Υγεία
Υπέγραψαν για τις συνεισφορές στο ΓεΣΥ
«Ναι» από όλους πλην της ΟΕΒ που εκφράζει διαφωνίες
Υπογράφηκε την Δευτέρα, 15 Μαΐου, μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των κοινωνικών εταίρων, πλην της ΟΕΒ, η καταρχήν συμφωνία για το ύψος των συνεισφορών στο ΓεΣΥ, μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες των λεπτομερειών για το πολυαναμενόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια διακήρυξη αρχών, με την οποία οι διάφορες πλευρές δηλώνουν ότι αποδέχονται καταρχήν και υπό τον όρο της νομοθετικής ρύθμισης το ύψος των συνεισφορών που αποφασίστηκαν.
Βάσει της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν σε ποσοστό 2,65%, οι εργοδότες 2,9%, το κράτος 4,7%,Οι αυτοεργοδοτούμενοι 4% και οι συνταξιούχοι εισοδηματίες 2,65%.
Τη διακήρυξη συνυπογράφουν ο υπουργός υγείας, η ΣΕΚ, η ΠΑΣΥΔΥ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ και το ΚΕΒΕ.
Όπως επισημαίνεται στη Συμφωνία, αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ η εισαγωγή του θεσμού των Συμπληρωμών, οι οποίες θα καλύπτονται από τους χρήστες του Σχεδίου, σύμφωνα με την εκάστοτε πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή θα ελέγχεται και θα προωθείται από τον ασφαλιστικό οργανισμό υγείας.
Ωστόσο, τονίζεται, δεν θα επιβάλλεται Συμπληρωμή στο επίπεδο του προσωπικού ιατρού, αφού αυτό κρίνεται ως δυνάμενο να επηρεάσει το ρόλο της πρόληψης στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και δεν θα επιβάλλεται και στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, εκτός αν τα μέλη συμφωνήσουν ότι είναι αναγκαίο σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού λειτουργήσει το ΓεΣΥ.
Τονίζεται, παράλληλα, ότι τα διάφορα μέρη της Συμφωνίας αποδέχονται τις εξηγήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο ότι οι Συμπληρωμές, προκειμένου ν αποτελέσουν το ρόλο τους ως αντικίνιτρο κατάχρησης του ΓεΣΥ, δεν μπορεί να είναι υψηλότερες του 60 εκατ. κατά έτος κατά το στάδιο της αρχικής πλήρους εφαρμογής του συστήματος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης χαιρετίζει την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη, ενώ εκφράζει ευχαριστίες στις συμφωνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ και το ΚΕΒΕ «για την εποικοδομητική τους συνεισφορά, που οδήγησε στη σημερινή κατάληξη».
Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι η ΟΕΒ, η οποία δεν προσυπέγραψε τη διακήρυξη, τελικά θα προσχωρήσει και αυτή στα όσα συμφωνήθηκαν από όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος.