Breaking News

Κοινωνία

Αντιδρούν και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά…

Μετά τις εταιρείες υδρογονανθράκων, βάζουν από την πίσω πόρτα και εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού.

Εκείνο που φοβούνταν και για το οποίο προειδοποιούσαν οι κάτοικοι της Αραδίππου, τελικά επιβεβαιώνεται. Μετά την παράνομη και διά της πλαγίας οδού χωροθέτησης των εταιρειών Halliburton και Schlumberger στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου στην περιοχή Κρασά, έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Η κυβέρνηση προωθεί από την πίσω πόρτα και την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού και πολύτιμων μετάλλων στην ίδια βιομηχανική περιοχή στην οποία, με βάση τις ισχύουσες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, απαγορεύονται αυτής της κλίμακας αναπτύξεις.

Οπως και στην περίπτωση των εταιρειών υδρογονανθράκων Halliburton και Schlumberger όμως, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να παρακάμψει το τοπικό σχέδιο ανοίγοντας τις πόρτες για την εγκατάσταση του εργοστασίου. Οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής Κρασά, οι οποίοι διαμένουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη δεύτερη βιομηχανική περιοχή. Οι λόγοι των σφοδρών αντιδράσεων είναι η μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη διαρροή αέριου χλωρίου που χρησιμοποιείται στον εξευγενισμό χρυσού αλλά και για εκπομπή σωματιδίων με διάφορα μέταλλα κατά την επεξεργασία.

 

Εξευγενισμός χρυσού

Η ανάπτυξη γίνεται από την εταιρεία Khrysanera Ltd, η οποία έχει εκμισθώσει βιομηχανικό οικόπεδο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου για δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και εξευγενισμού χρυσού. Πρόκειται δηλαδή για εργοστάσιο στο οποίο θα γίνεται ραφινάρισμα ή καθαρισμός χρυσού, ώστε να παράγονται ράβδοι χρυσού σχεδόν απόλυτης καθαρότητας. Αυτή η χημική διεργασία, όμως, γίνεται, μεταξύ άλλων, με τη χρήση αέριου χλωρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, εξού και οι αντιδράσεις.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι μεγάλης κλίμακας, καθώς σχεδιάζεται σε οικόπεδο 10500 τετραγωνικών μέτρων. Το δε εργοστάσιο έχει συνολικό εμβαδό 3965 τετραγωνικών μέτρων.

Η διαδικασία αρχίζει με την παραλαβή ράβδων χρυσού, οι οποίες θα τήκονται σε κλίβανο στον οποίο προστίθεται το αέριο χλώριο. Μέσα από χημικές αντιδράσεις αφαιρούνται διάφορα μέταλλα και προκύπτει χρυσός καθαρότητας 99,5%. Το στάδιο αυτό γίνεται με τη μέθοδο Miller. Το δεύτερο στάδιο είναι η μέθοδος Wohlwill μέσω της οποίας ο χρυσός υποβάλλεται σε ηλεκτρόλυση. Το αποτέλεσμα είναι χρυσός καθαρότητας 99,9%, ο οποίος θεωρείται πλέον καθαρός χρυσός, άρα και επενδυτικής ποιότητας.

 

«Βαφτίστηκε» Κατηγορίας Β’

Στην περίπτωση των δύο αμερικανικών εταιρειών παροχής υποστήριξης στη βιομηχανία υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση παρέκαμψε το τοπικό σχέδιο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της απόκλισης από τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου. Αυτό έγινε επειδή το τοπικό σχέδιο καθιστά σαφές ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανική ζώνη επιτρέπονται μόνο Βιομηχανικές Αναπτύξεις Κατηγορίας Β’, που σημαίνει περιορισμένης οχληρίας και απαγορεύονται οι Βιομηχανικές Αναπτύξεις Κατηγορίας Α’ όπως είναι οι εγκαταστάσεις της Halliburton και της Schlumberger. Παρόλ’ αυτά η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας στην ουσία τις ιδιωτικές αναπτύξεις κρατικές, προχώρησε σε απόφαση απόκλισης από τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου ώστε να ξεπεραστούν οι… σκόπελοί του.

Στην περίπτωση του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού και πολύτιμων μετάλλων χρησιμοποιήθηκε μια άλλη μέθοδος, αυτή της μετάταξης. Το ρόλο της παράκαμψης του τοπικού σχεδίου ανέλαβε αυτή τη φορά η ίδια η Πολεοδομία, η οποία εξέτασε σχετική ειδοποίηση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η ειδοποίηση υποβλήθηκε στις 2 Απριλίου 2015 και εντάχθηκε και πάλι στις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας με τίτλο «Αναπτύξεις που εκτελούνται από Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες».

Κοντολογίς, και αυτή η μεγάλη ιδιωτική ανάπτυξη «βαφτίστηκε» κρατική με την αιτιολογία της εκμίσθωσης κυβερνητικού οικοπέδου στην εταιρεία.

