Breaking News

Γενικά

Τμήμα Περιβάλλοντος: Απαγόρευση εισόδου στην Αλυκή Λάρνακας

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση πινακίδων και τη δημιουργία μονοπατιού της φύσης, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού, έτσι ώστε να μην εισέρχονται εντός του υγροβιότοπου της Αλυκής και να παρενοχλούν τα είδη για φωτογράφηση.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ποδοπάτημα από τους επισκέπτες εντός της Αλυκής προκαλεί μεγάλη διατάραξη τόσο στον υγροβιότοπο όσο και στα άγρια είδη που διαβιούν σε αυτόν, αλλά κυρίως δημιουργείται μεγάλη όχληση σε υδρόβια πτηνά που διαχειμάζουν.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος απευθύνει έκκληση όπως οι επισκέπτες να μην εισέρχονται στις Αλυκές, γιατί διαταράσσουν τον υγροβιότοπο και τις λειτουργίες του, ενώ η όχληση στα πτηνά μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη απομάκρυνσή τους από αυτόν.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι το κοινό πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και να ακολουθεί τους κανονισμούς, που απαγορεύουν την είσοδο τροχοφόρων και πεζών στον υγροβιότοπο εντός της περιοχής προστασίας εκτός των υφιστάμενων δρόμων, μονοπατιών, χώρων ξεκούρασης και θέας την παρατήρηση των πουλιών, και για φωτογράφηση να χρησιμοποιούνται τα πτηνοπαρατηρητήρια που υπάρχουν στην περίμετρο των Αλυκών ή/και ο παρακείμενος πεζόδρομος και μονοπάτι που υπάρχει σε ορισμένα σημεία των Αλυκών.

Η Αλυκή Λάρνακας έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή Ramsar (Σύμβαση για την προστασία των Υγροβιοτόπων) και Natura 2000 (Οδηγίες της Φύσης 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ) και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την άγρια ζωή, κυρίως για τα υδρόβια πτηνά.

Ο υγροβιότοπος είναι γνωστός κυρίως τη χειμερινή περίοδο για τα χιλιάδες φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber) που χρησιμοποιούν την περιοχή ως σταθμό για ξεκούραση και τροφή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αφρική.

Χιλιάδες άλλα πουλιά, επίσης, βρίσκουν καταφύγιο στην Aλυκή, όπως πάπιες, χήνες, γλάροι, γλαρόνια, καλαμοκάνες, πελλοκατερίνες και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά που προστατεύονται από διεθνείς νομοθεσίες.

Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό και αρκετά από τα είδη που διαχειμάζουν είναι απειλούμενα. Η συνεχιζόμενη όχληση των πτηνών από την ανθρώπινη παρουσία, μπορεί να προκαλέσει τη μετακίνηση των ειδών, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή μείωση (παρενόχληση κατά τη διάρκεια τροφοληψίας και ξεκούρασης).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »