Aστυνομικά νέα

Πιάστηκαν on-camera το 2018 να παγιδεύουν αμπελοπούλια – 18 μήνες με αναστολή (video)

Χθες, το δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια εξέδωσε ποινές σε ακόμη τέσσερις παγιδευτές πουλιών, οι οποίοι είχαν κινηματογραφηθεί κρυφά να παγιδεύουν πουλιά εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά τη διάρκεια του 2018. Και στους τέσσερις παγιδευτές επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές, ενώ στους τρεις επιβλήθηκε επίσης ποινή 18μηνης φυλάκισης με αναστολή.

 

 

Τα βίντεο δημοσιοποίησε η ΜΚΟ BirdLife Cyprus οποία αναφέρεται και στις ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες καθώς και στη δράση των Βρετανών εντός των Βάσεων για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Bird trappers feel the heat in Cyprus

Χθες, το δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια εξέδωσε ποινές σε ακόμη τέσσερις παγιδευτές πουλιών, οι οποίοι είχαν κινηματογραφηθεί κρυφά να παγιδεύουν πουλιά εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά τη διάρκεια του 2018. Και στους τέσσερις παγιδευτές επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές, ενώ στους τρεις επιβλήθηκε επίσης ποινή 18μηνης φυλάκισης με αναστολή. Οι δικαστικές αυτές ποινές ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της παγίδευσης πουλιών ως εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και υπενθυμίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι παρανομούντες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Τα αποκρουστικά πλάνα από την κρυφή παρακολούθηση δείχνουν τους παγιδευτές να αφαιρούν πουλιά από τα δίχτυα, να τα σκοτώνουν με μαχαίρι και να τα ρίχνουν στο έδαφος και ακολούθως να τα μαζεύουν σε πλαστική σακούλα. Τα πλάνα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια. Περισσότερα: https://bit.ly/2YWw4Ic–The British Bases (SBA) court at Dhekelia yesterday handed out sentences to four more bird trappers caught on covert cameras in the Dhekelia SBA during 2018. The convicted trappers were fined, while three of them also received 18-month suspended prison sentences. These penalties match the severity of bird trapping as a wildlife crime and serve to remind that those involved will ultimately pay the price. The grim footage obtained thanks to covert surveillance shows the trappers removing birds from mist nets, killing them with knives, tossing them on the ground and then putting them in a plastic bag. All the footage gathered was used as evidence in the Dhekelia SBA Court. More: https://bit.ly/2Jr9WAu#FlightforSurvival #MagnificentBlackcapVideo by RSPB Investigations.

Gepostet von BirdLife Cyprus am Mittwoch, 10. Juli 2019

«Οι δικαστικές αυτές ποινές ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της παγίδευσης πουλιών ως εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και υπενθυμίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι παρανομούντες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα αποκρουστικά πλάνα από την κρυφή παρακολούθηση δείχνουν τους παγιδευτές να αφαιρούν πουλιά από τα δίχτυα, να τα σκοτώνουν με μαχαίρι και να τα ρίχνουν στο έδαφος και ακολούθως να τα μαζεύουν σε πλαστική σακούλα.

Τα πλάνα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια. Με τις καταδίκες αυτές, ο συνολικός αριθμός ατόμων που καταδικάστηκαν για παράνομη θανάτωση πουλιών με τη βοήθεια κρυφής παρακολούθησης ανέρχεται στα 26 από το 2016, ενώ η υψηλότερη χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 6600 ευρώ.

Η περιοχή της Δεκέλειας ήταν για πολλά χρόνια διαβόητη για την παγίδευση πουλιών στην Κύπρο. Από το φθινόπωρο του 2016, η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) με την υποστήριξη του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus) και της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων χρησιμοποιεί κρυφή παρακολούθηση στην περιοχή για να πιάσει παγιδευτές ‘εν δράσει’ και να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδίκαση μιας υπόθεσης.

Η συνεχής και πρωτοποριακή αυτή εργασία σε συνδυασμό με αποτρεπτικές ποινές συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε δραματική μείωση των επιπέδων παγίδευσης στην περιοχή. Αυτό κατέστη δυνατό όχι μόνο χάρη στην αυξημένη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, αλλά και χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ περιβαλλοντικών ΜΚΟ και των Αρχών, πράγμα που αποτελεί πραγματική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η συνεργασία αυτή μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Παρά τη σημαντική αυτή μείωση, η παγίδευση πουλιών παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στην Κύπρο και ο Πτηνολογικός καλεί τις αρχές να διατηρήσουν την πίεση. Εκτός από το να παρέχει υποστήριξη στις δράσεις κρυφής παρακολούθησης στις Βρετανικές Βάσεις, ο Πτηνολογικός συνεχίζει να πιέζει σκληρά για επιβολή του νόμου ενάντια των εστιατορίων στη Δημοκρατία που σερβίρουν ή πουλούν αμπελοπούλια παράνομα. Ο Πτηνολογικός συνεχίζει επίσης να παρακολουθεί το πρόβλημα μέσω του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης του, το οποίο δίνει μια ακριβή εικόνα των αλλαγών στα επίπεδα παγίδευσης. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, ο Πτηνολογικός είναι σε θέση να συνεργάζεται καλύτερα με τις αρμόδιες αρχές, αλλά και να ασκεί πίεση για πιο αποτελεσματική και στοχευμένη εφαρμογή του νόμου. Εξίσου σημαντικό, ο Πτηνολογικός έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών, εμπνέοντας σε αυτές αισθήματα σεβασμού και προστασίας του φυσικού μας κόσμου.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά σκοτώνονται παράνομα καθώς ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Για τον λόγο αυτό, το BirdLife International ξεκίνησε την εκστρατεία ‘Flight for Survival’, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα γύρω από θέμα αυτό. Η εκστρατεία εστιάζει σε 7 είδη πουλιών, ανάμεσα τους και το Αμπελοπούλλι, τα οποία σκοτώνονται παράνομα σε τεράστια κλίμακα σε κρίσιμες τοποθεσίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Ουγγαρία,  Λίβανο και Αίγυπτο.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »