Εκπαίδευση

Τέσσερα νέα μαθήματα σε εννέα δημοτικά – Τι ισχύει για Λάρνακα

Εισάγεται σε πιλοτική βάση το πρόγραμμα S.T.E.M.

 

Από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, εισάγεται σε πιλοτική βάση ένα νέο πρόγραμμα επιστημονικής κατάρτισης στα δημόσια σχολεία, εμπνευσμένο από τα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάϊο του 2019, εισάγεται από τον Οκτώβριο το πρόγραμμα S.T.E.M. στα σχολεία της Κύπρου.

Τι είναι το S.T.E.M.

O όρος S.T.E.M. αποτελεί ακρωνύμιο των όρων Science, Technology, Engineering και Mathematics και δηλώνει την εκπαιδευτική πολιτική και κατεύθυνση, η οποία προάγει μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας. Μέσω του προγράμματος αυτού, επιδιώκεται η εμπλοκή των μαθητών στην εκτέλεση σχεδίων εργασίας, τα οποία θα τους παρέχουν ευκαιρίες να αξιοποιoύν γνώσεις, διαδικασίες και πρακτικές από τα γνωστικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.
Το Υπουργείο Παιδείας, αφού μελέτησε την εφαρμογή του προγράμματος σε διάφορα κράτη, αποφάσισε την εισαγωγή του και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, αρχικά σε πιλοτική βάση από την εκπαιδευτική χρονιά 2019-20, αποκλειστικά στη δημοτική εκπαίδευση. Όπως εξάλλου τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, το νέο αυτό πρόγραμμα στοχεύει σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αρχικά, πρόθεση είναι μέσω των δράσεων του προγράμματος να επικεντρωθούν οι μαθητές στην καινοτομία. Επιπρόσθετα μέσω της αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης των ξεχωριστών γνωστικών αντικειμένων του πεδίου S.T.E.M. να προκύψει συνεργασία εκεί και όπου εντοπίζονται διαφορετικότητες και ιδιαιτερότητες. Από το υπουργείο εκφράζεται η αισιοδοξία, πως με την εφαρμογή του προγράμματος, οι μαθητές θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον συλλογισμό, την κριτική σκέψη και τη μοντελοποίηση, τη στιγμή που εξ ορισμού θεωρείται ως στρατηγική επιδίωξη και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αυτές οι δεξιότητες αναμένεται να βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται στον κοινωνικό και επαγγελματικό τους περίγυρο.

Βασική επιδίωξη αποτελεί η κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προετοιμασία και τριβή των μαθητών με επαγγέλματα και τομείς που παρουσιάζουν αυξανόμενες ανάγκες

Βασική επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη του διδακτικού αυτού μοντέλου ως βασική διασύνδεση ανάμεσα στο σχολείο, την κοινωνική ζωή, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική δράση. Κύριος δε στόχος είναι η κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προετοιμασία του εδάφους για ενασχόλησή των μαθητών με επαγγέλματα και τομείς που παρουσιάζουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό.

 

Πού θα εφαρμοστεί

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, το Πρόγραμμα S.T.E.M. θα λειτουργήσει πιλοτικά σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2019-2020, σε όλες τις επαρχίες. Το μάθημα S.T.E.M. θα διεξάγεται σε δύο συνεχόμενες σαραντάλεπτες περιόδους, μετά τη λήξη των μαθημάτων (1.05 μ.μ.), για δύο φορές την εβδομάδα και θα απευθύνεται σε μαθητές της Στ΄ τάξης που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν. Για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, θα δημιουργηθούν τμήματα που θα αριθμούν από 7 έως 13 μαθητές.

Βάσει της επίσημης ενημέρωσης, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν για τη νέα χρονιά εννέα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης. Έξι από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΟΣ), ενώ τρία δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Όσον αφορά στα σχολεία που ανήκουν στον θεσμό του ΠΟΣ, το υφιστάμενο ωρολόγιο πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης θα ενισχυθεί με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και θα αφορά τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Όπως έχει δομηθεί το πρόγραμμα, θα έχει ως εξής:

13.05-13.45 Σίτιση
13.45-14.25 Κατ’ οίκον εργασία
14.25-15.05 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων S.T.E.M.
15.05-15.20 Διάλειμμα
15.20-16.00 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων S.T.E.M.

Στα σχολεία που δεν ανήκουν στον θεσμό ΠΟΣ, το πρόγραμμα της πρωινής ζώνης θα επεκταθεί κατά τις μέρες που θα διεξάγεται το μάθημα S.T.E.M. για τους μαθητές της Στ΄ τάξης, για να περιλάβει μια περίοδο σίτισης και δύο συνεχόμενες περιόδους εκμάθησης. Σημειωτέον πως στα σχολεία αυτά, την οργάνωση και τη διαχείριση της σίτισης των παιδιών καλούνται να αναλάβουν οι Σύνδεσμοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Το πρόγραμμα όπως διαμορφώνεται για τα σχολεία αυτά έχει ως εξής:

13.05-13.45 Σίτιση
13.45-14.25 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων S.T.E.M.
14.25-15.05 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων S.T.E.M.

 

Όσον αφορά τα εννέα σχολεία που έχουν επιλεχθεί για να φιλοξενούν το πρόγραμμα S.T.E.Μ. αυτά είναι τα ακόλουθα:

Επαρχία Λευκωσίας
-Δημοτικό Σχολείο Ελένειον (ΠΟΣ)
-Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Α΄ (ΠΟΣ)

Επαρχία Λεμεσού
-Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄-Τσίρειο
-Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών Β΄-Αγίου Γεωργίου (ΠΟΣ)

Επαρχία Λάρνακας
-Δημοτικό Σχολείο Καμάρων
-Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου-«Μιχαλοπούλειο» (ΠΟΣ)

Επαρχία Πάφου
-Δημοτικό Σχολείο Πάφου Η΄-Ιορδάνειο (ΠΟΣ)

Επαρχία Αμμοχώστου
-Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας-Αντώνη Τσόκκου
-Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α’ (ΠΟΣ)

Σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του υπουργείου, σε περίπτωση που σε κάποιο σχολείο δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή από μαθητές της Στ’ τάξης για τη λειτουργία ενός τμήματος, στο Πρόγραμμα θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και μαθητές της Ε’ τάξης.

 

Ποιοι αναλαμβάνουν τη διδασκαλία

Και στους δύο τύπους σχολείων, διδακτικά καθήκοντα στο Πρόγραμμα S.T.E.M. θα αναλάβουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά προσόντα ή και έχοντες εμπειρία στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων του πεδίου S.T.E.M. Σημειωτέον πως στα τρία σχολεία που δεν είναι ΠΟΣ, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα, ενδέχεται να εκτελούν και καθήκοντα επίβλεψης της σίτισης. Κατά σειρά προτεραιότητας, θα έχουν οι Διευθυντές, Βοηθοί Διευθυντές και εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, ενώ ακολουθούν οι ίδιες βαθμίδες άλλων σχολικών μονάδων.

Όπως έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται νέα εγκύκλιος, βάσει της οποίας οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πλήρωση των θέσεων. Όσοι εκπαιδευτικοί επιλεγούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα προσφερθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Σχετικά νέα

X
Translate »