Breaking News

Αλέξανδρος Ηλία

Κύριε Αναστασιάδη…Το Μάτι επιβάλλεται να μας ανοίξει τα μάτια

Κύριε Πρόεδρε,

Από τη Δευτέρα παρακολουθούμε αποσβολομένοι τα όσα διαδραματίζονται στην Αττική από τη φονική πυρκαγιά. Μια εθνική τραγωδία με 87 θύματα (μέχρι στιγμής) και ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ να πλανάται γύρω από τη συμφορά που βρήκε τους Έλληνες συνανθρώπους μας.

Είδαμε να ξεκληρίζονται οικογένειες, άνθρωποι να πεθαίνουν με το πιο φρικτό τρόπο, στο σπίτι τους, στο αυτοκίνητο τους, άλλοι στην προσπάθεια τους να σωθούν περιουσίες να γίνονται στάχτη και μια πανέμορφη περιοχή όπου το πράσινο άφησε τη θέση του στο μαύρο και το γκρίζο.

Μια ολόκληρη χώρα πενθεί και όλος ο κόσμος αναρωτιέται το πως και το γιατί.

Οι καθημερινές ιστορίες που ακολουθούν την τραγωδία δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο κ. Πρόεδρε. Γονείς έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά έχασαν του γονείς τους, φίλοι τους φίλους τους γιατί;; Γιατί ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Γιατί για χρόνια υπήρχε μια περιοχή σε μεγάλο κίνδυνο και κανείς δεν έκανε ποτέ τίποτα να το αποτρέψει, ακόμη και την ημέρα της συμφοράς, σύμφωνα με τα όσα λέγονται δεν λειτούργησε τίποτα. Ανυποψίαστοι άνθρωποι κάηκαν τα ποντίκια, πνίγηκαν αβοήθητοι.

Σήμερα, 5 ημέρες μετά, στα τηλεοπτικά πάνελς κυριαρχεί πλέον η απόδοση ευθυνών και φυσικά, ως συνήθως μετά την συμφορά ψάχνουμε να βρούμε τις λύσεις. 87 άνθρωποι (και η λίστα μεγαλώνει) χάθηκαν τόσο άδικα.

Έρχομαι τώρα και στο νόημα του άρθρου….

Στη Λάρνακα εδώ και δεκαετίες έχουμε έξω από τα σπίτια μας μια ωρολογιακή βόμβα η οποία τους τελευταίους μήνες κόντεψε να εκραγεί και από συγκυρίες τη γλιτώσαμε. Ίσως και από θαύμα αφού στην πρώτη πυρκαγιά που είχαμε στις εγκαταστάσεις εταιρείας η φωτιά κατασβέστηκε 25 μέτρα πριν από μπάλα η οποία περιείχε 600 τόνους υγραερίου. Αλήθεια κ. Πρόεδρε τι θα γινόταν αν η συγκεκριμένη μπάλα εκρηγνυόταν;

Προφανώς γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι στην πόλη μας 5000 συμπολίτες μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαίου και αφήνετε πλέον παράνομα (αφού πλέον έχουν κηρυχθεί παράνομες) αυτή την ωρολογιακή βόμβα έξω από τα σπίτια μας με συνεχείς παρατάσεις.

Οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών εμπίπτουν μέσα στην οδηγία Seveso. Μια Ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μεγάλα ατυχήματα σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες.

 

Τι είναι όμως ακριβώς η οδηγία Seveso;

Τον Ιούλη του 1976 η πόλη Σεβέζο, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη.

Από το ατύχημα πολλά πολλά ζωά πέθαναν φυτά καταστράηκαν, και γύρω στα 35 άτομα – ανάμεσα τους πολλά παιδιά – παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων.

Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.

Με αφορμή αυτό το ατύχημα, δημιουργείται ο προβληματισμός στην ΕΟΚ για λήψη προληπτικών μέτρων εκτός για τη προστασία του προσωπικού εντός των εγκαταστάσεων, και για τη προστασία του κοινού από ενδεχόμενα ατυχήματα.

Από τις συνολικά 13 ζώνες Seveso oi 9 βρισκονται στο δρόμο Δεκέλειας – Λάρνακας

Έτσι δημιουργείται η οδηγία Seveso I, με αρχικό στόχο τη μείωση πιθανοτήτων ατυχήματος και τη μείωση των επιπτώσεων από πιθανά ατυχήματα. Η οδηγία στη πάροδο του χρόνου μετεξελίχθηκε στην οδηγία Seveso II. Με βάση την οδηγία καθορίζονται οι μονάδες Seveso που χωρίζονται σε κατώτατης και ανώτερης βαθμίδας που είναι και η πιο επικίνδυνες. Στη Κύπρο υπάρχουν συνολικά αυτή τη στιγμή 13 μονάδες Seveso  οποίες βρίσκονται όλες στην επαρχία Λάρνακας, και οι εννέα βρίσκονται στη περιοχή του δρόμου Δεκέλειας-Λάρνακας!

Η Seveso ΙΙ υποχρεώνει τον διαχειριστή της κάθε εγκατάστασης που εμπίπτει μέσα στις ζώνες Seveso να εκπονήσει ειδική έκθεση ασφάλειας από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που να καταδεικνύει την επικινδυνότητα της εγκατάστασης. Η έκθεση εντοπίζει την επικινδυνότητα και περιγράφει τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών, αλλά επίσης καταγράφει το χειρότερο πιθανό σενάριο μαζί με χάρτη με τους τρεις κύκλους επικινδυνότητας.

Αυτός ο χάρτης και οι κύκλοι επικινδυνότητας είναι που δείχνουν τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή σε μία περίπτωση ατυχήματος χειρότερου πιθανού σεναρίου, σε οποιαδήποτε από τις εννέα μονάδες Σεβέσο.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω χάρτη ορισμένοι από τους κύκλους εκτείνονται μέχρι και μισό χιλιόμετρο στην ενδοχώρα επηρεάζοντας μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής.

Έχετε ιδέα κ. Πρόεδρε τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει ένα ατύχημα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις; 

Κάθε ένας από τους τρεις δακτυλίους θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις για όσους βρεθούν μέσα σε αυτούς σε περίπτωση ατυχήματος. Αλλά αυτό που προκαλεί τρόμο είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν όσοι βρεθούν στον μικρό κύκλο. Αυτόν δηλαδή που θα είναι πιο κοντά στο σημείο του ατυχήματος.

 

Τα στοιχεία που καταδεικνύονται στην έκθεση είναι τρομακτικά. Το 50% των ανθρώπων που θα βρίσκονται στην Ζώνη 1 κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από το τοξικό νέφος ενώ το 50% θα υποστεί εγκαύματα γ’ βαθμού. Αυτό ισοδυναμεί σύμφωνα με τη Πολιτική Άμυνα σε περίπου 3 000 άτομα…

Παράλληλα τα κτίρια που βρίσκονται στην Ζ1 κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή λόγω του ωστικού κύματος, ενώ πολύ σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις του πληθυσμού που βρίσκεται στις μεγαλύτερες ζώνες Ζ2, Ζ3.

Επιπρόσθετα λόγω της χωροταξίας των εγκαταστάσεων της περιοχής ένα πιθανό ατύχημα σε μία από τις εννέα εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο “Domino effect”. Την αλυσιδωτή αντίδραση ουσιαστικά και των υπόλοιπων μονάδων λόγω ενδεχόμενης έκρηξης και της θερμικής ακτινοβολίας.

Μέσα στις ζώνες όπως μπορείτε να δείτε και στον παραπάνω χάρτη, λειτουργούν συνολικά εννέα σχολικές μονάδες και δύο μεγάλες υπεραγορές.

Παράλληλα λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο ενώ είναι υπό ανέγερση μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με δυνατότητες φιλοξενίας εκατοντάδων ατόμων.

Άρα εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα που αφορούν την έγκριση ανέγερσης τέτοιου είδους έργων στις συγκεκριμένες ζώνες από τους αρμόδιους φορείς, καθώς ισχύουν περιορισμοί ανέγερσης υποστατικών σε ζώνες Seveso.

Επτά σχολεία εμπίπτουν στη ζώνη SEVEZO κ. Πρόεδρε και καθημερινά εκατοντάδες μαθητές βρίσκονται σε κίνδυνο. Για τα σπίτια δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε καν. Ξενοδοχεία , πολυκαταστήματα…αντιλαμβάνεστε για τι τραγωδία θα μιλάμε αν μη κακό συμβεί κάτι;

K. Πρόεδρε, στα 5 χρόνια που μας κυβερνάτε έχετε την τύχη να μην έχει συμβεί κάποια μεγάλη τραγωδία. Σας βλέπουμε κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου όπου αποτελεί μια μαύρη σελίδα για τον τόπο μας να είστε παρών στα μνημόσυνα των 13 παλικαριών που χάθηκαν στο Μαρί και να δηλώνετε ότι δεν θέλετε ποτέ ξανά ο τόπος μας να ζήσει ανάλογες τραγωδίες.

Μια πιθανή τραγωδία στη Λάρνακα θα κάνει το Μαρί να μοιάζει πυροτέχνημα και είμαι βέβαιος ότι επί της δικής σας διακυβέρνησης δεν θέλετε να βιώσετε τέτοιες καταστάσεις. Είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να γίνεται εσείς ο υπαίτιος και να πληρώσετε εσείς το τίμημα μιας διαχρονικής κατάστασης η οποία θα σπείρει τον όλεθρο στην πόλη μας. Μπορούμε έστω για μια φορά να προλάβουμε το κακό και όχι μετά που θα μετράμε νεκρούς να λέμε τι έπρεπε να γίνει για να αποφευχθεί;

Είναι καιρός κ. Πρόεδρε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και να πάτε κόντρα σε κάθε συμφέρον των εταιρειών ούτως ώστε η βόμβα να πάει στο ΔΙΑΟΛΟ από τα σπίτια μας. Θα αντέξει η συνείδηση τόσο εσάς όσο και των εταιρειών μια πιθανή τραγωδία;

Mετά τα όσα έγιναν στην Ελλάδα είναι καιρός κ. Πρόεδρε να τρέξουν με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες και όπως αναφέρω και στον τίτλο ” Το Μάτι επιτέλους πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια”.

Τώρα είναι η ώρα να αποδείξετε ότι πάνω απ΄ όλα βάζετε την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών…αναμένουμε άμεσα να πράξετε τα δέοντα γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ειδικά μετά τα όσα είδαμε στην Ελλάδα.

**Μέρος του άρθρου έχει παρθεί από την ιστοσελίδα offsite.com και το συμπολίτη μας δημοσιογράφο Τάσο Αναστάση.

**Μέρος του φωτογραφικού υλικού ανήκει στη διαδικτυακή ομάδα Larnaca Rights. 

Πιο κάτω παρουσιάζεται σημερινή ανάρτηση δημότη της πόλης μας, κάτοικου της περιοχής

Αλέξανδρος Ηλία

 

Σχετικά άρθρα

Βύρας: Θέμα ασφάλειας η μετακίνηση εταιρειών πετρελαιοειδών – Μάριος Αρμένης:«ζούμε πάνω σε μια βόμβα 

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια

Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα – Ένας εργάτης τραυματίας (pics)

 

Οδηγία Σεβέζο – Πως 5000 Λαρνακείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο

Σχετικά νέα

X
Translate »