Οικονομία
Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ακινήτων στην Κύπρο
Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το Δ’ τρίμηνο του 2016 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 29ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παρούσα έκδοση του δείκτη έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον και τις τιμές τουριστικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.
Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 1.7% και 0.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα (3.3% για τα διαμερίσματα) και στη Λεμεσό (1.8% για τα σπίτια). Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, 2.3% στα διαμερίσματα και 2.2% στα σπίτια. Ο δείκτης εξοχικών κατοικιών εκδίδεται για τρίτη φορά.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3.7%, των σπιτιών κατά 3.4%, των γραφείων κατά 4.7%, των αποθηκών κατά 1.9% και των καταστημάτων κατά 2.1%.
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 1.8% στα διαμερίσματα, 2.9% στα σπίτια, 0.8% στα καταστήματα και 4.3% στα γραφεία, ενώ οι τιμές για τις αποθήκες παρέμειναν σταθερές. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2015, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 6.6% για τα διαμερίσματα, 8.7% για τα σπίτια, 4.9% για τα καταστήματα, 7.9% για τα γραφεία και 3.5% για τις αποθήκες. Η πλειονότητα των κατηγοριών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές έχουν σημειώσει συνεχόμενη τριμηνιαία άνοδο.
Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).
Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS: http://www.rics.org/Global/RICS
Πηγή: philenews