Aστυνομικά νέα
50 πολιτικοί στην Αστυνομία για επιθέσεις στο διαδίκτυο
Στην Αστυνομία καταφεύγουν με πάσαν ευκολία πολιτικά πρόσωπα όταν δέχονται καυστικά σχόλια από τους πολίτες ή ακόμα και σάτιρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, και το παράπονό της στην Αστυνομία για λογαριασμό parody σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που την αφορούσε, φαίνεται ότι κάποιοι πολιτικοί δεν σηκώνουν την κριτική και τη σάτιρα.
Αυτό προκύπτει μέσα από στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», σύμφωνα με τα οποία από το 2016-2020, 50 πολιτικά πρόσωπα έχουν προσφύγει στην Αστυνομία, μετά που δέχθηκαν επικριτικά σχόλια από πολίτες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων και παλαιότερα ακόμη και Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Πολιτικά πρόσωπα σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα είχαν ζητήσει τη βοήθεια της Αστυνομίας για να γλυτώσουν από ενοχλητικά άτομα που τους τα έψαλλαν με άκομψο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις βουλευτές ήταν επίμονοι και υπέβαλαν δύο και τρεις καταγγελίες στην Αστυνομία για σχόλια στο διαδίκτυο.
Μετά από τις καταγγελίες αυτές η Αστυνομία διενήργησε πέντε έρευνες σε οικίες, προχώρησε στην κατάσχεση τεκμηρίων, ενώ σε μια περίπτωση που αφορούσε απειλές, έγινε και μια σύλληψη.
Οι καταγγελίες των πολιτικών προσώπων αφορούσαν πλαστογραφία των ηλεκτρονικών τους προσωπικών δεδομένων, εξυβρίσεις, ρατσιστικά σχόλια, ακόμη και απειλές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, από έρευνες της Υποδιεύθυνσης καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί ατόμων που επιτίθονταν λεκτικά σε πολιτικά πρόσωπα, ήταν εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό.
Σε μια περίπτωση φάνηκε ότι λογαριασμός που τα έβαλε λεκτικά με γυναίκα βουλευτή ήταν εγγεγραμμένος στο… Μπενίν και ήταν αδύνατον να διαπιστωθεί ποιός κρυβόταν πίσω.
Σε άλλες περιπτώσεις φάνηκε ότι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις ατόμων που καταγγέλθηκαν προέρχονταν από πάροχο στην Ελλάδα, ακόμα και στη Μαλαισία. Για κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε η συνδρομή των χωρών αυτών για να εντοπιστεί ο πραγματικός κάτοχος.