοποιεί στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η πρόληψη εξήγησε είναι πολύ σημαντική, καθώς αναλαμβάνονται δράσεις μέσω της αγωγής Υγείας στα σχολεία αλλά και κάποια άλλα προγράμματα.

Τίποτε δεν είναι αρκετό για τέτοιου είδους κίνδυνο κατέληξε η κυρία Ιωάννου συνιστώντας στους γονείς να επαγρυπνούν και να ενδυναμώνουν τα παιδιά, υποψήφια να θυματοποιηθούν στη χειραγώγηση από τέτοια επικίνδυνα παιγνίδια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως το συγκεκριμένο.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »