Breaking News

Γενικά

Το Ράλι απειλεί τους οικοτόπους των Αλυκών Λάρνακας

Αναφέρουν ότι οι Αλυκές Λάρνακας αποτελούν τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο υγροβιότοπο της Κύπρου, μετά την Αλυκή Ακρωτηρίου στην Λεμεσό και το σύμπλεγμα τους περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών (Specially Protected Areas) της Μεσογείου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Wetland of International Importance) στο πλαίσιο της Σύμβασης Ραμσάρ.

Στη βάση των πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει σημαντικές διεθνείς υποχρεώσεις για τη διατήρηση και διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Αλυκών Λάρνακας, οι οποίες απορρέουν από κοινοτικές οδηγίες που έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει με κυρωτικούς νόμους, προσθέτουν οι οργανώσεις.

Επιπρόσθετα, το σύμπλεγμα των Αλυκών Λάρνακας αναγνωρίστηκε ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Important Bird Area) από το BirdLife International, ενώ περίπου 95% της περιοχής καθορίστηκε ως Απαγορευμένη Περιοχή Κυνηγίου (Wildlife Conservation Area) από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι περίπου 95% της δοκιμαστικής διαδρομής του Ράλι Κύπρος 2018 εμπίπτει εντός της καθορισμένης περιοχής προστασίας. Ωστόσο, δεν υποβλήθηκε σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής Natura 2000.

Η διεξαγωγή της δοκιμαστικής διαδρομής στα μέσα Ιουνίου συμπίπτει με την περίοδο αναπαραγωγής τεσσάρων ειδών αγρίων πτηνών προτεραιότητας και καθορισμού που φωλιάζουν στην περιοχή ΖΕΠ, το Νανοπλουμίδι (Charadrius alexandrinus), τον Καλαμοκαννά (Himantopus himantopus), την Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus) και τον Μαυροτράσιηλο (Melanocorypha calandra).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική διαδρομή του Ράλι Κύπρος 2018 περνά διαμέσου δύο Κηρυγμένων Αρχαίων Mνημείων, στα οποία διεξάγονται συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές από διεθνείς αποστολές, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και ενός προτεινόμενου Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Γενικότερα, οι Περιβαλλοντικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις απαιτούν την άμεση θέσπιση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού καθεστώτος διαφύλαξης, διατήρησης και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και την υιοθέτηση και εφαρμογή μίας διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας προέλεγχου.

Το δελτίο Τύπου εξέδωσαν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus) και ηΠρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών.

Σχετικά νέα

X
Translate »