Το βασικότερο κώλυμα ήταν η κατηγορία της ανάπτυξης, η οποία είναι απαγορευτική για την περιοχή εκείνη. Ετσι, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εξετάζοντας την αίτηση της εταιρείας Khrysanera Ltd για έκδοση πολεοδομικής άδειας, ενέκρινε τη μετάταξη της ανάπτυξης από Κατηγορίας Α’ σε Κατηγορίας Β’, ούτως ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή. Το αιτιολογικό από πλευράς Πολεοδομίας ήταν ότι οι επιπτώσεις από την ανάπτυξη είναι συνήθους βαθμού επηρεασμού του περιβάλλοντος και διαχειρίσιμες.

 

Εξηγήσεις ζητούν οι κάτοικοι

Μετά την αποκάλυψη της προωθούμενης εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, υπήρξε άμεση αντίδραση των κατοίκων της περιοχής Κρασά που είναι οι άμεσα επηρεαζόμενοι αλλά και κατοίκων άλλων γειτονικών περιοχών όπως η Δρομολαξιά. Η Ομάδα Κατοίκων Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου-Κρασά, η οποία δημιουργήθηκε ως οργανωμένο σύνολο μετά τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης στην περίπτωση των εταιρειών Halliburton και Schlumberger, απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η επιστολή υπογράφεται και από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς-Μενεού.

Οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι Κατηγορίας Α’ και συνεπώς απαγορεύεται να χωροθετηθεί στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή. Υποδεικνύουν επίσης ότι όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει μετά τις αποφάσεις για τις εταιρείες υδρογονανθράκων ότι θα δημιουργείτο προηγούμενο και θ’ ακολουθούσαν και άλλες αναπτύξεις μεγάλης οχληρίας, έχουν δικαιωθεί. «Αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή είναι η μετατροπή της περιοχής σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας. Αυτό επιθυμεί ο Δήμος Αραδίππου; Να περικυκλωθεί από τέτοιου είδους εργοστάσια μια ήδη βεβαρημένη περιοχή; Είναι επιθυμία του δήμου να επιδεινώσει τον ήδη ασφυκτικό κλοιό γύρω του που αποτελείται από ζωοτροφικές ζώνες και ακόμα μια βιομηχανική ζώνη; Ποια είναι τελικά η προοπτική για οικιστική ανάπτυξη στο δήμο σας;» διερωτώνται οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, ο Δήμος Αραδίππου έχει εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή του στην προτεινόμενη ανάπτυξη. Φυσικά, αυτό μένει ν’ αποδειχθεί και επί της ουσίας, αφού, μετά τη λήψη συγκαταθέσεων από τα κρατικά τμήματα και την έκδοση της Πολεοδομικής Αδειας, εκκρεμεί η έκδοση της άδειας οικοδομής από το Δήμο Αραδίππου.

 

Τρόμος από ενδεχόμενη διαρροή χλωρίου

Οπως προαναφέραμε, η βασικότερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο διαρροής αέριου χλωρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά απειλητικό για τη δημόσια υγεία λόγω της τοξικότητάς του. Οι επιφυλάξεις αυτές εκφράστηκαν και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το οποίο κλήθηκε να δώσει συγκατάθεση. Σε συζήτηση του θέματος στις 7 Ιουλίου 2015, εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι οι τεχνικές που θα χρησιμοποιούνται θα είναι οι βέλτιστες και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος ήγειρε θέμα εκτίμησης επιπτώσεων σε περίπτωση διαρροής χλωρίου ή άλλων επικίνδυνων ουσιών. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, δεν έγινε εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών. Εκτίμηση, η οποία είναι πολύ σημαντική αφού σε περίπτωση τέτοιου περιστατικού θα επηρεαστούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αλλά και ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής. Το σημείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τη Β’ Βιομηχανική Αραδίππου βρίσκεται η κατοικημένη περιοχή Κρασά. Το Τμήμα Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί ότι ο σχετικός εξοπλισμός (πλυντρίδα αερίων) θα έχει επαρκή δυνατότητα να συλλέγει και να επεξεργάζεται ολόκληρη την ποσότητα χλωρίου που θα διαφύγει σε περίπτωση περιστατικού διαρροής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά το Τμήμα Περιβάλλοντος γνωμάτευσε θετικά για την ανάπτυξη θέτοντας πάρα πολλούς ουσιώδεις όρους που αφορούν στην ασφάλεια της εγκατάστασης. Δύο από τους όρους αυτούς αφορούν στην αποθήκευση χλωρίου και στο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας αναθυμιάσεων και αερίων για το οποίο έχει τεθεί όρος να ληφθεί υπόψη το χειρότερο σενάριο σε ό,τι αφορά στην ποσότητα χλωρίου που μπορεί να διαρρεύσει. Μεταξύ άλλων, έχουν τεθεί επίσης ουσιώδεις όροι και για τα εργαστηριακά απόβλητα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Χαραυγή

Σχετικά νέα

X
Translate »