Επιχειρήσεις

Προβληματισμός για Larnaka Tower

Προβληματίζει η μεγάλη ανάπτυξη του Ρώσου επενδυτή στην περιοχή των Φοινικούδων που περιλαμβάνει πύργο 30 ορόφων και 10ώροφο ξενοδοχείο. Μπορεί η Περιβαλλοντική Αρχή να έχει καθορίσει συνεδρία στις 30 Ιουλίου 2019 για εξέταση της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) του έργου Larnaka Tower της εταιρείας Lanomex co Ltd συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο, ωστόσο υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για πτυχές του έργου που απασχολούν τον Δήμο Λάρνακας, την Αρχή Λιμένων και τον διευθυντή της Μαρίνας Λάρνακας.
Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν κυρίως με την άντληση των υπόγειων νερών, τα οποία θα καταλήγουν στη θάλασσα. Φαίνεται ότι οι επιλογές που δόθηκαν από τον μελετητή μέσα από τη ΜΕΕΠ, αλλά και τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν ικανοποιούν μέχρι στιγμής ούτε την Τοπική Αρχή, ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Περιβαλλοντική Αρχή στις 19 Ιουνίου 2019 γίνεται ειδική αναφορά στη μείωση της στάθμης του υπόγειου νερού κατά την κατασκευή των έργων. Σημειώνονται μάλιστα οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάστηκαν για τη διάθεση του υπόγειου νερού, το οποίο θα προκύπτει κατά την περίοδο των εκσκαφών και υλοποίηση των υπόγειων χώρων της οικοδομικής ανάπτυξης.
Η πρώτη λύση που προτάθηκε είναι η απόρριψη του υπόγειου νερού στο πλησιέστερο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων. Μετά τη διαβούλευση που έγινε με την Τοπική Αρχή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου αποφασίστηκε να προταθεί άλλη λύση, αφού η απόρριψη στο υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων δεν γίνεται αποδεκτή από τον Δήμο Λάρνακας λόγω της γειτνίασης του σημείου απόρριψης με τον παραλιακό χώρο της περιοχής των Φοινικούδων.
Όσον αφορά στη δεύτερη λύση για μεταφορά του νερού με βυτιοφόρα οχήματα σε άλλες τοποθεσίες δεν επιλέχθηκε, διότι ο όγκος του νερού που θα απορριφθεί είναι πολύ μεγάλος, με συνέπεια οι εργασίες μεταφοράς του να καθίστανται οικονομικά ασύμφορες και περιβαλλοντικά μη αποδεχτές.
Ως τρίτη λύση προτάθηκε η αποθήκευση του νερού σε δεξαμενές εξάτμισης, η οποία δεν επιλέχθηκε διότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο εργοτάξιο ή στη γύρω περιοχή για την κατασκευή δεξαμενών εξάτμισης.
Τέλος, προτάθηκε ως τέταρτη λύση η απόρριψη του νερού στη θάλασσα σε απόσταση από την ακτογραμμή. Από τους μελετητές επιλέχθηκε η λύση αυτή, διότι κρίνεται ότι είναι τεχνικά εφαρμόσιμη, οικονομικά αποδεχτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Στην περιγραφή της πιθανής όδευσης του αγωγού απόρριψης του υπόγειου νερού, αναφέρεται ότι αρχικά το υπόγειο νερό θα αντλείται σε δεξαμενή καθίζησης στερεών (ή άλλη παρόμοια κατασκευή) η οποία θα είναι εγκατεστημένη στον χώρο του εργοταξίου. Η διαστασιολόγηση της δεξαμενής θα μπορεί να γίνει όταν υπολογιστεί ακριβώς η ροή αποστράγγισης υπόγειου νερού. Στη συνέχεια μέσω αγωγού το νερό θα απορρίπτεται στη θάλασσα στην εξωτερική πλευρά των λιμενοβραχιόνων της Μαρίνας Λάρνακας. Η διάμετρος του αγωγού προκαταρκτικά υπολογίζεται σε 200mm περίπου.
Σχετικά με τις εργασίες της προσωρινής μείωσης της στάθμης του υπόγειου νερού, ζητήθηκαν οι απόψεις του Δήμου Λάρνακας, της Αρχής Λιμένων και του διευθυντή της Μαρίνας της Λάρνακας. Σύμφωνα με τον μελετητή ο Δήμος Λάρνακας φέρει ένσταση ως προς την άντληση του υπόγειου νερού μέσω αντλιών στο τοπικό σύστημα συλλογής ομβρίων το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον μελετητή αντιπρόσωπος της Αρχής Λιμένων ανέφερε τηλεφωνικώς ότι δεν φέρνει κάποια ένσταση εφόσον ακολουθηθεί η ορθολογιστική διαδικασία αποστράγγισης και απόρριψης υπόγειου νερού που εφαρμόζεται σε παρόμοιου είδους έργα. Επισημαίνει ακόμα ότι οι απόψεις του διευθυντή της Μαρίνας της Λάρνακας ακόμη δεν έχουν αποσταλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η λύση που προκρίνει ο μελετητής για απόρριψη του νερού στη Μαρίνα Λάρνακας δεν είναι αποδεχτή ούτε από τον διευθυντή της Μαρίνας Λάρνακας ούτε και από την Αρχή Λιμένων.
Μέτρα για απόρριψη του νερού στη θάλασσα
Προτεινόμενα μέτρα μείωσης της πιθανότητας αλλοίωσης της ποιότητας του νερού της θάλασσας από την απόρριψη υπόγειου νερού περιλαμβάνονται στη συμπληρωματική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Όπως αναφέρεται, περιστασιακά πριν την απόρριψη του υπόγειου νερού στη θάλασσα να γίνεται ανάλυση του υπόγειου νερού για να διαπιστωθεί ότι η σύστασή του δεν είναι επιβαρυμένη με ρυπαντικό φορτίο.
Οι παράμετροι που θα πρέπει να αναλύονται είναι οι πιο κάτω: Κολοβακτηρίδια, ολικά κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, αιωρούμενα στερεά, νιτρικά (NO3). Προτείνεται ακόμα η κατασκευή δεξαμενής καθίζησης ή τοποθέτηση άλλου εξοπλισμού για την αφαίρεση του μεγαλύτερου ποσοστού των αιωρούμενων σωματιδίων από το υπόγειο νερό πριν την απόρριψή του στη θάλασσα. Ο εξοπλισμός αυτός είναι βασικά ένα τεχνικό φίλτρο τύπου μπαλόνι μέσω του οποίου διοχετεύεται το υπόγειο νερό. Τα αιωρούμενα στερεά κατακρατούνται στο μπαλόνι, ενώ τα νερό χωρίς τα στερεά μπορεί να συνεχίσει την πορεία του για απόρριψη στη θάλασσα.

Σχετικά νέα

X
Translate »