Κοινωνία
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου – Ποια τα δεδομένα στην Κύπρο
Λένε πως ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο είναι να κοιμάσαι με το μωρό σου αγκαλιά και να αισθάνεσαι την ανάσα του στο πρόσωπό σου… Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου, η σκέψη δεν μπορεί να μην ταξιδέψει στα παιδιά που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους ή να παίζουν με τους φίλους τους και να απολαμβάνουν ξέγνοιαστες στιγμές με την οικογένειά τους, βρίσκονται στο νοσοκομείο δίνοντας τη δική τους μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο, έχοντας στο προσκεφάλι τους, τους γονείς τους που νυχθημερόν προσεύχονται να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης και να γυρίσουν όλοι μαζί στο σπίτι.
Τουλάχιστον 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου, εκ των οποίων το 80% προέρχονται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Πίσω από κάθε παιδί που παλεύει με τον καρκίνο, υπάρχει μια οικογένεια που ανεβαίνει το δικό της γολγοθά, με την Ελπίδα αυτός να έχει ένα αίσιο τέλος. Οι γιατροί της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου. Οι θεραπείες των παιδιών διαρκούν από 6 μήνες μέχρι 3-4 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση ενώ συνήθως υπάρχει 100% πληρότητα στους θαλάμους αφού το Παιδοογκολογικό είναι το μοναδικό κέντρο παγκύπρια για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.
Καθημερινά πολλοί παιδίατροι στέλνουν στο παιδοογκολογικό παιδιά για διερεύνηση, όταν εντοπίσουν κάποιο σύμπτωμα ή ανωμαλία στις αναλύσεις τους. Αν οι γιατροί διαγνώσουν κακοήθεια, θα γίνει εισαγωγή για να ξεκινήσει θεραπεία.
Τα παιδιά που επισκέπτονται το Μακάρειο, είναι από βρέφη μέχρι ενήλικες. Μπορεί να γεννηθεί ένα νεογνό με λευχαιμία που είναι το συχνότερο είδος καρκίνου για τα παιδιά. Ακολουθούν οι εγκεφαλικοί όγκοι, λεμφώματα και μετά όγκοι σε όλα τα όργανα (νεφρούς, συκώτι, μαλακά μόρια, μάτια).
Στο Παιδοογκολογικό υπάρχει ένας θάλαμος με 14 κρεβάτια για την εντατική χημειοθεραπεία των παιδιών και 8 κρεβάτια για την ημερήσια φροντίδα. Ο αριθμός των περιπτώσεων που αντιμετωπίζονται παγκύπρια είναι εκατοντάδες. Οι θεραπείες διαρκούν από 6 μήνες μέχρι 3-4 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως υπάρχει 100% πληρότητα, αφού είναι το μοναδικό κέντρο παγκύπρια για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.
Το χαρακτηριστικό της παιδοογκολογίας είναι ότι οι θεραπείες είναι εντακτικές και δύσκολες γι’αυτό και υπάρχουν υψηλά ποσοστά ίασης. Στο Μακάρειο νοσοκομείο υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα εξαίρετων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που ο καθένας στον τομέα του στηρίζει τα παιδιά όσο καλύτερα μπορεί, ανά πάσα στιγμή επί 24ώρου βάσεως, αποτελώντας τους αφανείς ήρωες πολλών παιδιών στην Κύπρο που γνώρισαν τον καρκίνο και κατάφεραν να τον νικήσουν.
Επικεφαλής αυτής της ομάδας τα τελευταία 27 χρόνια είναι ο Δρ Λοϊζος Λοϊζου, διευθυντής του Παιδοογκολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ένας λαμπρός επιστήμονας που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί με πίστη, αφοσίωση, επαγγελματισμό και ανθρωπιά πάνω απ’ όλα το λειτούργημα του παιδοογκολόγου.
Μιλώντας στον Reporter, ο κύριος Λοϊζου έστειλε το δικό του μήνυμα για τη σημερινή ημέρα: “Ο παιδικός καρκίνος είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία μας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάνουμε τη δική μας ανασκόπηση με απώτερο στόχο να προσφέρουμε στα παιδιά που νοσούν την καλύτερη δυνατή ποιοτική φροντίδα. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία των παιδιών μας και οφείλουμε να εργαστούμε όλοι έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο. Αισθάνομαι ευτυχής που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά την ίαση του παιδικού καρκίνου για την οποία θα γίνει εκτενής αναφορά το σήμερα απόγευμα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου «Αιτιολογία, γενετική, κληρονομικότητα και καινοτόμες θεραπείες για παιδιά και έφηβους με καρκίνο και λευχαιμία» που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα της κ. Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Πρόεδρου του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ.
O Ξενώνας της Ελπίδας
Εκατό περίπου μέτρα από την Κλινική, βρίσκεται ο ξενώνας της Ελπίδας, ένα μικρό κτίριο που αποτελεί καταφύγιο για τις οικογένειες των καρκινοπαθών ή λευχαιμικών παιδιών κατά τη διάρκεια των πολύμηνων, δύσκολων και επικίνδυνων θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται. Ο Reporter, βρέθηκε στον ξενώνα της Ελπίδας, εκεί όπου φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν και για όσο χρειαστεί οικογένειες παιδιών με καρκίνο, που επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στα αγγελούδια τους και ξεναγήθηκε από την κοινωνική λειτουργό Εύη Πάρπα, η οποία εργάζεται στον ξενώνα πάνω από 15 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Λ. Λοίζου: Ο άνθρωπος πίσω από το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου για 26 χρόνια