Γενικά

10+1 τρόποι να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά εγρήγορση λέει ο υπουργός Υγείας

 

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό

Δύο κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην Κύπρο. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά εγρήγορση ανέφερε ο κ. Ιωάννου. ”Τα κρούσματα αφορούν δύο Κύπριους το ένα στη Λεμεσό και το άλλο στη Λευκωσία. To ένα κρούσμα είναι άνδρας ηλικίας 25 ετών που ήρθε από το Μιλάνο. Το δεύτερο κρούσμα είναι άτομο 64 ετών. Αφίχθη από τις 3 Μαρτίου αλλά χθες ο ίδιος ενημέρωσε τους αρμοδίους για τα συμπτώματα που παρουσιάζει.”

Πώς θα προστατευτούμε όμως από τον κορωνοϊό;

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εδώ και κάποια χρόνια δημοσιεύσει ένα βίντεο, που μας δείχνει πώς πρέπει να γίνεται το σωστό πλύσιμο των χεριών.

2. Χρησιμοποιoύμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

3. Αποφεύγουμε την επαφή χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας.

4. Καλύπτουμε το στόμα και την μύτη όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε με τον αγκώνα ή χαρτομάντιλο και πλένουμε άμεσα τα χέρια μας με τον τρόπο που φαίνεται πιο πάνω.

5. Μετά την χρήση του χαρτομάντιλου το πετάμε αμέσως σε κλειστό κάδο.

6. Όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος (βήχας, πυρετός, καταρροή κ.α) αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές με άλλα άτομα.

7. Κρατάμε απόσταση ενός μέτρου από ένα άτομο που φαίνεται να είναι άρρωστο με συμπτώματα γρίπης.

8. Αν έχουμε συμπτώματα κατά την διάρκεια ταξιδιού ενημερώνουμε το πλήρωμα.

9. Αν έχουμε ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες/επαρχίες με συνεχιζόμενη επιδημία στην κοινότητα και δεν έχουμε εμφανίσει προς το παρόν κλινικά συμπτώματα. Οι χώρες/επαρχίες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Μπορούμε να ενημερώνόμαστε από το τηλεφωνικό κέντρο 1420.

10. Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στη πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από ασθενείς στους άλλους γύρω τους. Δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό για αυτό δεν συνίσταται η χρήση της. Η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας και στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσληφθεί με τον ιό.

11. Αν έχουμε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή επισκεπτόμαστε το γιατρό μας και αυτοπεριοριζόμαστε στο σπίτι

Τέλος μείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό.

Πηγή: Must

Σχετικά νέα

X
Translate »