Πολιτιστικά
Λυγία Φυσεντζίδου: Μια ζωή δοσμένη στον εθελοντισμό
Η Λυγία Φυσεντζίδου, είναι αναµφίβολα µια αξιόλογη προσωπικότητα της πόλης του Ζήνωνα. Άνθρωπος χαµηλών τόνων αλλά ουσιαστικού περιεχοµένου µε δυναµική παρουσία και µε έντονη ανάµιξη σε συνδέσµους και εθελοντικές οργανώσεις.
Ανκαι γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Λευκωσία δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πατρίδα µου, η Λάρνακα, την αγαπώ και είµαι περήφανη που έγινα Σκαλιώτισσα! Γεννήθηκα, παντρεύτηκα και απέκτησα δύο παιδιά στη Λευκωσία. Μετοίκησα στη Λάρνακα εδώ και 54 χρόνια λόγω εργασίας του συζύγου µου.
Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια.Τι θυµάστε έντονα από τους γονείς σας;
Έζησα όµορφα παιδικά χρόνια σε µια οικογένεια µε ηθικές αξίες όπου επικρατούσε η γαλήνη και η αγάπη. Από τους γονείς µου έντονα θυµάµαι την αγάπη, την ηρεµία, τη γαλήνη που επικρατούσαν πάντοτε στο σπίτι καθώς και τη συµπαράσταση και προθυµία προς τον συνάνθρωπο που είχε ανάγκη. Με το παράδειγµα τους έµαθα πως πρέπει να µη σκέφτοµαι µόνο τον εαυτό µου και να δίνω. Αιωνία τους η µνήµη!Το θεµέλιο στερέωσης και πορείας στη ζωή µας, νοµίζω ότι ξεκινά από την οικογένεια. Από τη ρίζα µεγαλώνει το δέντρο!
Το όνοµα Λυγία Φυσεντζίδου είναι συνυφασµένο µε τον εθελοντισµό.Τι σηµαίνει για σας ανιδιοτελής προσφορά;
Από παιδί ακόµα, τότε που η λέξη «εθελοντής» σήµαινε το άτοµο που καταταγόταν στον στρατό! Ο εθελοντισµός τότε, λεγόταν φιλανθρωπία. Όταν µια αγγλίδα γειτόνισσα µου που ήταν νοσηλεύτρια στο Νοσοκοµείο Λευκωσίας µε έβλεπε πως ακολουθούσα τη µητέρα µου στην έξοδο της για «προσφορά», µου πρότεινε να µε κάνει volunteer στο παιδιατρικό τµήµα του Νοσοκοµείου (τότε σχεδόν όλες οι µητέρες έπαιρναν τα βρέφη τους για ζύγισµα και για να προµηθευτούν γάλα κονσέρβας ή ταλκ για τα βρέφη τους). Τότε ανέτρεξα στο λεξικό Ελευθερουδάκη για την έννοια της λέξης εθελοντής, για να πείσω την µητέρα µου να µου επιτρέψει να εµπλακώ σ’ αυτή την προσφορά. Έτσι έγινα αρχικά εθελόντρια σε εφηβική ηλικία!
Τότε δεν υπήρχαν οι Συνδέσµοι όπως σήµερα. Ήταν οι φιλόπτωχοι που ίδρυσε η Εκκλησία επί Αγγλοκρατίας και οι οµάδες αγάπης που ήταν από τους θρησκευτικούς οµίλους ΟΧΕΝ και Θ.Ο.Ι. Υπήρχε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπου ήµουν µέλος στη Λευκωσία και όταν κατοίκησα στη Λάρνακα, συµµετείχα σ’ αυτό της Λάρνακας.
Όσα χρόνια σας γνωρίζω – που ξεπερνούν τις τρείς δεκαετίες – σας θυµάµαι να αναµειγνύεσθε σε Συνδέσµους από διάφορες θέσεις. Σήµερα από τη θέση του προέδρου του Συνδέσµου Καρδιοπαθών Λάρνακας – του οποίου Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο αείµνηστος σύζυγος σας Νίκος Φυσεντζίδης. Μιλήστε µας για το Σύνδεσµο ο οποίος έχει βοηθήσει ηθικά και οικονοµικά πολλούς καρδιοπαθείς συµπολίτες µας.
Μετά τον θάνατο του συζύγου µου, αφού εξελέγηκα στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου, υπηρετώ µέχρι σήµερα, µε όλες µου τις δυνάµεις µαζί µε τους συνεργάτες µου και προσπαθούµε να είµαστε κοντά στον κάθε ένα καρδιοπαθή.
Με τις διαµαρτυρίες µας, τις πιέσεις και τις αιτήσεις µας καταφέραµε να έχουµε καρδιολόγους στο Γενικό Νοσοκοµείο Λάρνακας (προηγουµένως οι καρδιοπαθείς εξετάζονταν από τους παθολόγους!) ανανέωσαν τα κρεβάτια στους θαλάµους, δηµιουργήσαµε καρδιολογική κλινική µε επτά αξιόλογους καρδιολόγους.
∆όθηκαν και δίδονται βοηθήµατα εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη, ξοδέψαµε πολλές χιλιάδες ευρώ σε µηχανήµατα και έπιπλα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καρδιοπαθών στο Νοσοκοµείο. Ιδρύσαµε σώµα εθελοντών για εξυπηρέτηση των µελών µας, καταρτίσαµε εβδοµαδιαία συνάντηση οµάδας στήριξης µε συµπαράσταση εθελοντικής προσφοράς καρδιολόγου, ψυχολόγου, διαιτολόγου, θεολόγου κ.ά. ψυχαγωγικά προγράµµατα, εκδροµές, διαλέξεις, δείπνα κ.τ.λ.
Μέρα παρά µέρα επισκεπτόµαστε τους νοσηλευόµενους καρδιοπαθείς στο Νοσοκοµείο, για συµπαράσταση και στήριξη. ∆ύο φορές την εβδοµάδα µε τη βοήθεια των εθελοντριών µας, παρέχουµε δωρεάν ρόφηµα σε όλο τον κόσµο που βρίσκεται στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκοµείου. Ο Σύνδεσµος εργοδοτεί µόνο ένα άτοµο για το γραφείο, προσοντούχο και όλοι οι άλλοι προσφέρουµε εθελοντικά τις υπηρεσίες µας, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγµα. Ούτε για τα οδοιπορικά ούτε γι άλλα προσωπικά έξοδα. Αυτός είναι ο εθελοντισµός!
Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουµε ότι κάνετε ένα σκληρό αγώνα ώστε να αποκτήσουν οι καρδιοπαθείς ένα Κέντρο Αποκατάστασης στην περιοχή των Κάτω Λευκάρων.Η προσπάθεια αυτή έχει λάβει σάρκα και οστά και έχουν αρχίσει οι εργασίες ανέγερσης του Κέντρου.Μιλήστε µας για αυτό.
Ήδη έχουµε ξεκινήσει την πρώτη φάση για το Κέντρο Αποκατάστασης (Rehabilitation Center) µε τα λεφτά που είχαµε µαζέψει εδώ και 25 χρόνια! (Υπάρχει ξεχωριστό ταµείο για την ανέγερση). Το έργο γίνεται στα Κάτω Λεύκαρα και θα σας εξηγήσω γιατί.
Ο σύζυγος µου πριν 32 χρόνια έκαµε µεταµόσχευση αορτής σε ιατρικό κέντρο στην Αµερική και από κει µάθαµε ότι όταν κάποιος υποστεί έµφραγµα ή εγχείριση καρδιάς, τότε ακολουθεί πρόγραµµα αποκατάστασης.
Στο κέντρο, µε την επίβλεψη καρδιολόγου, τον αναλαµβάνει ο φυσιοθεραπευτής, ο διατροφολόγος, ο ψυχολόγος κ.τ.λ. Η όλη επαφή µαζί τους διαρκεί µία µε µιάµιση ώρα για 2-3 εβδοµάδες ή για όσο γνωµατεύσει ο καρδιολόγος.
Ο λόγος που το έργο χτίστηκε στα Κάτω Λεύκαρα είναι ο εξής: Μετά τη δική µας περιπέτεια στο εξωτερικό είχαµε επισκεφτεί ένα κέντρο στην Ελβετία και ένα στην Αµερική. Αυτά τα κέντρα είναι εκτός πόλεως. Συνήθως σε χωριό µε ωραίο φυσικό περιβάλλον, γιατί ο καρδιοπαθής έχει ανάγκη από ηρεµία, ησυχία κ.τ.λ.
Ένας φίλος καρδιολόγος (κι αυτός µακαρίτης) όταν ο σύζυγος µου ανέφερε τους προβληµατισµούς του για τη δηµιουργία ενός Κέντρου Αποκατάστασης, του είπε πως θα µελετήσει το θέµα και θα τον συµβουλεύσει κατάλληλα. Λοιπόν το συµπέρασµα ήταν ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη α) το υψόµετρο, β) η απόσταση και γ) το σταθερό κλίµα.
Με αυτή τη γνωµάτευση ο σύζυγος µου έψαξε και βρήκε αυτό το κτήµα στα Κάτω Λεύκαρα που είναι 18 σκάλες, έξω από το χωριό και µέσα σε ένα παρθένο περιβάλλον, ζωσµένο από τα βουνά, τα δέντρα, τα πουλιά και τον καθαρό ουρανό.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Αδελφών Φιλίππου στη Λευκωσία όπως επίσης, η µελέτη, η κοστολόγηση, η επίβλεψη κ.τ.λ. έγιναν όλα δωρεάν εις µνήµη του φίλου τους Νίκου Φυσεντζίδη! (υπάρχουν ακόµα άνθρωποι).
Εδώ και µια δεκαπενταετία ζητούµε από το Υπουργείο Υγείας να περιλάβει το έργο στα συγχρηµατοδοτούµενα έργα της Ευρωπαϊκής ένωσης, (η Ευρώπη για τέτοια έργα έχει κονδύλια εκατοµµυρίων ευρώ) και οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας είναι πρόθυµοι να βοηθήσουν όµως σκοντάφτουµε στους τεχνοκράτες του Υπουργείου!
Αυτό το έργο δεν είναι µόνο για τη Λάρνακα, αλλά και για οποιονδήποτε καρδιοπαθή, Κύπριο ή ξένο. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τον καρδιοπαθή. Ούτε στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής υπάρχει, οπότε θα εξυπηρετήσει και τις γειτονικές χώρες.
Επίσης, στο όλο συγκρότηµα υπάρχει και µία πτέρυγα µε δωµάτια για να µπορούν τα µέλη του Συνδέσµου να πηγαίνουν για εξοχή. Θα έχει πισίνα, αµφιθέατρο, αίθουσα διαλέξεων, καφετέρια, κήπους κ.ά. όλα βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ένα πράγµα ξέρω, «Ο Θεός ξηµερώνει κάθε µέρα»! θα ξηµερώσει και για τον Σύνδεσµο. Ευχαριστώ τον Θεό που µου δίνει δύναµη και µε φωτίζει και συνεχίζω…
Της Παναγιώτας Σύζινου
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Free Press περιοδικό της πόλης μας LA.Voice, τεύχος 56.
Διαβάστε όλο το τεύχος εδώ