Γενικά
Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων
Νέοι και οικογένειες εμπιστεύονται τον ΟΝΕΚ.
Το 2017 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο συνολικό αριθμό ατόμων που εμπιστεύτηκαν μια από τις 4 υπηρεσίες του ΟΝΕΚ για την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες ψυχολόγους. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η αύξηση ανά πρόγραμμα καθώς και η συνολική αύξηση που παρατηρήθηκε το 2017 σε σχέση με το 2016 και η οποία ανέρχεται στο ποσοστό του 63%.
Τί απασχολεί τους νέους που απευθύνονται στις υπηρεσίες μας;
Στη ΓΡΑΜΜΗ 1410 και στην υπηρεσία Συμβουλευτική Μέσω Διαδικτύου, καταγράφηκαν το 2017, 1250 κλήσεις. Οι περισσότερες από αυτές (64,4%) αφορούσαν προσωπικές δυσκολίες και προβληματισμούς του καλούντα. Ένα ποσοστό της τάξης του 11% των κλήσεων, έγιναν από γονείς οι οποίοι προβληματίζονται σε θέματα που αφορούν τα παιδιά τους. Οι υπόλοιπες κλήσεις προήλθαν από άτομα τα οποία αναφέρθηκαν σε προβλήματα τρίτων π.χ. συζύγου, αδελφού, στενού φίλου κλπ.
Τα άτομα που καλούν στη ΓΡΑΜΜΗ 1410 συνήθως αναφέρονται σε ένα κύριο θέμα – το θέμα εστιασμού – αλλά ταυτόχρονα μέσα από τη συζήτηση αναδύονται και άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν το άτομο κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή ή να επηρεάζουν τη διαχείριση ή την έκβαση του προβλήματος για το οποίο καλούν. Τα θέματα καταγράφονται με βάση τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. Πιο συχνά εμφανιζόμενα ζητήματα ήταν τα Προβλήματα Σχέσεων και τα Αρνητικά Συναισθήματα. Η αυτοεκτίμηση, ζητήματα ψυχικής υγείας / ψυχοπαθολογίας καθώς και ζητήματα σωματικής υγείας. Αρκετά συχνά αναδύθηκε το θέμα της Βίας (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική), τα θέματα Διακρίσεων και Ρατσισμού καθώς και προβληματισμοί για το γονεϊκό ρόλο. Άλλα θέματα, λιγότερο συχνά εμφανιζόμενα ζητήματα σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, ζητήματα εξαρτήσεων, σχολικός εκφοβισμός και προβλήματα σχολικής ζωής καθώς και περιστατικά πρόκλησης βλάβης στον εαυτό (αυτοκτονικός ιδεασμός, αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας).
Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται τα κυριότερα θέματα συζήτησης όπως καταγράφηκαν στις Σ.Υ. ΠΡΟΤΑΣΗ κατά το 2017
Συμπερασματικά
Το κυριότερο αίτημα για το οποίο νέοι και οικογένειες απευθύνθηκαν σε ένα από τα προγράμματά μας, είναι ο έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι φαίνεται να αντιμετώπισαν κατά το έτος που μας πέρασε, αυξημένα επίπεδα Άγχους, Ανησυχίας καθώς και θλίψης και απογοήτευσης, κάτι που τους οδήγησε στην αναζήτηση λύσεων, συμβουλευτικής και στήριξης. Το επόμενο πιο συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα είναι τα ζητήματα σχέσεων. Φαίνεται ότι όλο και πιο συχνά οι νέοι κυρίως, προβληματίζονται για τις σχέσεις με τους γύρω τους, οι οποίες κρίνονται ως μη ικανοποιητικές ή και προβληματικές. Τα δύο αυτά θέματα, συχνά συνυπάρχουν και είναι πιθανόν να έχουν μεταξύ τους αιτιολογική σχέση.
Είναι παρ΄όλα αυτά ενθαρρυντικό ότι από τη μια όλο και περισσότεροι νέοι και οικογένειες αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και δεν αφήνονται παθητικά σε καταστάσεις οι οποίες τους ταλαιπωρούν και οι οποίες χωρίς αντιμετώπιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο περίπλοκα προβλήματα. Από την άλλη είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο, οι υπηρεσίες μας κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και την αναγνώριση τους ως υπηρεσίες εξειδικευμένες σε ζητήματα νεολαίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευθέτηση ραντεβού στις Σ.Υ. ΠΡΟΤΑΣΗ, συμμετοχή σε ομάδες της «Μικρής Άρκτου» ή για γενική πληροφόρηση για τα προγράμματα με το 97725204 καθημερινά 08:00 – 15:30. Η ΓΡΑΜΜΗ 1410 και η Συμβουλευτική μέσω Διαδικτύου, προσφέρουν συμβουλευτική και στήριξη καθημερινά από τις 10:00 έως τις 23:00 και τα σαββατοκύριακα από τις 15:00 έως τις 23:00, ανώνυμα και χωρίς χρέωση κλήσης.
Λίζα Παύλου,
Λειτουργός Νεολαίας Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου
Συντονίστρια Προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων