Δελτία Τύπου

Παρουσίαση Έρευνας με θέμα «Δημόσιες Συμβάσεις: Εναρμόνιση, Εφαρμογή, Έλεγχος και Αποτελεσματικότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου, στο Θέατρο του Alexander College, η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δημόσιες Συμβάσεις: Εναρμόνιση, Εφαρμογή, Έλεγχος και Αποτελεσματικότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της έρευνας για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Την έρευνα εκπόνησε το Ερευνητικό Κέντρο Alexander-Alexander Research Center, σε συνεργασία με τους κλάδους Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με τη στήριξη των Δικηγορικών Συλλόγων Αμμοχώστου και Λάρνακας. Τα ευρήματα παρουσίασε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου, Κώστας Χριστοδουλίδης.

Την Ημερίδα τίμησε με διάλεξη ο Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Άντης Λόππας, Διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος Alexander College, Σταύρος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, Φίλιππος Κατράνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η Έφη Παπαδοπούλου, τέως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, καθώς και ο Λοΐζος Αντωνίου, εκ μέρους της ερευνητικής επιτροπής φοιτητών που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της έρευνας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου τόνισε ότι «Κοινή συνισταμένη πρέπει να είναι η προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος, η προστασία του δημοσίου χρήματος, καθώς και η προστασία των φορολογουμένων πολιτών ενός κράτους δικαίου οι οποίοι ουσιαστικά θα καταβάλουν το όποιο τίμημα».

Στη συνέχεια, ο Φίλιππος Κατράνης ανεβαίνοντας στο βήμα ανέφερε ότι «σήμερα η Κύπρος ως δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας ξοδεύει πέραν των €700 εκ. ετησίως και δεν υπάρχει κανένας που να είναι πραγματικά η δουλειά του οι δημόσιες συμβάσεις και αυτό είναι και η κύρια πηγή προβλημάτων».

Κατά την παρουσίαση των πορισμάτων, ο Κώστας Χριστοδουλίδης, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Alexander, αναφέρθηκε στα αίτια των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι το γεγονός ότι «οι Αναθέτουσες Αρχές δεν έχουν ικανό αριθμό στελεχών που ασχολούνται με τις δημόσιες συμβάσεις[…] η έλλειψη της σωστής και επαρκούς προετοιμασίας για την διενέργεια ενός διαγωνισμού[…] και ότι τα μέλη των Αναθετουσών Αρχών δεν είναι εξειδικευμένα, αντιγράφουν τα πρότυπα έγγραφα χωρίς προσαρμογή σε κάθε ξεχωριστό διαγωνισμό. Δήμοι και κοινότητες δεν έχουν την ικανότητα να προκηρύξουν διαγωνισμούς». Τέλος, κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις: «Οι ειδικοί και πιο συγκεκριμένα οι Επικεφαλείς των Ανεξάρτητων Αρχών επιβεβαιώνουν ότι το νέο νομικό πλαίσιο έχει ενταχθεί ομαλά στο κυπριακό σύστημα και συνιστά θετικό βήμα.

Η εφαρμογή του και η επιτυχία των στοχεύσεων εξαρτάται και από κάποιες άλλες παραμέτρους που θα περιορίσουν τη διοικητική ανεπάρκεια που επιτρέπει ευκαιρίες για απάτες και κατάχρηση ενώ αυξάνει τα κόστη και τις καθυστερήσεις.

Στη διάλεξή του ο Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας ΕΥ «δύναται να ελέγχει τις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλονται στον Υπουργό Οικονομικών από τους οικονομικούς φορείς, αναφορικά με την υλοποίηση έργων και απόδοση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξουσία «να διεξαγάγει διαχειριστικό έλεγχο σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο οργανισμό, για να διαπιστώσει αν αυτός λειτουργεί και χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους του με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο», ενώ με βάσει τους Κανονισμούς «έχει δικαίωμα συμμετοχής ως Παρατηρητής».

Ολοκληρώνοντας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να μπλοκάρει έργα, έχει μόνο άποψη» και σημείωσε ότι «το μόνο εργαλείο που έχει η Ε.Υ. είναι η φωνή και η πέννα της» με την ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί και την παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η επιστημονική ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και απορίες εκ μέρους του κοινού στις οποίες απάντησε ο Δρ Μιχαηλίδης.

Σχετικά νέα

X
Translate »