Εκπαίδευση

Χαμπιαούρης: Αυτή είναι η ουσία της διαφοράς μας με τους εκπαιδευτικούς

Συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης για τα καυτά προβλήματα και την άνευ προηγουμένου κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης.

Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στην ουσία της διαφοράς του Υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς ενώ εξέφρασε την λύπη του για την απόρριψη της νέας πρότασης που τους έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Αναφερόμενος στην διαφορά του υπουργείου και των εκπαιδευτικών σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν κάποια πράγματα στο πλαίσιο του ωραρίου τους στα σχολεία, πχ για να ετοιμάσουν ένα εργαστήριο ή μια αίθουσα διδασκαλίας Ιστορίας ή τη χορωδία ή να κρατούν πρακτικά σε συνεδριάσεις τους, απαλλάσσονται από διδακτικό χρόνο. Απαλλάσσονται επίσης από διδασκαλία όσο προχωρούν τα χρόνια υπηρεσίας τους. Πρόκειται για ένα παράδοξο γεγονός, οι αρχαιότεροι και πιο έμπειροι, μέσα από διαδοχικές επιμορφώσεις, να διδάσκουν συνεχώς λιγότερο. Αυτή είναι η διαφορά. Οι οργανώσεις διεκδικούν το προνόμιο ένας εκπαιδευτικός που προβλέπεται να διδάσκει εβδομαδιαία 29 περιόδους στη δημοτική και 24 στη μέση, να μπορεί να διδάσκει 18, 16, 12 ή λιγότερες μέσα σε ωράριο 35 ωρών που βρίσκονται τα σχολεία».

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών απέρριψαν την πρόταση που τους έγινε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε πως οι προτάσεις που απορρίφθηκαν, δεν ήταν οι αρχικές θέσεις της Κυβέρνησης, αλλά προϊόν διαπραγμάτευσης του Προέδρου με τις ηγεσίες.

«Η Κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες και για μια μεταβατική συμφωνία, ειδικά για φέτος, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει δύο φορές πολύωρες συναντήσεις με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Στην τελευταία συνάντηση ξεκινώντας από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, έγιναν δεκτά αιτήματα των συνδικαλιστών και το αποτέλεσμα ήταν μια αρκετά γενναιόδωρη πρόταση συναίνεσης», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης απάντησε και στις κατηγορίες των εκπαιδευτικών που του αποδίδουν «μονομερείς και αυθαίρετες εξορθολογιστικές προτάσεις». Ο Υπουργός διερωτήθηκε πως μπορεί να είναι μονομερείς και αυθαίρετες οι προτάσεις μας όταν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κλήθηκαν να που τις θέσεις τους επί του θέματος και αρνήθηκαν συμμετέχουν στο διάλογο. «Το Υπουργείο κάλεσε τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς σε διάλογο στις 2 Ιουλίου. Ενημερώθηκαν για την πρόθεση του ΥΠΠ να καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό στις 4 Ιουλίου.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Υπουργό και όσα ανέφερε στον «Πολίτη» ο ίδιος ήταν έτοιμος να αναβάλει την συζήτηση στο Υπουργικό για μια εβδομάδα ώστε να ακούσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων κάτι που όπως αναφέρει δεν κατέστη δυνατό λόγω της έντονης αντίδρασης των εκπαιδευτικών και της αποχώρησης τους.

«Δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο . Το Υπουργείο έπρεπε να προχωρήσει με τη στελέχωση ώστε να είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά.» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Χαμπιαούρης κλήθηκε να απαντήσει  σε όσους υποστηρίζουν πως επιδιώκει την κατάργηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και υπογράμμισε πως ο συνδικαλισμός είναι απαραίτητος και επιβεβλημένος. «Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε την κατάργηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Άλλωστε καμία από τις προτάσεις μας δεν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο».

«Αυτό που λέμε» συνέχισε ο Υπουργός «είναι πως οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί θα επιστρ΄3ψουν στην έδρα αλλά θα τους δίνονται διευκολύνσεις ώστε να ασκούν τις συνδικαλιστικές τους δράσεις. Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν επιδιώκει την κατάργηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

 

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Υπουργού στην Εφημερίδα «Πολίτης» ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλιδης, σημείωσε  πως η​​​​ Κυβέρνηση φέτος απέκοψε μόνο το 13% από το σύνολο των απαλλαγών (μειώσεις διδακτικού χρόνου) που τυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο».

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος αναφέρει για το θέμα των απαλλαγών των εκπαιδευτικών πως «πρόκειται για τεράστια σπατάλη ανθρωπίνων πόρων (που ισοδυναμεί σε 1.550 εκπαιδευτικούς και) που από οικονομικής άποψης υπολογίζεται €52,7 εκατομμύρια ετησίως”.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι είναι αυτό που το 2016 ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού «ονόμασε ‘μίζες’ και εμείς λέμε ‘λίπος’».

Σχετικά νέα

X
Translate »