Κοινωνία

Πράσινες σημαίες σε 7 δήμους και 2 κοινότητες-Ανάμεσα τους και ο Δήμος Λάρνακας

Η απονομή βραβείων στις Πράσινες Πόλεις και τις Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου είναι ένας θεσμός, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) και της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων. Σκοπό έχουν την ανάδειξη και επιβράβευση των πόλεων και κοινοτήτων που έχουν υιοθετήσει και αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές.

Το ΚΥΚΠΕΕ, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό , τα τελευταία 14 χρόνια προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων μας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η βράβευση αποτελεί την ηθική επιβράβευση των Δήμων και Κοινοτήτων για την συλλογική τους δράση στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Είπε ότι η στήριξη του θεσμού από ένα μεγάλο σύνολο της κοινωνίας αναδεικνύει την συλλογικότητα που χρειάζεται για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών και στρατηγικών για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία καθώς και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάπτυξη κουλτούρας ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια σειρά πολιτικών και δράσεων που προώθησε η Κυβέρνηση για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα, η ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, η χορηγία ηλεκτρικού ρεύματος, η διαχείριση των αποβλήτων, οι ποδηλατόδρομοι , ο σχεδιασμός για τους υδάτινους πόρους και τον αειφόρο τουρισμό και άλλα.

Σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία οι πόλεις μας να καταστούν πιο βιώσιμες για μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Ανέφερε ακόμη ότι λόγω της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών κατέστη δυνατή η αξιοποίηση πόρων για δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων και πλατειών.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι πράσινη πόλη δεν είναι μόνο αυτή που έχει τα περισσότερα πάρκα και δέντρα, αλλά αυτή που προωθεί την αστική ανάπτυξη με αποτελεσματικές και χρηστικές λύσεις για τους πολίτες και για ένα βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον.

Ανέφερε ότι επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του βρόχινου νερού, των αποβλήτων, της ηλιοφάνειας και του αέρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για μια βιώσιμη οικονομία. Η κ. Παναγιώτου είπε ότι στη χάραξη αυτών των πολιτικών  πρέπει να έχουμε συμμάχους μας και συμμέτοχους τους πολίτες.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για εκτέλεση έργων και ανάπτυξη σωστών δράσεων γενικότερα.

Οι επτά Δήμοι που βραβεύθηκαν είναι οι:
  • Δήμος Αραδίππου, που συγκέντρωσε και την υψηλότερη βαθμολογία για την Μονάδα διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και για το πρόγραμμα «Έξυπνη πόλη: Βελτιώνω την πόλη μου με έξυπνες ιδέες».
  • Δήμος Αγλαντζιάς, για το Πρόγραμμα «Πληρώνω ό,τι πετώ – Pay as you throw (PAYT)» και την εκστρατεία «Που τα πετάς ρε!».
  • Δήμος Λάρνακας, για το πρόγραμμα «Γνωρίστε τις αλυκές».
  • Δήμος Αγίου Αθανασίου, για την παροχή κινήτρων για προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
  • Δήμος Στροβόλου, για τη δημιουργία περιβαλλοντικής κουλτούρας.
  • Δήμος Λατσιών, για τη στρατηγική υποδομών και ως πράσινος Δήμος.
  • Δήμος Αθηένου, για το 1ο Παγκύπριο φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων με ξενάγηση, βιωματικά εργαστήρια και εκθέσεις.
Οι δυο κοινότητες που βραβεύθηκαν είναι οι:
  • Κοινότητα Λουβαρά, για την υπαίθρια έκθεση ψηφιδωτών.
  • Κοινότητα Μηλιού, για τα μονοπάτια της φύσης και το φεστιβάλ πορτοκαλιού.
Ο Δήμος Αραδίππου, που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, παρέλαβε επιπλέον και την τιμητική διάκριση το «Χρυσό Αγρινό».
Πηγή: ΓΤΠ/ΡΙΚ

Σχετικά νέα

X
Translate »