ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Δήμαρχος της Αθηένου μίλησε στη σελίδα μας για το Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Της Νίκης Μιχαήλ
Συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά είχε σήμερα η δημοσιογράφος της σελίδα μας, Νίκη Μιχαήλ. Η συνέντευξη που επιδιώξαμε με τον κ. Καρεκλά αφορούσε βέβαια την μεγάλη επιτυχία του 1ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή που μας πέρασε.
Όσον αφορά την πραγματοποίηση και ιδιαίτερα τη προέλευση της ιδέας του Φεστιβάλ, αυτή προέκυψε κατά την προεκλογική περίοδο σύμφωνα με το κ. Καρεκλά, καθώς μας ανέφερε ότι είχε προηγουμένως παράπονα από τους δημότες και κυρίως από τους νέους, σχετικά με το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές και κοινότητες πραγματοποιείται η διοργάνωση τέτοιου είδους φεστιβάλ και μάλιστα με μεγάλη απήχηση, ενώ πρόσθεσε ότι στο δήμο Αθηένου γίνονται εκδηλώσεις μικρής εμβέλειας, όπως του χαλλουμιού και του ψωμιού, η οποίες είναι αξιόλογες, απλά δεν προσελκύουν αρκετό κόσμο.
Γι αυτό το λόγο μας ανέφερε ότι ” Από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβα μαζί με τη Δημοτική Πολιτιστική Επιτροπή, η οποία συστήθηκε από αρκετούς νέους που έχουν όρεξη , είχα θέσει το θέμα και είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι μεγάλο. Δεν γίνεται η Αθηένου με τόσα προϊόντα που παράγει να κάνει μια εκδήλωση και να φέρνει μόνο 200 άτομα. Έτσι ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε να χτίζουμε αυτή την ιδέα με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη τεράστια επιτυχία τη Κυριακή. Η προσέλευση του κόσμου ήταν υπέρ-υπέρ θετική“.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρέθηκαν γύρω στις 6000 άτομα , τουρίστες, ξένοι από όλοι τη Κύπρο , ενώ πολλά άτομα έδωσαν στο Δήμαρχο τα θερμά τους συγχαρητήρια. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι ” Ένα άτομο που ήταν εκεί τη Κυριακή με προσέγγισε και μου είπε κύριε Δήμαρχε θερμά συγχαρητήρια έχω πάει σε 30 Φεστιβάλ παγκύπρια και τα βαθμολογώ και δύσκολα δίνω βαθμό , σας βαθμολόγησα και σας και είστε πάνω από το 100″.
Στη συνέχεια μας βεβαίωσε ότι το Φεστιβάλ έχει καταστεί σε θεσμό πλέον και ότι ο ίδιος έχει ανακοινώσει την διοργάνωση του επόμενου που θα ακολουθήσει απλά εκείνο που μένει είναι μόνο να καθοριστεί η ημερομηνία του, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 5 αυτή τη πενταετία κατά τη διάρκεια τουλάχιστον της Δημαρχίας του.
Όσον αφορά την αναβάθμιση του Φεστιβάλ και κυρίως για το επόμενο που θα ακολουθήσει μας τόνισε ότι “Ήδη το μελετούμε και θα είναι διαφοροποιημένο και αναβαθμισμένο. Φέτος ήταν το Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προιόντων , όλα αυτά, δηλαδή, που μπαίνουν στο πιάτο, τα φαγώσιμα, ενώ από του χρόνου θα το εμπλουτίσουμε και με άλλες δραστηριότητες και θα το δούμε ως επιτροπή”. Ωστόσο μας ανέφερε ότι απόλαυσαν την επιτυχία, αλλά δεν είναι θέμα επιτυχίας , αλλά το πως θα συνεχίσουν, καθώς τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τη Πολιτιστική Επιτροπή για τα ζητήματα του επόμενου Φεστιβάλ.
Τέλος ως καταληκτικό του σχόλιο για το Φεστιβάλ δήλωσε: “Ευχαριστώ θερμά όλους τους παραγωγούς μας όλους τους χορηγούς μας, αλλά κυρίως όλους τους εθελοντές μας. Είχαμε πάρα πολλούς αθηενίτες εθελοντές που ήρθαν και δούλεψαν για να πετύχει αυτό το Φεστιβάλ και θα τους τιμήσω, διότι με έχουν συγκινήσει από όλη αυτή τη προσπάθεια που κατέβαλαν εθελοντικά , χωρίς αυτούς δεν θα κάναμε το Φεστιβάλ, αλλά ευχαριστώ και όλο το κόσμο που ήρθε να δει τα αθηενίτικα προϊόντα και έμεινε ευχαριστημένος.”
Αθήενου η Ευρωπαϊκή Πόλη Καλής Πρακτικής για τον εθελοντισμό URBACT
Στη συζήτηση μας δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο Βραβείο που παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθήενου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Καλής Πρακτικής για τον εθελοντισμό URBACT, καθώς από την ημέρα που ανέλαβε ως Δήμαρχος είχε συγκινηθεί, όπως τόνισε από το πολύ εθελοντισμό του κόσμου της Αθηένου. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι ” Ο εθελοντισμός είναι έμφυτος μέσα στον κόσμο της Αθηένου , δηλαδή οι νέοι έχουν μέσα τους αυτή την ώθηση προς τον εθελοντισμό. Ανά πάσα στιγμή ότι ζητήσεις να κάνεις που χρειάζεται εθελοντική δουλειά ,βρίσκεις εθελοντές“.
Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο όταν έγινε η προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT για τις καλές πρακτικές υπόβαλαν τις προτάσεις τους και έτσι η πρόταση που εγκρίθηκε αφορούσε το εθελοντισμό του Δήμου ο οποίος υφίσταται μέσα από τέσσερα προγράμματα .
Τα προγράμματα όπως, μας είπε αφορούν τη Δημοτική Στέγη Ενηλίκων στην οποία υπάρχουν δύο προγράμματα, το ένα αφορά το Γηροκομείο την Κλέανθειο Δημοτική Στέγη, δηλαδή και δίπλα ακριβώς το Δεύτερο Πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας του Κωνσταντινελένειου στο οποίο εθελοντές βοηθούν και ψυχαγωγούν τους ηλικιωμένους. Επίσης, ο Παιδοκωμικός Σταθμός του Δήμου και η Κοινωνική Πρόνοια όπου βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη, όπως ανέφερε ο ίδιος.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα μας ανέφερε είναι κάτω από το Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, ενώ το Συμβούλιο εκλέγεται από τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου και είναι όλοι εθελοντές που βοηθούν γι’ αυτό το σκοπό και αυτός ο εθελοντισμός έδωσε τη βράβευση στην Αθηένου ως πόλη καλής πρακτικής είπε ο κ. Καρεκλας.
Ο Δήμος της Αθηένου επιδίωξε κάτι διαφορετικό και τα κατάφερε αν αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κοινότητας. Η σελίδα μας εύχεται να συνεχίσει η πορεία τους αυτή, αλλά και πολλοί άλλοι Δήμοι από τη Λάρνακα να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να επιδιώξουν κάτι ανάλογο ή και πιθανή συνεργασία μεταξύ τους.
Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)