Έχουμε θέμα
Ο Κατακλυσμός έφυγε, πόσο όμως τον ζήσαμε…το παράδειγμα του Ύψωνα
Η πόλη μας έζησε για 101η χρονιά την περίοδο του Κατακλυσμού. Η γιορτή ΄όπου η πόλη μας έχει την τιμητική της, καθώς πρόκειται για μια ιστορία 101 χρόνων όπου έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες της.
Με την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος ως σελίδα ασκήσαμε μια καλοπροαίρετη κριτική στο γεγονός ότι ο Δήμος δαπάνησε 100,000 ευρώ για την έλευση Ελλήνων τραγουδιστών (σύνολο 7), άποψη την οποία στήριξε το κοινό μας σε μεγάλο βαθμό. Η κριτική μας είχε σκοπό να τονίσει ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δεν πρέπει να πάρει τη μορφή open air μπουζυκιών για χάρη του ανταγωνισμού. αλλά να αναβαθμιστεί με καινοτόμες ιδέες ούτως ώστε να εμπλέξει ακόμη περισσότερο κόσμο σε αυτόν και φυσικά να εξελιχθεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ όπου θα προσελκύει και μεγάλο αριθμό τουριστών σε βάθος χρόνου.
Σίγουρα η σημερινή μορφή έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν όμως έχει αρκετά μελανά σημεία που χρήζουν προσοχής όπως:
- Η διάρκεια του Κατακλυσμού είναι 7 ημέρες όπου η μεγάλη μάζα του κοινού επισκέπτεται το παραλιακό μέτωπο από αργά το απόγευμα και το βράδυ.
- Με τη σημερινή μορφή δεν υπάρχουν δραστηριότητες όπου εμπλέκει οικογένειες και τουρίστες.
- Στα παλία χρόνια υπήρχαν παιχνίδια για παιδιά ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται απουσία παιχνιδιών για τη ψυχαχωγία των μικρών μας φίλων. Φυσικά στα θετικά καταγράφεται το Φεστιβάλ παιδιού που διοργανώθηκε στο Μεσσαιωνικό κάστρο την Κυριακή.
Το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Λάρνακας στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει το κοινό τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στο πρόγραμμα τη διοργάνωση ανοικτών συναυλιών καταξιωμένων Ελλήνων τραγουδιστών, κίνηση η οποία σίγουρα βοηθά στην προσέλευση επισκεπτών αλλά σίγουρα η υπερβολή που έγινε φέτος δεν ήταν και η καλύτερη (κατα τη γνώμη μας). Θα μπορούσαμε να φέρουμε 2-3 τραγουδιστές και διαθέσιμο ποσό να σπαταληθεί για άλλες ενέργειες όπου θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του θεσμού.
Πχ. στην Αγία Νάπα είδαμε το Δήμο να ονομάζει τη Δευτέρα, ημέρα του Αγίου Πνεύματος ”Φεστιβάλ Νερού” και να καλεί το κοινό σε νεροπόλεμο στους δρόμους, να προσφέρει δωρεάν ψαρομεζέδες στο κοινό σε όλες τις ψαροταβέρνες της περιοχής, ενέργειες που σίγουρα κερδίζουν τον τουρίστα αλλά διαδίδουν και το πνεύμα του θεσμού.
Μια άλλη καινοτόμα ενέργεια έκανε και ο Δήμος Ύψωνα, ένας Δήμος που καμία σχέση δεν έχει με το θεσμό όμως ο Δήμος ασπαζόμενος τις τάσεις της εποχής διοργάνωσε μια πολύ ωραία εκδήλωση με την ονομασία Κατακλυσμός αλά Survivor.
Αλήθεια αν γινόταν κάτι ανάλογο στην παραλία των Φοινικούδων ή ακόμα και στο Μακένζυ (γιατί σιγά σιγά πρέπει να ξεφύγουμε μόνο από τις Φοινικούδες) πόσο ωραία εμπειρία θα ήταν για τους τουρίστες μας και το κοινό της πόλης; Eπίσης, θα προσέλκυε κίνηση και την ημέρα κάτι που σίγουρα θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις ακόμη και του εμπόρους του Κατακλυσμού.
Ας ελπίσουμε ότι από την επόμενη χρονιά να γίνει ένας πιο προσεγμένος προγραμματισμός με στόχο ο θεσμός να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ελκυστικός σε μεγαλύτερο κοινό.
Πιο κάτω ακολουθεί δημοσίευμα του reporter.com.cy για την εκδήλωση που έγινε στον Ύψωνα, μια ιδέα που αξίζει συγχαρητηρίων και αξίζει προσοχής από τους αρμόδιους του Δήμου Λάρνακας.
Κατακλυσμός στον Ύψωνα αλά… Survivor – Υπερπαραγωγή και εντυπωσιακές εικόνες
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε στον Ύψωνα ένα πρωτότυπο παιχνίδι, εμπνευσμένο από τα αγωνίσματα του Survivor το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος ανήμερα της ημέρας του Κατακλυσμού.
Συγκεκριμένα σήμερα ο Δήμος διοργάνωσε στο Γήπεδο «Στέλιος Χάρη» το δικό του Survivor με τη συμμετοχή ομάδων που ήταν χωρισμένες κατά ηλικιακές ομάδες.
Το έπαθλο για τους νικητές ήταν τόσο μεγάλο όσο και τα αντίστοιχα έπαθλα στον Άγιο Δομίνικο. Το 1ο βραβείο στην κατηγορία ενηλίκων ήταν 500 ευρώ και το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες των ανηλίκων ήταν 120 ευρώ.
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες τα αγωνίσματα ήταν εμπνευσμένα από το survivor και όπως το επιβάλλει η μέρα με πολλή νερό.
Οι ομάδες ήταν χωρισμένες ανά κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Παιδιά από 8 μέχρι 12 ετών, έφηβοι από 13 μέχρι 17 και μια κατηγορία ενηλίκων.