Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παραλιακός δήμος χωρίς… παραλία
Την υποβολή αυστηρών δεσμευτικών κριτηρίων από την κυβέρνηση προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ώστε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας που εφάπτεται του Δήμου Λειβαδιών να μην οδηγείται από τη μια αναβολή στην άλλη, ζητά ο δήμαρχος Λειβαδιών, Μάριος Αρμένης. Όπως τόνισε, το 90% της έκτασης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επηρεάζει την ανάπτυξη του Δήμου Λειβαδιών, ο οποίος ασφυκτικά υπομένει τις αρνητικές συνέπειες της ύπαρξης αυτών των εγκαταστάσεων εδώ και δεκαετίες.
Υπογράμμισε ακόμη ότι και μόνο στο άκουσμα της προοπτικής μετακίνησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε ήδη θαύματα και η ανατολική πλευρά των Λειβαδιών, που εφάπτεται αυτών των εγκαταστάσεων, εδώ και δυο περίπου χρόνια γνωρίζει ραγδαία και ταυτόχρονα ισορροπημένη οικιστική ανάπτυξη, με διαμερίσματα αλλά και πολυτελείς κατοικίες.
Ο δήμαρχος Λειβαδιών, με αφορμή τη συνέντευξή του στον «Φ», επανέφερε το αίτημα – παράκληση των δημοτών Λειβαδιών αλλά και του Δήμου προς τον Δήμο Λάρνακας, για παραχώρηση ενός τμήματος της παραλίας Λάρνακας που εφάπτεται του Δήμου, στον ίδιο ώστε να το διαχειρίζεται. «Σεβόμαστε τη Λάρνακα, η οποία διαθέτει χιλιόμετρα παραλίας, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι άδικο η παραλία μπροστά από τα Λειβάδια, να ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λάρνακας», πρόσθεσε ο κ. Αρμένης.
Σε πορεία ανάπτυξης
Όπως ανέφερε ο κ. Αρμένης στον «Φ», κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, συμφωνήθηκε να προωθηθούν δυο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία αποτελούσαν πάγιο αίτημα του Δήμου Λειβαδιών κατά τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο είναι κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής Λειβαδιών, ώστε τα υπάρχοντα χωματένια κανάλια να στεγανοποιηθούν και να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της περιοχής και όχι αυτά της δεκαετίας του 1980, όταν είχαν δημιουργηθεί. Το έργο θα ξεκινά από την περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Σάββα και θα φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Στην ανάπτυξη περιλαμβάνεται κατασκευή πεζοδρομίου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος του κύριου καναλιού, καθώς και κάποιες άλλες υποδομές. Το έργο έχει κοστολογηθεί στα €4 εκατομμύρια για την πρώτη φάση του. Αυτή θα αρχίσει εντός του 2018 και το έργο θα είναι έτοιμο στην τελική του φάση μέχρι το 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το χειμώνα του 1982, μετά από κατακλυσμιαίες βροχές, στην περιοχή Λειβαδιών κατήλθαν ορμητικοί χείμαρροι από τα βουνά της ορεινής Λάρνακας, προκαλώντας χάος και τρομακτικές καταστροφές. Έκτοτε, τα Λειβάδια ζητούσαν μόνιμα τη δημιουργία ενός επαρκούς καναλιού, ώστε εκείνο το τρομακτικό συμβάν να μην επαναληφθεί, προς προστασία και της ανθρώπινης ζωής, αλλά και της περιουσίας των δημοτών των Λειβαδιών. Μάλιστα, σε μια περιοχή που το 1982 ήταν αραιοκατοικημένη, ενώ σήμερα έχει κατακλυσθεί από οικιστική ανάπτυξη.
Το δεύτερο σημαντικό έργο που εξασφαλίστηκε να κατασκευαστεί στον Δήμο Λειβαδιών είναι η ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του Δήμου, που περιλαμβάνει πλακόστρωση, υπογειοποίηση του φωτισμού, αύξηση της προσβασιμότητας για άτομα που διακινούνται πάνω σε τροχοκάθισμα και άλλες σημαντικές υποδομές. Οι πρώτες εργασίες για τη διεξαγωγή του έργου αναμένεται να αρχίσουν αρχές του 2019.
Πηγή: philenews.com