Κοινωνία
Με δύο μεγάλα έργα η Λάρνακα ευελπιστεί να αντιμετωπίσει το διαχρονικό πρόβλημα των πλημμυρών
Με τη υλοποίηση δύο μεγάλων έργων, δηλαδή αντιπλημμυρικού στη περιοχή Καμάρες και δημιουργία αντλιοστασίου στις περιοχές Προδρόμου, Καθαρής, Μητροπόλεως και Αγίου Ιωάννη, ο Δήμος Λάρνακας ευελπιστεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διαχρονικό πρόβλημα των πλημμυρών.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «τα αρχικά σχέδια όσον αφορά το αντλιοστάσιο για το αποχετευτικό της πόλης προνοούσαν υλοποίηση τους από τον ίδιο το Δήμο. Ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε όπως το αντλιοστάσιο δημιουργηθεί από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μεταφοράς των συμβολαίων από τον Δήμο προς το ΣΑΛ για να μην χρειαστεί να επαναληφθεί ολόκληρη η διαδικασία, ενώ καθορίστηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει έγκριση δανείου για την υλοποίηση του προγράμματος, βρισκόμαστε στα στάδια της υλοποίησης και αναμένουμε γύρω στον Μάρτιο – Απρίλιο να είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε προσφορές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «θα δημιουργηθεί ένα αντλιοστάσιο Τ1 που θα κοστίσει περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα πλημμυρών κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, δηλαδή Προδρόμου, Καθαρής, Μητροπόλεως και Αγίου Ιωάννη».
Οσον αφορά την περιοχή Καμάρες, όπου επίσης παρατηρούνται πλημμύρες, ο Δήμαρχος είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το άλλο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο για το οποίο προχωρούν οι διαδικασίες της μελέτης. Με τον Επαρχο επεξεργαζόμαστε τρόπους επίσπευσης υλοποίησης του πολύ σημαντικού αυτού έργου για τη Λάρνακα, αφού το απαραίτητο κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί».
Ο κ. Βύρας ανέφερε ακόμα ότι «με την έναρξη των δύο συγκεκριμένων έργων και την υλοποίηση άλλων μέτρων που θα λάβουμε για απάμβλυνση του προβλήματος των πλημμυρών, ευελπιστούμε ότι θα αντέξουμε για 2 -3 χρόνια. Στόχος είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των πλημμυρών σε ορισμένες περιοχές της Λάρνακας μέχρι την πλήρη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος».