Εκπαίδευση
Με Γαλλικά στα δημοτικά και Αραβικά στα ΚΙΕ η δημόσια εκπαίδευση
Οι δυο αυτές προσθήκες προσδίδουν τόσο εκπαιδευτικά και πολιτικά οφέλη
Το μάθημα των Γαλλικών θα πραγματοποιείται σε δυο διδακτικές περιόδους ανά εβδομάδα
Με το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος την Τετάρτη (21/08), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως υιοθετήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή της αραβικής γλώσσας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Το μέτρο αυτό, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εξαγγελθείσα ένταξη των γαλλικών στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΕΟΣ) της δημοτικής εκπαίδευσης, σε μια σαφή επιδίωξη της πολιτείας να επενδύσει στις ξένες γλώσσες από πολύ μικρή ηλικία.
Αραβική γλώσσα στα ΚΙΕ
Στις 11 Φεβρουάριου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση σε Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πέρα από τη σημασία που ενείχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα ενεργειακά ζητήματα, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα ενδυνάμωσης των σχέσεων των τριών χωρών. Ένα από αυτά ήταν και η εισαγωγή της αραβικής γλώσσας στα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ αντίστοιχα και τα Ελληνικά στα σχολεία της Αιγύπτου. Ως προς αυτό ο Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε στην τοποθέτηση του πως «τέτοια θεματική πρωτοβουλία είναι η εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου».
Σε ανακοίνωση της μάλιστα η Βουλή χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία και θέτει ευχαριστίες προς τον Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη
Το ΥΠΠΑΝ ανέλαβε να μετουσιώσει σε πράξη την πολιτική αυτή διακήρυξη, και στις 21/08/2019 κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για εισαγωγή της αραβικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση. Με το πέρας του Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως η αραβική γλώσσα εισάγεται στο πρόγραμμα των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), ενώ αναμένεται ενημέρωση εν ευθέτω χρόνω από το Υπουργείο για το χρόνο εισαγωγής της αραβικής γλώσσας στο Πρόγραμμα. Σε ανακοίνωση της μάλιστα η Βουλή χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία και θέτει ευχαριστίες προς τον Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη για την καθοριστική του συμβολή.
Σημειωτέον πως η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας βρίσκεται ήδη στον κατάλογο διαθέσιμων μαθημάτων για τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία όμως αφορούν αποκλειστικά ενήλικες. Με την προσθήκη των αραβικών στα ΚΙΕ, δίδεται η δυνατότητα και σε μαθητές να διδαχτούν την εν λόγω γλώσσα.
Συνολικά στην Κύπρο λειτουργούν 41 εκπαιδευτικά κέντρα ΚΙΕ. Το κάθε μάθημα, διάρκειας 90 λεπτών, διδάσκεται 2 φορές την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για τις αστικές περιοχές ο ελάχιστος αριθμός ανά τμήμα είναι δώδεκα, για τις αγροτικές δέκα και για τις απομακρυσμένες περιοχές πέντε.
Τονίζεται πως τα ΚΙΕ διεξάγουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς Ενιαίες Γραπτές Εξετάσεις που ετοιμάζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για εξασφάλιση πιστοποιητικού επιτυχίας. Οι εξετάσεις αυτές για τις ξένες γλώσσες είναι σε προαιρετική βάση.
Γαλλικά στα Δημοτικά
Με τη Διάσκεψη της Βαρκελώνης το 2003, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν να θεσπιστεί η διδασκαλία τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών από πολύ νεαρή ηλικία σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Στην Κύπρο από το 2011 άρχισε η εισαγωγή της πρώτης ξένης γλώσσας από την Α’ Δημοτικού, ενώ σταδιακά εφαρμόζεται και η γνωριμία με τις ξένες γλώσσες σε περίπου 120 νηπιαγωγεία.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), προχωρά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην εισαγωγή του μαθήματος των Γαλλικών σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων. Η παρακολούθηση και η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επηρεαζόμενους μαθητές, μιας και το Υπουργικό Συμβούλιο σε προηγούμενη του συνεδρία, ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου για διαφοροποίηση του προγράμματος των ΕΟΣ, τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και εμπλουτισμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου, το πρόγραμμα διδασκαλίας των παιδιών θα δίνει έμφαση στην κατανόηση προφορικού λόγου και στην προφορική έκφραση, σε μια προσπάθεια να γίνει ελκυστικό το μάθημα σε μαθητές νεαρής ηλικίας. Το μάθημα των Γαλλικών θα πραγματοποιείται σε δυο διδακτικές περιόδους ανά εβδομάδα, διάρκειας 40 λεπτών έκαστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα ΕΟΣ είναι ήδη ενσωματωμένη η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, από την Α’ κιόλας τάξη του δημοτικού, όπου οι μαθητές παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα για τρεις διδακτικές περιόδους την εβδομάδα μέχρι και την αποφοίτηση τους. Σε παγκύπρια βάση, λειτουργούν συνολικά 14 σχολεία ΕΟΣ.